FAKTA: Unge vil aftjene værnepligt
I Danmark har mænd værnepligt. Kvinder har mulighed for at indgå aftale på værnepligtslignende vilkår, hvilket betyder, at kvinder ikke er bundet af pligten og kan opsige værnepligtaftalen undervejs i forløbet. (Arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
2200 unge mennesker har netop taget hul på en værnepligtsuddannelse, og interessen er stigende.

Omkring 2200 unge mænd og kvinder er i august gået i gang med en værnepligtsuddannelse.

Som et resultat af sidste års forsvarsforlig har omkring 300 flere unge fået plads som værnepligtig, og Forsvaret har ingen problemer med at få fyldt pladserne ud.

Bliv klogere på værnepligten i Danmark her:

* I Danmark har mænd værnepligt. Kvinder har mulighed for at indgå aftale på værnepligtslignende vilkår. Det betyder, at kvinder ikke er bundet af pligten og kan opsige værnepligtaftalen undervejs i forløbet.

* Kvinder inviteres til Forsvarets Dag, når de fylder 18 år. Det er frivilligt, om de vil deltage.

* Mænd indkaldes automatisk til Forsvarets Dag, når de fylder 18, og det er obligatorisk at deltage.

* Til Forsvarets Dag vurderes det, om man er egnet. Man kan herefter blive indkaldt til værnepligtsuddannelse ved Hæren, Flyvevåbnet, Søværnet eller Beredskabsstyrelsen.

* Værnepligtsuddannelserne er forskellige alt efter værn og varierer fra 4 til 12 måneder. I Livgarden er værnepligtsuddannelsen 8 måneder.

* Som værnepligtig bor man på kasernen i hverdagene og har som udgangspunkt fri i weekenderne.

* Under værnepligtsuddannelsen trænes man blandt andet i basale militære færdigheder, førstehjælp, brandbekæmpelse og redningshjælp.

* Frivillighedsgraden blandt rekrutter på værnepligtsuddannelserne er steget fra 98,6 procent i 2016 til 99,3 procent i 2018.

* I 2017 var 17,3 af de værnepligtige, som begyndte en uddannelse, kvinder. I 2019 ligger det tal foreløbig på 24,4 procent.

* Med forsvarsforliget fra 2018 blev antallet af værnepligtige øget med op til 500 årligt.

Kilder: Forsvarets Værnepligtsektion, Ritzau.

/ritzau/

via Listen To News