Administration 

Blogger: Politisk fyring er en trussel mod socialrådgivere

Jeg hedder Karina Rohr Sørensen. Er uddannet socialrådgiver - og arbejder til dagligt som mellemleder i en kommunal forvaltning. Jeg har tidligere arbejdet med stofbrugere og med hjemløshed, men arbejder i dag et sted, hvor vi håndterer en bred vifte af sociale problemer. Jeg skriver om lovgivning, velfærdsvilkår, socialpolitik og det der med at være med til at skabe rimelige rammer for fagligheden, også når økonomien er stram.

EN SOCIALRÅDGIVER, der samtidigt er borger i Herning Kommune, beslutter sig for at gå ind i lokalpolitik. Hun stiller op – og bliver valgt. En menig sagsbehandler – relativt nyuddannet – er nu med til at beslutte rammer og retning i byrådet. Her stiller hun spørgsmål om alt muligt (hun er jo socialrådgiver). Og oplever, at det ikke altid er populært hos dem, der har flertallet.

Samtidigt passer hun til dagligt sit job. Et job der i sagens natur også rummer vanskelige sager, sager hvor familie og kommune ikke er enige om, hvad der er bedst for børnene. En sag ender med en tvangsmæssig anbringelse, som familien er uenig i – og gør hvad de kan for at råbe op om. Så langt så godt! Borgere skal kunne ytre sig om det arbejde, der udføres, og gøre hvad de kan for at blive hørt.

Sagen havner hos politikerne i byrådet. Hvor der bestilles en ekstern undersøgelse, der skal afdække, om der er sket fejl. Undersøgelsen kommer – og borgmesteren vælger at hænge sagsbehandleren ud for åbent tæppe. Der er sket fejl på fejl på fejl, konkluderer han. Økonomiudvalget – hvor borgmesteren sidder for bordenden – beslutter sig til, at det er sagsbehandleren, der bærer hovedansvaret, og beslutter at fyre deres politiske modstander.

MEN HEY - TÆNKER ALLE, der kender lidt til socialrådgiverfaget – kan en menig socialrådgiver bære ansvaret for en tvangsmæssig anbringelse helt alene? Nej, er svaret – sagen har været håndteret af et helt team af professionelle, men der er udelukkende én fyring: Fyringen af den politiske modstander. Det vil sige, at alle de andre involverede ikke fyres. Kun den sagsbehandler der sidder i byrådet. Men i en tvangsmæssig anbringelse kan sagsbehandleren aldrig alene bære ansvaret. Det er sager, der går gennem ledelse, og som afgøres af Børn- og Ungeudvalget. Det er svært ikke at få den tanke, at fyringen mere handler om at ramme en politisk modstander, end at sikre kvaliteten i arbejdet i forvaltningen.

Det er svært, når man ser på en kommune udefra, at vurdere, hvad der er op og ned i en personsag. Det faktuelle er, at anbringelsen er bragt for Ankestyrelsen, der har godkendt den. At mange har været involveret i sagens håndtering er ligeledes slået fast.

Der er ingen tvivl om, at der begås procedurefejl i sagsbehandling – det gør der i alle forvaltninger – nok også i Herning. Jeg tænker ikke, at der findes forvaltninger med højt arbejdspres, hvor der aldrig laves fejl, hvor alt journaliseres korrekt og til tiden, og hvor alle frister overholdes. Det må og skal være en daglig bestræbelse for alle at gøre det yderste for, at sagsbehandling sker på den rigtige måde. Det er vigtigt – og handler om retssikkerhed og rimelighed.

Men at forestille sig en verden, hvor der aldrig er noget, der glipper, er nok ikke så sandsynligt. For socialrådgivere der i det daglige arbejder under et meget tungt arbejdspres – hvilket vil sige de fleste socialrådgivere – er det nok de færreste, der kan prale af, at de altid har gjort alt helt korrekt og til tiden. Fejl sker, når vi er for pressede, når systemerne går ned, når der er for mange sager og for få hænder og af alle mulige andre grunde. Fejl sker!

MED FYRINGEN I HERNING trues alle disse socialrådgivere. Trues til ikke at blande sig i den offentlige debat, ikke at stille op til byråd, ikke stikke snotten for langt frem. Hvis du råber for højt, bliver det dyrt! Sådan lyder signalet til enhver socialrådgiver, når vi ser på det, der ligner en politisk fyring i Herning. Den trussel mod ytringsfriheden er uhørt og uacceptabel.

Kvaliteten af socialt arbejde afhænger af socialrådgivere, der bruger både socialfagligheden, medmenneskeligheden, den sunde fornuft og lovgivningen. Som møder de mennesker, der har behov for hjælp, respektfuldt og inddragende. Og kvaliteten afhænger af ordentlige rammer, af arbejdspladser hvor der er balance mellem ressourcer og opgaver. Men kvaliteten og udviklingen af det sociale arbejde afhænger også af engagerede medarbejdere, der tager del i samfundet. Der har deres ytringsfrihed – og tør bruge den.

