Danmark bliver i Libyen på ubestemt tid

Der er bred politisk enighed om, at danske kampfly skal blive i Libyen, indtil Nato siger noget andet. Målet er stadig at beskytte civile.
Alle undtagen Enhedslisten støtter stadig den danske deltagelse i krigen i Libyen.
Alle undtagen Enhedslisten støtter stadig den danske deltagelse i krigen i Libyen. Foto: Polfoto, AP, Bernat Armangue

I fem måneder har danske kampfly fløjet over Libyen, og det skal de blive ved med.

Det har alle partier bortset fra Enhedslisten i dag besluttet. I første omgang skal de danske piloter fortsætte ufortrødent, indtil 1. oktober, hvor Nato skal revurdere indsatsen.

Tidligere udenrigsminister og nuværende radikal forsvars- og udenrigsordfører, Niels Helveg Petersen, mener, at Danmark spiller en nødvendig rolle i kampen for at beskytte den libyske civilbefolkning mod Gaddafis regime.

"Det har vist sig at danske fly og den danske ammunition, vi har, er ganske velegnet til at præcisionsbombe, så de civile tab bliver så små som overhovedet muligt," siger han til Newspaq.

Målet er det samme som for fem måneder siden, understreger han, nemlig at beskytte den civile befolkning, og han mener, at det går den rigtige vej.

"Vi ser slutningen for Gaddafi og hans styre, og fremgangen for oprørerne. Ikke en stormende, dramatisk fremgang, men ligeså stille tror jeg, kræfterne siver ud af Gaddafi-styret," siger han.

Da det for fem måneder siden besluttet, at Danmark skal være en del af kampene i Libyen, var det med et historisk mandat fra et enigt folketing. Siden har Enhedslisten trukket sin støtte tilbage, men de resterende partier bakker stadig op om indsatsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.