EU og Australien vil samarbejde om klimaet
EU-landenes handel med CO2-kvoter skal i løbet af nogle år kobles sammen med Australiens kvotemarked.

Europa og Australien har indgået et skelsættende samarbejde om de to landes markeder for handel med CO2-kvoter.

Tirsdag underskrev den australske klima- og energiminister, Greg Combet, og EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, en aftale, der skal ende med en fuld sammenkobling af markedet for CO2-kvoter mellem de to områder.

Connie Hedegaard kalder resultatet markant for både Europa og Australien.

- Det er et yderligere bevis på et stærkt internationalt samarbejde, når det gælder klimaudfordringerne, og skubber arbejdet med at få et robust internationalt kvotemarked videre, siger Connie Hedegaard.

Ifølge Greg Combet bekræfter sammenkædningen af de australske og europæiske systemer, at kvotemarkedet er den vigtigste måde at takle klimaforandringer på og den mest effektive metode til at begrænse CO2-udslippet.

Den australske regering er klar til at indlede forhandlinger om en fuld sammenkobling, og EU-Kommissionen vil indhente et mandat til forhandlingerne i de kommende måneder.

Planen er, at aftalen skal træde i kraft senest den 1. juli 2018.

EU indførte som første region i verden et markedsbaseret system, der gør det muligt for virksomheder at handle med udslipsrettigheder - CO2-kvoter.

Omkring 10.000 store virksomheder i Europa er omfattet. Virksomheder, der mangler kvoter kan købe af dem, der har sparet på energien og derfor har overskud.

Filosofien er, at udslip af CO2 er et globalt problem, og derfor skal der være en global pris for kvoterne.

/ritzau/