Christiania siger ja til aftale med staten
Christiania håber på, at ny aftale med staten kan sikre det unikke områdes særpræg de næste 40 år. Foto: Symac / Creative Commons Attribution ShareAlike 1.0 / Wikimedia
Efter et møde i nat ser det ud til, at christianitterne endelig er klar til at sige ja tak til at købe sig fri af staten.

I aftes blev beboerne på Christiania enige om at fritkøbe dele af den omdiskuterede fristad af staten.

"Vi er blevet enige om at sige ja til denne her aftale mellem Christiania og Staten," Thomas Ertmann, der sidder i Christianias pressegruppe, til Newspaq.

Han oplyser, at det stadig er usikkert, præcis hvilke konsekvenser aftalen vil få for beboerne på Christiania. Selve udmøntningen af aftalen skal diskuteres grundigt. Alligevel er christianitterne glade.

"Først og fremmest, så afslutter vi mange års tovtrækkeri mellem staten og Christiania, og så betyder det, at Christiania som et kollektiv kan købe og leje dele af Christiania," siger Thomas Ertmann.

Det er primært selve beboelsesdelen af fristaden Christiania, som beboerne nu får lov at købe af staten. Det sker kollektivt gennem en fond, som de enkelte beboere så betaler en leje til.

"Vi undgår privat ejendomsret på denne her måde. Det kommer til at fungere som det gør i dag, hvor den enkelte christianit lejer af Christiania. Aftalen betyder, at der stadig er plads til alle her - så det ikke kun er de rige, der har råd til at bo på Christiania," siger Thomas Ertmann.

På Christianias vil man ikke afvise, at aftalen kan betyde forandringer på Staden, men indtil videre håber man, at aftalen med staten kan sikre, at Christianias indre strukturer og særpræg sikres.