Kommunen læste med: Indkaldt til kontrolsamtale efter artikel i Familie Journal
Carina Leuenhagen Jensen føler sig truet og overvåget af kommunen. Foto: Privat
Førtidspensionisten Carina Leuenhagen Jensen er engageret i at hjælpe andre. Det fortalte hun om i en artikel i Familie Journal. Nu vil kommunen have hende til en kontrolsamtale.

Førtidspensionist Carina Leuenhagen Jensen fra Esbjerg føler sig overvåget og truet af kommunen. 

Hun er indkaldt til kontrolsamtale, fordi kommunen har fået nys om, at hun i og uden for Facebook bruger tid på at hjælpe andre borgere i sager om kontanthjælp, sygedagpenge og fleksjob. 

- Jeg finder mig ikke i det. De vil tage den tid, jeg bruger på Facebook eller på at være bisidder, og omdanne til arbejdeevne, siger Carina Leuenhagen Jensen.

I den indkaldelse til kontrol-samtale, hun har modtaget fra Esbjerg Kommune, og som Avisen.dk er i besiddelse af, har kommunen vedhæftet regler om social pension. 

Det tolker Carina Leuenhagen Jensen som en klar trussel. 

Knust alle knogler i ben 

- Jeg føler, de truer mig med at tage min førtidspension og mit eksistensgrundlag fra mig, siger hun. 

Carina Leuenhagen Jensen er meget aktiv på Facebook, hvor hun hjælper og rådgiver andre syge med at navigere rundt i lovgivningen, ligesom hun ofte sidder med som bisidder i sager om kontanthjælp, sygedagpenge og fleksjob. 

Af og til hjælper Carina Leuenhagen Jensen, der har en butiksuddannelse bag sig, også andre borgere med at skrive klagebreve over kommunens afgørelse. 

Hun har nemlig personlig erfaring med systemet, der har gjort, at hun har sat sig ind i alle regler og paragraffer på området. Tilbage i 1998, da hun arbejdede på et værtshus, faldt hun ned ad en trappe og fik samtlige knogler knust i venstre ben. Følgevirkningerne og de konstante smerter gjorde, at hun ikke kunne holde til at arbejde. Alligevel tog det fem års 'kamp' før hun fik tilkendt førtidspension. 

Overvåget på Facebook 

I en artikel i Familie Journal fortæller Carina Leuenhagen Jensen om sit store engagement i at hjælpe andre. Og det er på baggrund af den artikel, Esbjerg Kommune har valgt at indkalde hende til kontrolsamtale, fremgår det af indkaldelsen.

Her står der blandt andet også, at Carina Leuenhagen Jensens forventning om fremtidigt arbejde, indtægt og helbred skal drøftes. 

Carina Leuenhagen Jensen er sikker på, at kommunen overvåger hende og andre borgere på Facebook. 

- De har kigget på mig flere gange på Facebook, det er jeg ikke i tvivl om, siger hun og peger desuden på, at hun via aktindsigt har fundet ud af, at kommunen har fået kendskab til artikel i Familie Journal gennem Facebook, siger Carina Leuenhagen Jensen.

Hun fastslår, at hun hellere end gerne ville arbejde. Og hvis kommunen tilbød hende et fleksjob, der krævede samme indsats, som hun bruger nu på at hjælpe og støtte andre, ville hun takke ja. 

Men så længe hun er for syg til at arbejde, vil hun have lov til at have sit privatliv i fred. 

- Og fordi jeg ikke bruger Facebook til at dele strikkeopskrifter med tante Oda, men i stedet hjælper andre, så vil de tage min livskvalitet fra mig. Det kan ikke være rigtigt, man skal vejes og vægtes på alt, man laver. Livet stopper ikke, selvom man er syg. Og man bliver ikke mindre syg af at sidde og kigge ind i væggen, siger Carina Leuenhagen Jensen.

Kommune: Vi overvåger ikke 

Leder i Esbjerg Kommunes jobcenter Marianne Kirkegaard oplyser, at det er fuldt ud lovligt for borgere på førtidspension at sidde med som bisiddere til møder på kommunen, at råde og vejlede andre via Facebook eller telefon, samt at hjælpe med at skrive breve til kommunen.

- Det, vi nogen gange gør, er at tage fat i borgere og lige gøre opmærksom på, at der er kommet nye regler for fleksjob, så hvor man før i tiden skulle arbejde 15 timer, kan man i dag være på fleksjob i ned til fem timer, siger hun.

Hun afviser, at jobcentret overvåger borgere på førtidspension.

- Men hvis vi tilfældigt ser noget, som eksempelvis i Familie Journalen eller på gaden, så kan det godt være, vi lige hiver fat i borgeren for at oplyse og vejlede om regler.

Overvåger i heller ikke borgere på Facebook?

- Der kan være sager, men det er mest sygedagpengesager, hvor en borger oplyser på Facebook, at de arbejder et bestemt sted, selv om de står som sygemeldt. Men jeg har ingen medarbejder, der bare sidder og overvåger på Facebook, siger Marianne Kirkegaard.

Hun erkender, at ordet ‘kontrolsag’ lyder dårligt, da det ifølge hende i virkeligheden handler om rådgivning og vejledning om regler.

Får støtte på Facebook 

Der er oprettet en støtteside for Carina Leuenhagen Jensen på Facebook.  

Det er Johnny Pedersen, der selv er førtidspensionist, der har oprettet facebooksiden ‘Støt Carina og de syges rettigheder’ for at skabe opmærksomhed om sagen.

- Det er himmelråbende vanvittigt, det kommunen har gang i. Jeg spurgte Carina, om vi måtte oprette en side, der tog hendes sag op, og det sagde hun ja til, fortæller Johnny Pedersen. Han kender Carina Leuenhagen Jensen fra Esbjerg, hvor de begge er fra.   

Johnny Pedersen mener, der er tale om direkte magtmisbrug, når Esbjerg Kommune på den måde gør en sag ud af, at Carina Leuenhagen Jensen hjælper og rådgiver andre borgere.

- Det minder om et kontrolsamfund, hvor systemet siger, at hvis du kan leve, så kan du også arbejde. Det er en uhyggelig udvikling.

Heksejagt 

Udover at have stiftet støttegruppen for Carina Leuenhagen Jensen er Johnny Pedersen aktivt medlem af lignende Facebook-grupper.

Johnny Pedersen forklarer sit store engagement på Facebook med, at han selv har oplevet at ‘kæmpe’ mod systemet.

For ni år siden arbejdede han som bartender og dørmand indtil han blev overfaldet og slået ned i sit eget hjem. Det udløste kronisk hovedpine og følgevirkninger af hjernerystelse og gjorde ham ude af stand til at arbejde. Alligevel tog det ni år med arbejdsprøvninger og ressourceforløb på kontanthjælp, før han fik tilkendt førtidspension.

- Folk, der ikke har prøvet at stå i den situation, har svært ved at forstå, hvor hårdt og uretfærdigt, det er. Derfor hjælper det, at vi står sammen. For vi føler alle, at kommunen modarbejder os.

Johnny Pedersen siger, at man i Facebook-grupperne hjælper hinanden med at finde rundt i ‘junglen af  regler og lovgivning’  i forhold til eksempelvis at være syg i arbejdsprøvning eller vil søge om førtidspension, opgaver der egentlig burde løses af kommunen.

- Jeg tror også, at der sidder nogen i kommunerne, der tilstræber det, men systemet er bare ikke gearet til det. Det er i stedet blevet en heksejagt mod borgerne.