Blogindlæg Blogger: Tåbelighed skal bekæmpes med argumenter
En af de vigtigste byggesten i vores demokrati er netop ytringsfriheden. Lad os sammen forsvare den, forsvare retten til at ytre sig – også med de mindre kloge holdninger.

Joachim Hjorting er 20 år gammel. Han er medlem af Det Konservative Folkeparti, debattør, konferencier og stiller op til byrådet i Furesø Kommune. Joachim vil blogge om uddannelse, ligestilling og andre aktuelle emner. Og så er han i øvrigt barnebarn af radioværten Jørn Hjorting.

Ytringsfrihed. Det er en af de ting, vi danskere er mest stolte af, men alligevel ser vi gang på gang, at ytringsfriheden bliver sat på prøve, og at folk bliver dømt for deres udtalelser eller tweets.

Mogens Camre, Firoozeh Bazrafkan, Dan Park og senest Flemming Nielsen er få af de mennesker der er blevet dømt for at ytre sig i den offentlige debat.

Tåbelighed skal bekæmpes med argumenter, ikke med forbud eller straf. I et politisk landskab, der er blevet mere ekstremt, og hvor vælgerne flygter fra de traditionelle partier, er der en stigende tendens til at komme med ugennemtænkte, voldsomme og ekstreme politiske forslag. Ja, noget af det lyder dumt. Men lad os bekæmpe tossede forslag med argumenter og saglighed frem for forbud og straf. Alt andet er ikke et demokrati værdigt.

Debatten raser og den vil formentlig præge medierne i rigtig lang tid endnu, så lad os få styr på, hvad det egentlig drejer sig om:

”Straffeloven §266b - racismeparagraffen

Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Stk. 2. Ved straffens udmåling skal det betragtes som en særligt skærpende omstændighed, at forholdet har karakter af propagandavirksomhed.”

Altså, du kan straffes med bøde og fængsel for ytring af ord. Det hører ikke nutiden til og minder mest af alt om en diktaturstat. Det er alt andet en den ytringsfrihed, vi er så stolte af.

Tilhængere af §266b mener, at paragraffen beskytter minoritetsgrupper fra at blive stigmatiserede af racistiske udtalelser. Det er tåbeligt. Der vil i et samfund altid være ekstremister, både på højre- og venstrefløjen. Jo før vi accepterer, at disse grupper findes, jo hurtigere kan vi tage diskussionen med dem og sørge for, at det fortsat vil være en yderst lille gruppe af mennesker, der har de ekstreme holdninger.  

Se blot mod Tyskland, hvor nazismen er forbudt. Det har medført et stort og velorganiseret undergrundsmiljø for nynazister. I stedet for at gemme dumme, nedværdigende og latterliggørende kommentarer væk, skal vi hive dem frem i lyset og udstille dem. Kun sådan kommer vi ekstremisme til livs.

En af de vigtigste byggesten i vores demokrati er netop ytringsfriheden. Lad os sammen forsvare den, forsvare retten til at ytre sig – også med de mindre kloge holdninger. Lad os starte med at afskaffe racisme- og blasfemiparagraffen, for at bevare den fri meningsudveksling, for at skabe debat og for at sikre vores lands udvikling.

Jeg har i dag haft landsformand for Konservativ Ungdom, Mikkel Ballegaard, med ved tastaturet for at debattere dette emne.

Hvad synes du, bør vi afskaffe racismeparagraffen?
Debatter med Mikkel og undertegnede på Avisen.dk’s facebookside.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.