Som medarbejdere i en politisk styret organisation skal vi være loyale. Vi skal udføre vores arbejde inden for de rammer politikerne udstikker – acceptere de kommunale serviceniveauer, også når vi er uenige. Vi skal gøre vores bedste med de muligheder, der er til rådighed. Men vi har krav på fair play fra politikerne. At de holder sig for gode til at blande politik og personaleledelse.

ENGANG VAR Herning-modellen noget, der lød rigtigt godt for socialrådgivere, der arbejder med børn og unge. Herning-modellen er et mindset, en måde at arbejde på, hvor den enkelte sagsbehandler får reduceret sit sagstal, så det faktisk er muligt at følge med i – og følge op på – børnene i de familier de har sagsansvar for. Det er en investeringstankegang, hvor kommunerne prioriterer flere midler til det nære sagsarbejde. Det handler om at gribe ind tidligere, mere præcist, og på en måde så vi forhåbentligt får hjulpet familierne med at kunne håndtere de udfordringer, de står i. Målet er at spare både penge og menneskelig lidelse på den lange bane. Den rigtige indsats hurtigere, giver færre knuste børneliv og flere familier, der fungerer bedre. Herning-modellen handler om øget tid til faglighed, bedre mulighed for at nå de faglige mål, og flere tilfredse borger-møder. Totalt win-win på et tidspunkt hvor Herning gik forrest.

Med fyringen af en menig socialrådgiver – en fyring der ikke foretages af hendes leder – men derimod af økonomiudvalget, lyder Herning knap så positivt. Det lyder som magtmisbrug, og som et sted hvor man som socialrådgiver ville begynde at se sig om efter et andet sted at tjene sin løn. Hvor fanden blev Herning af? Tag ytringsfriheden alvorligt Herning! Tag dig sammen Herning!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Simon Kvamm på scenen i X Factor han er i gråt jakkesæt.
Film og TV

Simon Kvamm med

i Toppen af Poppen:

Her er grunden

En AstraZenca vaccine bliver trukket op i en kanyle.
Corona

Dagens afstemining:

Ville du frivilligt tage 

AstraZeneca-vaccinen?

En masse politibiler, betjente og teknikere udenfor et rækkehus på Amager.
BREAKING

200 kilo sprængstof

afsløret på Amager

En spirende køkkenhave.
Nyheder

Kom ukrudtet i forkøbet

med dette simple trick

En mobiltelefon med appen "Min sundhed", hvor man kan finde sit corona-pas.
Nyheder

Smuthul: Sådan kan man

snyde med corona-passet

To kvinder sidder udenfor i forårssolen.
Nyheder

Nyd solen - på onsdag skifter vejret 

Stedet, hvor den lille pige mistede livet. Der er lagt blomster på fortovet.
Krimi

Anklage: Bilist på

kokain og lattergas

dræbte femårig pige

billede af kvindelige atletikudøvere
Nyheder

Ny lov: Atleter skal

have tjekket deres køn

billede af bandidos-medlemmer
Krimi

Direktører med rockerrelationer efterlod kæmpe milliongæld til staten

billede af Kira Eggers
Kendte

Kira Eggers:

- Jeg er så træt af at

høre om samfundssind

portræt af matilde kimer
Kendte

Besked til Matilde Kimer:

"Putin-kælling"

billede af Lecoq
Nyheder

Restaurant finter

regel

om bordbestilling

billede af Gulddreng
Film og TV

Popidol klar til

Toppen af poppen

billede af en politibil
Krimi

Bil beslaglagt: 22-årig knaldet for niende gang

folk på café
Corona

Dagens afstemning:
Er bordbestilling
et rimeligt krav?

person sidder ved computer med stetoskop liggende ved siden af
Krimi

Ældre lægepar afsløret

i stor svindelsag 

kvinde får foretaget en covid-19-test
Corona

Andel af nye coronatilfælde er det højeste i to uger

brandfolk i aktion ved brand på hede
Krimi

Kaffetørstige vandrere

startede hedebrand

scene fra tv-serien Matador
Film og TV

Matador-klenodier

på auktion 

restaurant set udefra
Nyheder

Her er de nye regler

for barer og restauranter 

person holder lottokupon i hånden
Helt vildt

Dansker vinder

30 millioner i lotto

Facade på hus slibes
Advertorial

Annonce

Trænger din boligfacade til en renovering?

den ny lillebæltsbro set nedefra
Krimi

Beruset spøgelsesbilist

kørte over lillebæltsbro

blomsterbede med krydderurter
Livsstil

Snart skal du give

den gas i haven

folk står på gaden med skilte
Nyheder

Drabsmands familie

undskylder for massakre

Ree
Kendte

Hylende morsomt: Du er fuld af løgn

Drasbæk
Kendte

Dansk krimi-skuespiller: Ramt af corona

begravelse
Kongelige

Stort galleri: Alle billederne fra begravelsen

striptease
Helt vildt

Bizart: Kvinde strippede ved begravelse

brand
Krimi

50 brandfolk kæmper for at slukke hede-brand

Dronning
Kongelige

Dronning Elizabeth: Derfor sidder hun alene

hveder
Mad og drikke

Derfor spiser vi hveder 

Nyheder

Familien følger prins Philip på den sidste rejse

restauranter
Nyheder

Restauranter bestormet før genåbning

En tallerken med banan skåret i skiver
Mad og drikke

Så vigtige er bananer for dig

Underholdning

Dronningen:

