Fem ansatte blev slået ihjel på jobbet: KL vil droppe løsningen, der skulle forhindre nye drab
Vivi Nielsen blev i 2016 stukket ned og dræbt af en psykisk syg beboer på Lindegården. Siden 2012 er fem medarbejdere blevet dræbt af beboere på bosteder for psykisk syge. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
KL mener, det er for dyrt at have pladser til særligt farlige psykisk syge. Det, selvom de første 15 pladser kun har været tilgængelige et par måneder.

På fem år blev fem medarbejdere dræbt af beboere på bosteder for psykisk syge. Løsningen skulle være 150 pladser til særligt farlige psykisk syge. Men de er for dyre i drift, og derfor vil KL lukke dem ned igen. Det skriver Jylland-Posten.

På Psykiatrisk Afdeling på Vejle Sygehus har der været 15 af sådanne pladser siden marts, men kun tre af dem er i brug. Planen er, at de resterende 135 pladser skal åbne i løbet af året.

Regningen for pladserne løber op i 400 millioner kroner. Heraf skal kommunerne betale 80 procent af udgifterne uanset om pladserne bliver besat eller ej.

Ifølge formand for KL, Jacob Bundsgaard (S), der også er borgmester i Aarhus Kommune, er det uholdbart, når der i forvejen er brug for flere penge til psykiatrien.

- Vi kan allerede nu se, at der er tale om en fejlkonstruktion. Vi er naturligvis i kommunerne enige om, at der skal gøres noget særligt for at beskytte medarbejderne og hjælpe disse meget syge mennesker, men når modellen er skruet sammen, så det er frivilligt for den syge at sige ja, fungerer det ikke, siger han til Jyllands-Posten.

Pladserne deler vandene

I stedet skal de særlige pladser ifølge KL indgå i den almindelige psykiatri på hospitalerne.

Dansker Regioners formand, Stephanie Lose (V) er enig med KL om, at de mange tomme pladser er uholdbart, og at der skal drøftes en anden løsning.

Ønsket om at nedlægge de 150 pladser til særligt farlige psykisk syge møder dog ikke forståelse fra alle kanter.

Hos FOA, som efter drabene kæmpede hårdt for at få en særlig institutionstype til disse mennesker, er man bekymret for, at tingene bare vil blive som før. Formand for social- og sundhedssektoren Karen Stæhr siger til Jyllands-Posten, at man bør prøve at finde ud af, hvorfor pladserne ikke bliver brugt.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) opfordrer ifølge Jyllands-Posten kommunerne til at henvise patienter til pladserne. Hun og regeringen mener, at man bør lave det om, så indlæggelsen af patienter ikke skal give samtykke.