DSU-formand: Utøya-tur bliver overvældende
Utøya-mindehøjtidelighed bliver meget overvældende, siger formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Når der søndag på årsdagen for massakren på den norske ø Utøya afholdes mindehøjtidelighed på gerningsstedet, vil formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Camilla Schwalbe, være til stede.

I alt blev 69 personer dræbt og hundredvis såret på øen, da Anders Behring Breivik gik til angreb på de mange, der deltog i en traditionsrig sommerlejr, arrangeret af de unge danske socialdemokraters norske søsterparti, Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF).

Ud over Camilla Schwalbe deltager statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fra dansk side i mindehøjtideligheden på Utøya, hvor også danske socialdemokrater gennem årene har deltaget i sommerlejren.

- Jeg tager derop først og fremmest for at udvise dyb respekt og solidaritet med dem af vores kammerater, som mistede nogen, der stod dem meget nært, sidste år, siger Camilla Schwalbe til Ritzau og fortsætter:

- Men jeg tager også derop for at markere politisk, at når sådan nogle begivenheder rammer os, så skal vi stå sammen.

DSU-formanden erkender, at mindehøjtideligheden søndag eftermiddag bliver svær at overvære:

- Der er mange familier, der skal ud på øen for første gang og mindes deres børn og forholde sig til de omstændigheder, der har været ude på øen, og jeg tror, det bliver meget overvældende, siger hun.

- Jeg håber, man går derfra med endnu mere tro på sine værdier og fornemmelsen af, at vi står sammen i solidaritet.

Utøya vil blive holdt i en jernring af politiet, da mindehøjtideligheden på øen kun er åben for inviterede gæster, der ud over de to danske socialdemokrater blandt andre tæller efterladte til skudofrene. Heller ikke pressen får lov til at komme med ud på øen.

Inden massakren på Utøya blev otte mennesker dræbt i Oslo, da Anders Behring Breivik bragte en bombe til sprængning i regeringskvarteret i den centrale del af den norske hovedstad.

Årsdagen markeres således også på stedet for eksplosionen klokken 9.30 samt ved en gudstjeneste i Oslos domkirke halvanden time senere.

/ritzau/