EU får ny kriminel baggård
De to nye EU-lande Rumænien og Bulgarien har alvorlige problemer med organiseret kriminalitet og korruption. Trods løfter til EU om at gøre noget ved problemerne, er meget lidt sket.

Det var en novemberdag som så mange andre i Sofia, da den bulgarske forretningsmand Krasimir Dimitrov kørte turen fra sit hjem i hovedstaden for at mødes med nogle forretningsforbindelser på en restaurant.

Men han nåede aldrig sin aftale.

En røver med en lyddæmpet pistol mødte Dimitrov, da han steg ud af sin bil. I næste øjeblik lå den velhavende forretningsmand efterladt på asfalten med flere kugler i sin krop. Ingen af de mange vidner på den travle gade turde i de efterfølgende dage at komme med singalement af morderen, og Dimitrov blev til en af de over hundrede personer, der ifølge AP i Bulgarien gennem de seneste fem år er blevet dræbt på denne måde. Fælles for alle mordene er, at det aldrig er lykkedes politiet at få sigtet nogen for drabene.

1. januar 2007 bliver Bulgarien og Rumænien en del af de velhavende europæiske landes klub EU. Men den gennemsnitlige borger i både Bulgarien og Rumænien har et liv, der ligger meget langt fra det, vi kender i Danmark.

Omfattende organiseret kriminalitet, korruption og fattigdom gennemsyrer hverdagen, og selvom regeringerne har lovet EU at gøre noget ved problemerne, har det ind til videre været svært at se en positiv udvikling.

Udsigt til milliardmisbrug

EU-kommissionen regner med, at korruption og mafiaen i alle dens afskygninger blot i Bulgarien vil komme til at betyde, at omkring 50 milliarder kroner af EU’s midler risikerer at blive misbrugt mellem 2007 og 2013.

Ifølge ekspert i organiseret kriminalitet og chef for den Tyske Forening for Kriminalefterforskning, Klaus Jansen, vil det tage flere år, før det bulgarske politi er nogenlunde ærligt og fri for korruption. Politiet i flere europæiske lande, blandt andet britiske Scotland Yard, har allerede forberedt sig på, at bulgarske og rumænske gangstere gør deres indtog i Europa med et EU-pas i baglommen. Således har Scotland Yard nedsat en speciel ny gruppe, der skal arbejde i Sofia for at opspore og kortlægge mafiaen.

EU skaber håb

For borgerne i Rumænien og Bulgarien har det kommende EU-medlemskab dog skabt håb om hurtig økonomisk fremgang og en mere sikker hverdag på grund af den omfattende hjælp, som EU vil yde til de to lande i de kommende år.

»Vi er helt åbenlyst ikke i stand til at klare problemerne selv, men EU vil kunne tvinge os til at gøre det,« siger Albena Milanova, en 38-årig skolelærererinde i Sofia.

Ifølge gruppen Transparency Internationals opgørelse over korruption i verdens lande, scorer Rumænien og Bulgarien kun henholdsvis 3,1 og 4 point mod Danmarks 9,5 point. I opgørelsen er 0 den dårligste og 10 den bedste karakter, hvilket placerer Rumænien og Bulgarien lige over en række afrikanske lande.