Julemåneden er officielt skudt i gang, og dermed åbner Tivoli også for 28. gang indgangene til jul i den gamle have. I anledning af julemåneden har folkene i Tivoli gravet en række tal og historier frem om jul i Carstensens gamle have, som de færreste formentlig kender.
Vidste du for eksempel, at Tivoli for cirka 25 år siden hentede lys-inspiration fra New Yorks Park Avenue, hvor man siden 1945 har pyntet gadens kirsebærtræer med lys. Det pudsige var dog, at man i Tivoli ikke var klar over, at Park Avenues lysfest oprindelig var inspireret af Tivolis egne illuminationer. Og sådan er der jo så meget…
Og vidste du, at Tivolis første to forlystelser i 1843 var en rutschebane og en karrusel. Karrusellen blev trukket af heste, der gik under karrusellens gulv.
Her får du 26 facts om Jul i Tivoli:
1: Da Tivoli fyldte 1 år i 1844, fik forlystelseshaven et anlæg, hvorfra man kunne købe drikkevand hentet fra Kristen Piils Kilde i Dyrehaven. Vandkuren var en vigtig del af Tivoli. I dag er Carstensens Have bl.a. fyldt med kærlighed & kildevand, rygende gløgg og varm kakao.
2: Hver Lucia-pige i Tivoli har på Luciadagen et 2 meter rødt silkebånd bundet om taljen. Der bliver brugt i alt 200 meter af det røde bånd.
3: Tivoli Søen, som er et yndet udflugtsmål under Jul i Tivoli, er på det dybeste sted 3.20 meter.
4: Rutschebanen, Den flyvende Kuffert og Dæmonen er fra henholdsvis 1914, 1993 og 2004 og er de mest populære forlystelser under Jul i Tivoli, hvor de tilsammen kører over 500.000 gæsteture.
5: Det er 5. gang, at balletklassikeren Nøddeknækkeren sættes op i Koncertsalen. Undervejs præsenteres publikum for 166 forskellige kostumer, der alle er skabt af Dronning Margrethe.
6: Publikum præsenteres for 120 børnekostumer, og der bruges i alt 270 tåspidssko i forbindelse med balletklassikeren Nøddeknækkeren.
7: For 60 år siden kunne man i Tivolis restaurant Divan 1 spise et stykke smørrebrød med flæskesteg og rødbede for 3 kr., marinerede sild med løgringe til 1,85 kr. og en andesteg med kompot kostede 8,50 kr.
8: Louise Nimb ville i år være blevet 180 år gammel. Hun drev en række restauranter i Tivoli og er bl.a. kendt for kogebogen Fru. Nimbs kogebog, hvor du bl.a. finder hendes opskrift på klejner og æbleskiver.
9: Julemanden har nu fået sit eget hus. Kig efter de 9 rensdyr på gavlene på Plænen og bemærk uret med den støvsugende nisse. Der er i øvrigt 4 mand om at løfte opgaven som Julemand i Tivoli.
10: Ballonskipper Lauritzen havde 117 opstigninger i diverse luftballoner i Tivoli fra 1890. Fra 1900 til 1919 var den folkekære luftskipper vært i Grøften, og derfor hedder stedets mest berømte ret Skipperlabskovs. Julefrokost og Skipperlabskovs i Grøften er for mange gæster et årligt tilbagevendende ritual.
11: Blandt de populæreste selfie-steder i Tivoli er det 8 meter høje juletræ foran Nimb, som med sit funklende lys i flere farver tiltrækker sig opmærksomheden.
12: Det har taget 5 medarbejdere 6 dage at pynte det 12 meter høje Nordmannsgran juletræ foran Koncertsalen.
13: Der var fem handelsboder, da Jul i Tivoli for første gang åbnede for 28 år siden. I dag er der 33, som bugner af alt fra julepynt, juleknas, gløgg og uldvarer fra hele Danmark.
14: Jul i Tivoli blev indført i 1994, men for 100 år siden kunne man også besøge Carstensens Have i december. Her kunne man købe juletræer. Mon ikke mange benyttede lejligheden til at aflægge et julebesøg i forlystelseshaven?
15: Det japanske Tårn huser i julesæsonen årets 5. stjernekok, portugisiske Rui Silvestre fra restaurant Vistas Rui Silvestre. Her serveres 9 retter, hvoraf 2 af dem er klassiske portugisiske juleretter. Man kan også købe et glas champagne (Krug Clos du Mesnil 2008) til 1843 kroner. Den skæve pris på de eksklusive dråber skyldes at både champagnehuset Krug og Tivoli blev grundlagt i 1843.
16: På Tivolis første åbningsdag 15. august 1843 var der angiveligt 3.615 gæster og 174.609 på hele året.
17: Smøgen, Tivolis smalle tidslomme, hvor duften af æbleskiver og varme churros breder sig i julen, har 70-års fødselsdag i år. Alle skiltene i Smøgen afspejler tiden fra Tivolis begyndelse 1843 og frem til indvielsen i 1952.
18: I juletiden står et lysende juletræ på 8 meter ovenpå Tivolis boblespringvand. Ikke mange ved, at den danske fysiker Niels Bohr var med til at finde på boblespringvand. Han bemærkede, at et akvaries iltapparat nærmest skabte et springvand i vandet. I år er det 100 år siden, Bohr vandt nobelprisen i fysik.
19: Det er 120 år siden, at Glassalen kom til at hedde Glassalen. Den nuværende bygning blev tegnet af PH (Poul Henningsen) i 1946. Bygningen bruges fortsat til revy, live musik og teater. I juletiden kan du møde Nisser og skør julekomik.
20: Georg Carstensen, Tivolis grundlægger, var 29 år gammel i 1843, da Tivoli åbnede. Dengang var der blot åbent i 7 uger, og der var ikke tænkt på julesæson. I 2022 fyldte Carstensen 210 år. Hans ord om, at Tivoli aldrig bliver færdig lever fortsat i bedste velgående.
21: Crazy Christmas Cabaret har 25. års jubilæum i Glassalen, hvor de gennem mange år har spillet for fulde huse. Årets forestilling lyder titlen: Who killed Don Calzone? Og jo, den er lidt skør.
22: Rutschebanen er den mest populære forlystelse under Jul i Tivoli med over 230.000 ture.
23: Nytårsaften affyrer Tivoli et 9 minutters betagende fyrværkerishow kl. 23, lige før det hele bryder løs i det øvrige Danmark.
24: Tivoli holder i år lukket Juleaften, og efter en hård dag i kanen fra skorsten til skorsten drager Julemanden retur til Grønland.
25: Der sættes gang i nytårsløjerne, når der tages hul på julefyrværkeriet 1. juledag med et 7 minutters show.
26: Efter julemaden er en tur rundt om Tivoli Søen et godt valg omkring kl. 21.30, hvor gæsterne får syn for sagen under årets sidste Juleilluminationer. Copenhagen Phil fylder området med Tjajkovskijs Nøddeknækker-musik.