Fagforbund presser arbejdsgivere: Hvad sker der med lærernes arbejdstid?
- Der er ikke nogen bevægelse i lærerforhandlingerne. Tværtimod. Derfor siger vi nu, at en tænkepause hos lærerne også er en tænkepause hos os, siger FOA-formand Dennis Kristensen. Foto: Thomas Lekfelt/Ritzau Scanpix/arkiv
Overenskomstforhandlingerne spidser til. En række fagforbund vil ikke forhandle videre med de kommunale arbejdsgivere, før de får en forklaring på, hvad der sker i drøftelserne med lærerne. 'En tænkepause hos lærerne er også en tænkepause hos os', siger FOA's formand.

De kommunale arbejdsgivere bliver nu afkrævet en forklaring på, hvad der foregår i de aktuelle overenskomstforhandlinger om lærernes arbejdstid.

En lang række fagforbund afstår fra at forhandle videre, før kommunerne kaster lys over de hidtidige drøftelser med lærerne og giver et bud på det videre forløb.

I weekenden erklærede formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, at forhandlingerne med de kommunale arbejdsgivere var 'gået i stå.' Umiddelbart efter lød meldingen fra Kommuners Landsforenings topforhandler, Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler (K), at der var tale om en gensidigt aftalt tænkepause.

Det er disse meldinger, som de øvrige kommunalt og regionalt ansattes faglige organisationer nu reagerer på. Dennis Kristensen, formand for FOA og næstformand i de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab, siger: 

- Der er ikke nogen bevægelse i lærerforhandlingerne. Tværtimod. Derfor siger vi nu, at en tænkepause hos lærerne også er en tænkepause hos os, siger Dennis Kristensen.

Arbejdstid er et centralt element

Lærernes arbejdstid er et centralt element i de aktuelle forhandlinger. Lærerne kræver nye regler for deres arbejdstid skrevet direkte ind overenskomsten i stedet for i den lovgivning, der blev resultatet af det politiske indgreb i lærer-konflikten i 2013.

De øvrige faglige organisationer med medlemmer i den offentlige sektor valgte tidligere at sætte egne forhandlinger på standby, indtil Anders Bondo Christensen meddelte, at der var kommet skred i forhandlingerne.

I weekenden konstaterede Bondo imidlertid, at det alligevel ikke gik, som han håbede.

- Vi har nu forhandlet i mere end to måneder. Og desværre må jeg konstatere, at forhandlingerne mere eller mindre er gået i stå, lød det fra lærerformanden i en video målrettet medlemmerne af Danmarks Lærerforening.

FOA: Vi venter på lærerne

Onsdag var det meningen, at de faglige organisationer skulle mødes med arbejdsgiverne for at forhandle generelle krav for samtlige kommunalt ansatte. Men sådan bliver det ikke, siger Dennis Kristensen: 

- Det bliver i stedet en snak om, hvordan Kommunernes Landsforening forestiller sig det videre forløb af både forhandlingerne om lærernes arbejdstid og forhandlingerne om de generelle krav, som gælder alle ansatte i kommunerne. Vi kommer ikke til at afslutte forhandlingerne på alle andre områder, mens lærerne stadig hænger, siger Dennis Kristensen.

Han tilføjer, at arbejdsgiverne i regionerne vil få en tilsvarende besked i næste uge, hvis der ikke er kommet skred i lærernes forhandlinger. 

- Det er en klar følge af vores solidaritetspagt, og det er en enstemmig holdning, siger Dennis Kristensen efter et møde i Forhandlingsfællesskabet tirsdag morgen.

I Kommunernes Landsforening havde Kristian Heunicke, der er direktør med ansvar for arbejdsmarkeds- og erhvervsområdet, tirsdag eftermiddag endnu ikke modtaget en formel orientering fra Forhandlingsfællesskabet om den nye situation.

- Vi tager Dennis Kristensens udmelding til efterretning og møder op til det aftalte møde onsdag. Der ser vi frem til at diskutere, hvad status er på forhandlingerne, og hvordan vi kommer videre herfra, siger Kristian Heunicke til Ritzau.