Direktør sætter tidligere jægersoldater ind mod dieseltyve
Entreprenøren fik stjålet diesel fra denne gravko, der står på byggepladsen i Rønnebæk. Nu holder jægersoldater øje. Foto: Iris og Privatfoto/Møns Entreprenørfirma
Entreprenør oplevede igen og igen at få stjålet diesel fra sine maskiner på byggepladserne om natten. Da han hyrede en jægersoldat, blev tyvene taget på fersk gerning.

Entreprenøren Max Christofferen er blevet træt af dieseltyve, der om natten stjæler diesel fra hans maskiner rundt omkring på Møns Entreprenørfirmas byggepladser på Sjælland. Derfor har han gennem sikkerhedsfirmaet Eagle Shark hyret tidligere jægersoldater til at holde øje med byggepladserne om natten. Det skriver Jyllands-Posten.

- Inden for de sidste to år er tyverierne blevet voldsommere. Vi har selv internt i firmaet haft nogle mænd siddende om natten for at observere, men det har ikke virket, fortæller Max Christoffersen til Avisen.dk.

Ejeren af entreprenørfirmaet kontaktede i starten politiet, men udviser forståelse for, at politiet mangler ressourcer og derfor prioriterer anderledes.

Meget erfarne mænd

Det var derfor ikke tilfældigt, at det blev et firma med tidligere jægersoldater ansat, der blev hyret til at holde øje med byggepladsen.

- Det er nogle yderst erfarne mænd. Det var absolut bevidst, at vi gik efter dem. Vi brugte dem for et år siden, hvor det gik godt, og derfor ringede vi til dem igen, da vi atter begyndte at se mennesker på vores byggepladser om natten, siger Max Christoffersen.

Mændene sidder ikke på byggepladserne hver nat. Hvis Max Christoffersen og hans ansatte begynder at få mistanke om tyverier, bliver sikkerhedsfirmaet ringet op.

Et af stederne, hvor Max Christoffersen har oplevet meget tyveri, er på byggepladen i Rønnebæk. Det er langt fra alle byggepladserne, der bliver stjålet diesel fra, men denne byggeplads er altså udsat. Her er de i gang med at grave vandløb og søer, så observatørerne overnatter altså under åben himmel.

Det gør en forskel

Max Christoffersen oplever, at det har hjulpet at ansætte såkaldte observatører til at holde øje med maskinerne om natten. For to uger siden oplevede Max Christoffersen at få stjålet omkring 1.000 liter diesel på byggepladsen i Rønnebæk. Derfor satte de en mand til at observere, og to tyve gik i fælden. Politiet blev tilkaldt og fik anholdt personerne.

Selvom det virker ekstremt at hyre tidligere jægersoldater, så kan det betale sig for Max Christoffersen. Til Jyllands-Posten siger han, at der bliver snuppet mellem 100 og 500 liter diesel ved hvert tyveri. Det løber op i mange penge på et år, og derfor kan det bedre betale sig at hyre en mand til observation.

- Det har store økonomiske konsekvenser. Hvis hver liter koster 10 kroner, kan man jo regne ud, hvor langt det kommer op. Det har konsekvenser i, at vi står stille med arbejde, og vores brændstofforbrug stiger voldsomt, siger Max Christoffersen til Avisen.dk.

Bredere problem

Direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen fortæller til Jyllands-Posten, at entreprenører over hele landet oplever at få stjålet store mængder diesel fra deres maskiner på byggepladserne.

- Det er en af de typer tyverier, som virkelig er eksploderet, siger han til Jyllands-Posten.

Max Christoffersen oplever også, at mange af hans kolleger har samme problem, og derfor håber han, at de vil benytte sig af samme metode, som han selv har gjort.

- Mit håb er, at mine kolleger, der oplever samme problemer, vil benytte de samme folk, så vi kan få sat en stopper for tyverierne, siger han.

Ved at historierne kommer i medierne, håber Max Christoffersen også, at det på den måde vil gøre mennesker med lange fingre opmærksomme på, at der sidder observatører ude på byggepladserne om natten, så de forhåbentlig holder fingrene for sig selv.