Chefredaktøren: Opråb til mediepolitikerne - tal nu Public Service op!

INDEN LÆNGE starter de politiske forhandlinger om det danske medie-landskab. Det kan meget vel blive et af årets større politiske dramaer. Ikke alene optager det os med virke i medierne – der står nogle store, kulturelle valg på spil.

I løbet af 2017 har de fleste politiske meldinger handlet om, at DR skal have en over nakken! På ryggen af ledelsesmæssige svipsere ift. heste-transport, mangfoldighedskonsulent og favorable løn-vilkår har der sat sig en psykologi på Christiansborg: Danmark Radio skal have kniven – og brancheorganisationen Danske Medier har støttet linjen.

Før jul kunne Politiken afsløre, at regeringen har tilbudt Dansk Folkeparti en besparelse på DR på 12,5 procent af det nuværende budget på 3,7 mia. kr. frem mod 2022. Hvis altså DF ville se det i puslespillet om skattelettelser og måske en strammet udlændingepolitik.
Hvordan man så tematisk synes, det hører sammen?!

Lige før nytår spillede Venstres medieordfører, Britt Bager, ud med at tage 400 mio. kr. fra DR og 100 mio. kr. fra danske dagblade og forstørre den såkaldte ”Public Service pulje” markant.

Puljen skal støtte ikke-licensfinansierede mediers mulighed for at lave dansk drama og dokumentar samt dansksprogede public service-programmer målrettet børn og unge.
Det er så vidt vides første gang, at et regeringsparti mere konkret har sat ord på, hvad besparelserne på DR skal anvendes til. Udover de omtalte skattelettelser, som ingen rigtig kender skæbnen til.

DER ER MANGE FLERE TING I SPIL, end at DR skal beskæres.

Skal TV2 privatiseres helt eller delvist? Ja, synes blå blok. Nærmest nej, siger rød blok.
Skal licens erstattes af en medie-skat? Ja, siger de fleste.
Hvordan skal adgangen til vores fælles Public Service indhold være? Skal indhold – og hvilket indhold – være frit tilgængeligt, nu hvor flow tv taber, mens mange af os streamer i stor stil – også udenlandske indholds-udbydere som Netflix, HBO, Amazon mfl.?

Har DR og TV2 en stor konkurrence-fordel frem for lokale medier, der skal have deres indhold finansieret af abonnementer og annonce-indtægter?
Og hvordan skal det afspejles i den statslige regulering?

Min holdning er ikke den mest udbredte!

Danmark har brug for mere – ikke mindre - Public Service. Den hidtidige debat om mindre eller meget mindre DR er uden visioner. Vi har ikke rigtig diskuteret nogle af de store udfordringer, medie-branchen generelt har. Og når det så gælder DR, bør vi mere bredt drøfte, hvad et mindre DR og evt. mindre Public Service får af konsekvens for vores kultur og samfundsdebat.

Set ud fra et dansk perspektiv vil det få store konsekvenser. De store udenlandske mediegiganter er på få år blevet voldsomme konkurrenter til det danske indhold.

Facebook, Google, Youtube, Disney og en række af de andre internationale spillere har ikke bare sat sig hårdt på indholdet i vores medier, men også på distributionskanalerne. Hvis politikerne vælger at skære i den danske public service, mens vi er under dette internationale pres, vil det medføre nogle samfundsmæssige forandringer.

DET DANSKE SPROG VIL KOMME UNDER PRES. Vi er et lille sprog-område, og vores politikere bør klart prioritere, at vi også i fremtiden får meget dansk-produceret kvalitets-indhold. Alene for at fastholde vores sprog, historie og kultur!

Public service-besparelser vil også have betydning for danske skuespillere, musikere og kunstnere. Med de besparelser, der er lagt op til, vil der blive produceret langt mindre danske film, Tv-serier og programmer. Dermed kan det ramme talentudviklingen i fx DR Drama, der de senere år har høstet fortjent anerkendelse for en række stærke tv-serier: Borgen, Forbrydelsen og aktuelt Broen m.fl.

Public Service-besparelser kan ramme troværdig nyheds-produktion. I en tid hvor ”fake news” vinder mere og mere frem, bør vi styrke uafhængig og troværdig journalistik og nyhedsformidling. Der er brug for god, gedigen journalistik, der på en grundig og troværdig måde kommer rundt i alle kroge af Danmark. Akkurat som vi så det under kommunalvalget, hvor journalister på både DR og TV2 gav en stærk dækning fra Gedser til Skagen!

ERGO HANDLER de kommende medieforhandlinger om meget mere, end om hvor meget DR skal spare! Det skal handle om, hvordan vi også i de kommende år får et bredt, godt dansk-funderet indhold.

Politikerne bør hæve barren i 2018 og tale Public Service op! Det har stor betydning for dansk sprog, kultur og dermed vores danske værdier. At spare på Public Service er et angreb på en række af vores grundlæggende nationale værdier. Og spørgsmålet blafrer i vinden:

Hvorfor skal vi overhovedet spare på noget, der gør os fælles?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.