Carina blev overvåget af kommunen: Jobcentre skalter og valter med loven

Arbejdsliv
- Jeg ville ønske, man behandlede de syge og ledige borgere med respekt. At man ville behandle dem som mennesker. For det gør man simpelthen ikke idag, siger førtidspensionist Carina Leuenhagen Jensen. (Foto: Foto: Privat )
Kommunen overvåger syge borgere på Facebook. Det er førtidspensionist Carina Leuenhagen Jensen overbevist om.

- Man skal tage skeen i den anden hånd. Og man skal kræve sine rettigheder.

Sådan lyder mantraet fra den 50-årige førtidspensionist Carina Leuenhagen Jensen, der har viet tilværelsen til at hjælpe syge og ledige med at gøre krav på deres rettigheder. 

I efteråret skabte hun røre, da hun offentligt beskyldte kommunens jobcenter for at overvåge syge og ledige borgeres gøren og laden på Facebook. 

LÆS MERE OM CARINAS SAG HER

Carina Leuenhagen Jensen følte sig selv overvåget og truet af Esbjerg Kommune, der havde indkaldt hende til 'kontrolsamtale', efter de havde fået nys om, at hun i og uden for Facebook bruger tid på at hjælpe andre borgere i sager om kontanthjælp, sygedagpenge og fleksjob.

Avisen.dk skrev om sagen, og det endte med en undskyldning til Carina Leuenhagen Jensen fra Esbjerg Kommune. 

- De (kommunen, red.) fik vist også noget af et chok, da de pludseligt blev ringet op af jer. De havde nok ikke lige forventet at få sådan en gang stormvejr ud af det, siger Carina Leuenhagen Jensen til Avisen.dk, da hun kort før nytår bliver bedt om at gøre status over året, der er gået. 

HVORDAN GIK DET

I anledning af årsskiftet vender Avisen.dk tilbage til nogle af de mennesker, vi har skrevet om tidligere på året.

Hvordan er det gået dem?

Hvordan har de det i dag?

De spørgsmål søger vi svar på. Du kan læse artiklerne på Avisen.dk hen over nytåret.

UDVID

Følte sig truet 

I omtrent ti år har Carina Leuenhagen Jensen hjulpet syge og ledige med at navigere rundt i regler og paragraffer i sager om kontanthjælp, førtidspension og fleksjob. Det sker især via netværkssider på Facebook. 

Hun var noget fortørnet, da kommunen i efteråret indkaldte hende til kontrolsamtale. I indkaldelsen var vedhæftet regler om social pension, hvilket hun tolkede som en klokkeklar trussel. 

- Jeg finder mig ikke i det. De vil tage den tid, jeg bruger på Facebook eller på at være bisidder, og omdanne til arbejdeevne, lød det fra en meget oprørt Carina Leuenhagen Jensen til Avisen.dk tilbage i oktober.

Dengang afviste Esbjerg Kommune over for Avisen.dk, at de overvågede borgene på Facebook. Det endte dog med, Carina Leuenhagen Jensen fik en dybfølt undskyldning fra kommunen for tonen i brevet. 

I dag har Carina Leuenhagen Jensen et godt forhold til kommunen og har takket ja til at komme i et minifleksjob, hvis den rette stilling på maksimum fem-seks timer om ugen dukker op. 

De overvåger

- Vi snakker om at finde et arbejde, hvor jeg kan have med socialt udsatte at gøre. At jeg kan gå til hånde som borgerrådgiver, så jeg kan blive inde for det samme, jeg faktisk allerede går og laver nu, fortæller Carina Leuenhagen Jensen til Avisen.dk. 

Hun er dog stadig overbevist om, kommunen overvåger borgerne på Facebook.

- Jeg kan jo se det på alle de opslag, jeg ser på Facebook, hvad folk er udsat for. Der har lige været en kvinde, der havde sat noget tøj til salg på Facebook, hvor kommunen efterfølgende har været inde og peget på bestemte datoer på hendes Facebook-opslag. Så det gør de, lyder det bestemt fra Carina Leuenhagen Jensen. 

- Uanset om de påstår noget andet, så gør de det simpelthen.

Hvis det lykkes Carina Leuenhagen Jensen at komme i minifleksjob, vil hun fortsat bruge fritiden på at hjælpe og guide andre. Og hun vil stadig råbe op, hvis hun ser uretfærdigheder eller fejl i systemet, understreger hun. 

- Ellers kommer du ingen vegne i dag. Der sidder nogle medarbejdere i jobcentrene, der slet ikke er opgaven voksen. De skalter og valter med lovgivningen. Man bliver simpelthen nødt til selv at vide, hvordan loven hænger sammen. Ellers bliver du kørt rundt i hamsterhjulet år efter år, hvor der intet sker. 

Ønske: Mere respekt 

Carina Leuenhagen Jensen har mangeårig personlig erfaring med systemet, der har gjort, at hun har sat sig ind i alle regler og paragraffer på området.

Tilbage i 1998, da hun arbejdede på et værtshus, faldt hun ned ad en trappe og fik samtlige knogler knust i venstre ben. Følgevirkningerne og de konstante smerter gjorde, at hun ikke kunne holde til at arbejde. Alligevel tog det fem års 'kamp' før hun fik tilkendt førtidspension. 

Hun har et stort ønske for 2018: 

- Jeg ville ønske, man behandlede de syge og ledige borgere med respekt. At man ville behandle dem som mennesker. For det gør man simpelthen ikke idag, siger Carina Leuenhagen Jensen og uddyber: 

- Jeg kender også nogle, der er er kørt fuldstændigt ned psykisk af at være i systemet. De er faktisk sygere nu, end da de gik ind ad døren på jobcentret. Det sker, fordi man simpelthen ikke bliver hørt. Og fordi man gentagne gange bliver set på som værende fuld af løgn. Og man bliver kørt rundt i manegen.

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen