Mister opbakning blandt vælgerne: Venstres kronprins snubler ned ad karakterstigen

For tredje år i træk falder finansministeren i årskarakter. Hans jævnt dårlige karakterer ligger også under Inger Støjberg og Lars Løkkes i Venstres bagland.
Spørger man vælgerne, leverer Kristian Jensen kun en jævn præstation med adskillige væsentlige mangler.
Spørger man vælgerne, leverer Kristian Jensen kun en jævn præstation med adskillige væsentlige mangler. Foto: Sarah Christine Nørgaard, Scanpix.

En dugfrisk aftale, der skal gøre det mere attraktivt at gå senere på pension. To aftaler med kommunerne og regionerne om næste års økonomi. 

Selvom finansminister Kristian Jensen (V) de seneste uger har landet flere politiske aftaler og har fået vismændenes ord for, at dansk økonomi strutter af sundhed, kan han ikke gå helt tilfreds på sommerferie.

I en ny undersøgelse fra Analyse Danmark giver vælgerne ham nemlig en halvdårlig årskarakter på bare 4.

Og på den officielle 7-trinsskala fra Undervisningsministeriet gives den for 'den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål med adskillige væsentlige mangler'.

Kristian Jensen må lide den tort, at han for tredje år i rap falder i årskarakter. I 2015 bedømte vælgerne ham til 4,6 i årskarakter. I 2016 røg han ned på 4,2, og nu falder han så til 4,0.

Samlet set kommer Kristian Jensen dog ind med den tredje-bedste gennemsnitskarakter på ministerholdet. Kun overgået af justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), men hans karakter er altså nedadgående.

Her kan du se hele ranglisten over ministrene.

Fald efter skifte

Valgforsker på Københavns Universitet professor Kasper Møller Hansen mener, at Kristian Jensens fald i karakter handler om skiftet fra udenrigsminister til finansminister.

Selv om Finansministeriet måske er det vigtigste ministerium udover Statsministeriet, anfører han, at det er svært at være populær i et økonomisk ministerium, hvor man ikke kan føre en særlig rundhåndet politik.

- Diskussionen kan også handle om de fløje, der er i Venstre. Kronprinsen er en del af et andet Venstre end det, som Løkke står for. Så det kan også handle om det andet Venstre, siger Kasper Møller Hansen. 

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann Jensen, forklarer også Kristian Jensens fald i karakter med skiftet fra Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads med Finansministeriet på Slotsholmen.

- Når man skal få pengene til at passe, koster det på populariteten, men det er stadig en hæderlig karakter, siger han.

Næsten indhentet af Løkke

Det er tre år siden, at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen var i et magtopgør i Venstre. Det endte med, at Løkke blev som formand og siden indtog Statsministeriet. Opgøret var en udløber af bilagssager, som gav Løkke store ridser i lakken og efterfølgende lav troværdighed i mange målinger. Kristian Jensen fremstod derimod langt mere troværdig blandt vælgerne.

Men nu er Løkke ved at have indhentet Kristian Jensen i vælgernes bedømmelse. Både i 2015 og 2016 scorede Kristian Jensen en karakter højere end Løkke i målingen. 4,6 mod 3,6 i 2015 og 4,2 mod 3,2 i 2016.

Men nu er forskellen skrumpet til blot 0,2, da Løkke bliver vurderet til karakteren 3,8. Det er Venstre-lederens højeste karakter i regeringens levetid.

Også blandt Venstre-vælgere bliver Kristian Jensen overgået af Løkke.

Partiets ukronede dronning Inger Støjberg scorer 5,7 og er dermed den V-minister, der får højest karakter af Venstres vælgerkorps. men statsminister Lars Løkke Rasmussen klarer sig markant bedre end kronprinsen og scorer 5,5 blandt sine egne vælgere. Venstres egne vælgere giver Kristian Jensen 5,0 i gennemsnitskarakter for sin præstation.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.