Danske Roligans: DBU bør boykotte VM i Qatar
Arkivfoto: Claus Bech/Scanpix
VM i fodbold i Qatar i 2022 bør være uden dansk deltagelse. mener formanden for fanforenignen De Danske Roligans.

VM i fodbold i Qatar i 2022 bør være uden dansk deltagelse. Det siger Finn Jensen, der er formand for fanforeningen De Danske Roligans, til Radio24syv.

- Mit fodboldhjerte bløder. Det er efterhånden helt tydeligt, at valget af Qatar som værter for VM var korrupt. At de så ovenikøbet ikke overholder menneskerettighederne og slet ikke har nogen fodboldkultur gør, at VM i Qatar er meget kritisabelt i mine øjne. Hvis der er nogen i DBU, der har et fodboldhjerte, så melder de fra til den turnering, siger han til Radio24syv.

Det internationale fodboldforbund FIFA udpegede i 2010 Qatar som VM-værter i 2022. Siden er det blevet dokumenteret - senest i DR2's dokumentar "Familien FIFA - en kærlighedshistorie", der blev sendt torsdag aften - at der fandt bestikkelse sted, da Qatar løb med sejren. Derudover har flere menneskerettighedsorganisationer kritiseret valget af Qatar som værter for VM, fordi landet ikke lever op til basale menneskerettigheder.

DBU ønsker ikke at kommentere på fanformand Finn Jensens udtalelser. Kommunikationschef Jakob Høyer skriver i en mail, at DBU henviser til tidligere udtalelser om emnet.

Til Politiken udtalte DBU's formand Jesper Møller i november 2016, at DBU forsøger at lægge pres på Qatar ved at føre en "kritisk dialog" med landet.

Men Finn Jensen fra De Danske Roligans mener ikke, at det er den form for dialog, der er vejen frem.

- Jeg mener en bedre dialog ville være at kontakte store europæiske fodboldlande og arbejde for et samlet boykot. Det hjælper måske ikke alverden, hvis Danmark melder fra alene, men hvis DBU kan få eksempelvis Tyskland med på et boykot, så vil det vække genlyd, siger Finn Jensen til Radio24syv.

I denne uge har Qatars nabolande - anført af Saudi-Arabien - afbrudt samarbejdet med Qatar. Den officielle begrundelse er, at Qatar støtter terrororganisationer.

I den forbindelse har formanden for det tyske fodboldforbund, Reinhard Grindel, udtalt til Die Welt, at det tyske forbund ikke afviser et boykot af VM i Qatar.

- Helt grundlæggende skal den internationale fodboldverden blive enige om, at store turneringer ikke kan spille i lande, der aktivt støtter terror, siger han til Die Welt.