Borgmester frygter for 'flere hundrede job'
Lastbilerne holder stille i blandt andet Ishøj. I 2012 er der ingen udsigt til bedring på det lokale arbejdsmarked. Foto: Colourbox
Stort set alle landets kommuner forventer at miste arbejdspladser i det kommende år. Avisen.dk har talt med tre af dem for at høre, hvilke og hvor mange arbejdspladser de frygter at tabe.

I Ishøj Kommune forventer formand for Arbejdsmarkedsudvalget og borgmester Ole Bjørstorp (S), at der ryger 'flere hundrede jobs' næste år.

”Virksomhederne er i bekneb. Indtjeningen stagnerer, hvis den da ikke går helt ned. Derfor er man nødt til at indskrænke forretningen, og derfor mister vi arbejdspladser i kommunen,” siger han.

I Ishøj Kommune er det især arbejdspladser indenfor transportbranchen, der forsvinder. Kommunen huser mange transport- og lagervirksomheder, hvoraf flere af især de små firmaer lukker.

”Det er en nedadgående tendens, der kun kan vendes, hvis vi får vækst inden for handel, industri og transport. Det skal ske en voldsom stimulation af økonomien, før det kommer til at se bedre ud med arbejdspladser her i kommunen,” siger borgmesteren.

Alarmerende udvikling

Samme melding lyder fra Fredericia Kommune, hvor formand for Arbejdsmarkedsudvalget Inger Nielsen (K) er stærkt bekymret.

Hun forventer, at kommunen i det nye år vil miste 100-150 arbejdspladser, primært for de ufaglærte.

”Det er alarmerende. Vi mister en type arbejdspladser, der ikke kommer igen,” siger hun.

Som eksempel nævner hun fabrikker og det store skibsværft, der for et par år siden forlod byen. I forlængelse heraf har mange underleverandører også mistet deres arbejde. Inger Nielsen anslår, at kommunen samlet set har mistet omkring 450 arbejdspladser på den konto.[pagebreak]

”Vi håbede, at det ville vælte ind med nye job som erstatning, men der bliver ikke bygget noget nyt igen, før krisen er vendt,” siger Inger Nielsen.

Rammer også underleverandører

I Mariagerfjord Kommune forventer formand for Arbejdsmarkedsudvalget Finn Cilleborg (S), at kommunen mister mellem 40 og 80 arbejdspladser i 2012.

”Det lyder måske ikke af alverden, men det betyder altså rigtig meget i vores område,” siger han.

Finn Cilleborg fortæller, at kommunen har mistet mange arbejdspladser, fordi produktionsvirksomheder flytter ud af landet, for eksempel til Sverige eller Polen. Det går ud over især ufaglærte.

Ud over alle de arbejdspladser, der bliver direkte berørt, går det også ud over virksomhedernes underleverandører. Det får svært ved at klare sig, vurderer Finn Cilleborg.