Vanvittigt irriterende 

Capitol Hill stormes af folk
Nyheder

Facebook:

Usikker på at lukke Trump ind igen

Et bundt asaprges og en hånd, som holder et bundt rabarber
Mad og drikke

Vi er vilde med sæson-mad

En mørkegrøn Land Rover lavet som rustvogn
Kongelige

Her er prins Philips rustvogn

En T-Rex med kæmpe mund
Dyreliv

Nyt studie:

Der fandtes milliarder af T-Rex'er

John F Kennedy
Nyheder

USA skubbede

Cuba i favnen på Sovjet

En person drikker direkte ud fra en flaske
Sundhed

Vi drikker mere end nogensinde

En ung mand med dårlig hud
Krimi

Her er drabsmanden

bag masseskyderiet

Kasper Holten gestikulerer
Underholdning

Dropper forestilling efter krænkelsessag

billede af Helen McCrory i rollen som Polly Gray i "Peaky" Blinders"
Kendte

Harry Potter-stjerne er død

blå blink
Krimi

22-årig motorcyklist mister livet 

Par ses i gynge på stranden
Rejser

Tropeparadis tilbyder
ferie og

fuld vaccination

billede af Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner for retten: Risikerer hundedyr Porsche

billede af det forulykkede svævefly
Krimi

Svævefly er styrtet ned 

- flyet knækkede

billede af Katinka Bjerregaard der synger
Film og TV

Prisvindende sangerinde gør klar til Toppen af poppen

billede af vaccine der trækkes ind i sprøjte
Corona

Ny plan: 390.000 vacciner fra Pfizer om ugen

billede af annonce for Copper Inside
Nyheder

Advarsel:

Bruger du dette

mundbind?

folk går på sti i naturen
Sundhed

Hvad skal du i weekenden?: Fire fantastiske vandreruter

fitnesscenter uden mennesker
Sport

OVERBLIK: Her er der stadig lukket efter 21. april

billede af Angela Merkel
Nyheder

Merkel stukket
med
droppet vaccine

publikum ved Tinderbox
Krimi

Festival frifindes

for

ulovlig taxakørsel

Jacob Bjerregaard i samtale med Frank Jensen
Krimi

Politi efterforsker borgmester

Screendump fra Zoom
Nyheder

Ups! Politiker splitternøgen på online-møde

Dronning Margrethe vinker med gravhund ved sin side
Kongelige

Dronningens fødselsdag:

Overraskelser på stribe

politi ved bygning
Nyheder

Otte dræbt i masseskyderi

billede fra pressemøde
Sport

Aftale på plads:

Genåbning bliver

større end ventet

Frank Erichsen i profil
Film og TV

Bonderøven skifter navn

Frederik og Margrethe vinker fra balkon
Kongelige

Dagens afstemning: Bør Margrethe overlade tronen til Frederik

Margrethe vinker fra dør på slot
Kongelige

Kongehuset hårdt ramt af corona

Lysende trekant på himlen
Helt vildt

Bekræfter UFO-video

ældre mennesker spadserer i park
Nyheder

Varm weekend i vente

mads mikkelsen står foran rød væg
Film og TV

Mads Mikkelsen scorer

rolle i Indiana Jones

skilt foran rådhus med teksten rådhus
Nyheder

Ulovlige kæmpe-sommerhuse

får lov til at blive stående

beholder med naturlægemidlet HUSK
Sundhed

Tre døde efter

at have spist

naturlægemiddel

tre grønne mundbind ligger på bord
Nyheder

Krav om mundbind

forlænges til 13. maj

billede af omfavnelse mellem to kvinder
Nyheder

Dansker vinder

kæmpepris

croissant ligger på tallerken
Helt vildt

Kaldt ud til mystisk dyr:

Viste sig at være

en croissant

magnus heunicke iført mundbind
Nyheder

Åben for at tilbyde

droppet vaccine 

Jennifer Lopez og Alex Rodriguez smiler stort
Kendte

Stjernepar går 
fra hinanden

En barmfager Samatha Fox i rødt lingeri.
Nostalgi

Tillykke til Samantha Fox

55 år i dag

Carsten Bjørnlund og Marie Bach Hansen står i militærtøj
Film og TV

Arvingerne-stjerner

skal opklare mord

i Hvide Sande 

morten messerschmidt taler
Nyheder

Messerschmidt:

Jeg har ikke begået

noget ulovligt

En bilrude med et skudhul
Krimi

Tilfældig kvindes bil

ramt af skud i Aarhus

En flod med hvidt vand
Helt vildt

Efter tankvognsuheld:

Mælk i stride strømme

Silas Holst og en rød murstensvilla
Kendte

Silas Holst jubler

Villaen solgt