Danskernes dom over prins Henrik: Det mener vi om ham
Prins Henrik er ikke bange for at se dum ud eller lave fis, og det elsker vi ham for. FOTO: Scanpix
Det er ikke alle, som synes, at prins Henrik skal gå ned i løn eller opføre sig anderledes. Faktisk er mange danskere vilde med prinsegemalen, og det er der en helt særlig grund til.

Prins Henrik er en bestemt mand, der gerne så sig selv som konge. Og han har ikke været bleg for at fortælle omverdenen om netop dette ønske. Det er endnu ikke gået i opfyldelse, og nu hvor han er gået på pension, sker det nok heller ikke.

I den tid, hvor prins Henrik har været gift med dronning Margrethe, har der været omtalt et hav af episoder, hvor prinsegemalen har opført sig upassende. Men ofte er han også blevet vist som en fjollet, sjov og morsom mand.  

LÆS OGSÅ: Australsk medier dummer sig og gør Mary til dronning

Det er netop de episoder, hvor prinsen går ud af sin rolle og gakker rundt, laver fis eller morer sig, som en stor gruppe danskere elsker ham for. Det viser en undersøgelse, som BT har lavet i samarbejde med Gallup.

Hele 75 procent af de adspurgte i undersøgelsen siger, at de er enige eller overvejende enige i, at det er helt i orden, når prins Henrik bryder med den royale etikette. Derimod er det kun 18 procent, som er utilfredse med den måde, som prinsen ind imellem fjoller rundt på.

Accepten af prins Henriks morsomheder skyldes, at vi generelt er meget uformelle i Danmark, siger historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen til BT:

- Det med formelle rammer og etikette lægger vi ikke så stor vægt på i Danmark i forhold til andre europæiske lande. Vi er mere uformelle, vi har for længst lagt de høflige tiltaleformer på hylden, så på den måde passer hans brud på etiketten fint med den danske folkesjæl. Ikke kun i vores syn på kongehuset, men også det danske samfund som helhed og den måde vi omgås hinanden.

Vil du gerne vide mere om prinsen? Sådan bliver du klogere

Har gjort kongehuset folkelig

Vi danskere er ikke udpræget glade for, når prins Henrik brokker sig over sin titel. Men når han ikke gør det, men viser sig fra sin glade og hjertelige side, er vi altså ret vilde med ham.

Lars Hovbakke Sørensen fortæller, at det er fordi, prinsegemalen har bragt folkeligheden ind i den royale familie:

- Der er nogle grundliggende traditioner, som danskerne ikke synes, han skal ændre på. Men når det drejer sig om hans rolle inden for rammerne i kongehuset, så synes danskerne generelt meget bedre om ham. På sin vis har han gjort kongehuset mere folkeligt, siger han til BT.