Administration 

Blogger: Kynisk, at kontanthjælpsreform også skal ramme syge

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

MENNESKER, DER ER SÅ SYGE, at de ikke kan arbejde, skal ikke være på kontanthjælp. De skal over på en anden ydelse, for eksempel ressourceforløb eller førtidspension. Det sagde regeringen og forligspartierne (Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative) bag kontanthjælpsreformen gang på gang, da Folketinget i foråret behandlede lovforslaget om kontanthjælpsloft og 225 timers-regel. Og det påstod Dansk Folkeparti dengang, at de havde en aftale med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) om at sikre. 

Tirsdag var beskæftigelsesministeren i samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg. Han skulle svare på spørgsmål fra beskæftigelsesordfører Finn Sørensen (EL) om, hvad han har gjort for at sikre, at syge mennesker ikke kommer på kontanthjælp, og om det er rigtig forstået, at han faktisk har en aftale med Dansk Folkeparti om dette.

På samrådet blev det fastslået, at regeringen ikke vil gøre noget for at sikre, at langvarigt syge med væsentligt nedsat arbejdsevne ikke er på kontanthjælp, men får anden hjælp. Der findes heller ikke nogen egentlig aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti herom.

BESKÆFTIGELSESMINISTEREN skelner mellem ”syge” og ”rigtigt syge”. Han sagde på den ene side, at mennesker, der er så syge, at de har ”varigt og væsentligt nedsat arbejdsevne”, ikke skal være på kontanthjælp. Men han sagde på den anden side, at det ”ligger i kontanthjælpens natur”, at der vil være syge på kontanthjælp.

Det var et provokerende synspunkt, for hvem er det så, der gerne må være syge og samtidig skal underlægges kontanthjælpsreformens beskæftigelseskrav og kontanthjælpsloft? Det er helt uforståeligt og uhyrligt, at han virkelig mener dét! Hans øvrige udsagn viste ligeledes, at han ikke vil gøre noget som helst for at sikre, at de mest syge faktisk kommer over på andre ydelser inden ikrafttrædelsen af kontanthjælpsloftet og beskæftigelseskravet per 1. oktober.

Han er tilsyneladende komplet ligeglad med de tusindvis af sygdomsramte mennesker, som lige straks risikerer at måtte gå fra hus og hjem, ligesom det bestemt ikke hjælper på deres helbredssituation at blive presset på forsørgelsen på den måde.

HAN TALTE OM kontanthjælpsreformen som en reform, der blandt andet havde fokus på ”oprydning” af, hvem der befinder sig i kontanthjælpssystemet. Det blev både nævnt, at der er for mange indvandrere og for mange ”rigtigt” syge mennesker på kontanthjælp. Men selekteringen af de syge – der blev talt om at ”vende bunken” af kontanthjælpsmodtagere, som om de indgik i et spil – burde jo være sket, inden man begyndte at sanktionere med økonomiske forringelser. Det ville have været den naturlige og respektable måde at gøre det på. Nu straffer man dem, der uretfærdigt er placeret i dette system. Det er ikke i orden!

Regeringen og forligspartierne bag kontanthjælpsreformen har derudover ikke budgetteret med de nødvendige midler til, at man kan køre en så stor reform igennem uden at svigte syge mennesker, som de facto findes i kontanthjælpssystemet og er der per 1. oktober. Der er ikke taget hensyn til den omfattende sagsbehandling, som sådan en reform indebærer. Det har ministeren indirekte erkendt i og med sit forslag til, at man her lige før ikrafttrædelsen af kontanthjælpsloftet og beskæftigelseskravet finder midler i Satspuljen til at få ”vendt bunken” af syge kontanthjælpsmodtagere. Satspuljemidlerne stammer jo fra tilbageholdte midler fra overførselsydelser, der ikke stiger i samme takt som lønudviklingen i samfundet.

Det er altså blandt andet kontanthjælpsmodtagerne selv, der skal være med til at finansiere oprydningen, mens reformen skal hente et provenu på 500 mio. kroner til statskassen, som man således vil spare på Finansloven. Det er dybt usolidarisk og uretfærdigt!

MEN ER DER så en reel mulighed for, at syge mennesker kan slippe ud af kontanthjælpssystemet og over på mere retfærdige ydelser, der tager hensyn til deres sygdomssituation? Det har jeg svært ved at få øje på. For det hænger også sammen med daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) reformer af sygedagpenge, fleksjob og førtidspension. De betød jo, at adgangen til sygedagpenge, fleksjob og førtidspension er blevet voldsomt forringet. Og til samrådet bekræftede Jørn Neergaard Larsen altså, at han ikke har nogen planer om at ændre på førtidspension og sygedagpenge. Derfor er mange af de langvarigt eller kronisk syge ophobet i kontanthjælpssystemet.

Man fornemmede nogle sprækker mellem regeringen og Dansk Folkeparti i forhold til, hvad kontanthjælpsreformen rent faktisk indebærer. Dansk Folkeparti havde en anden opfattelse af, hvad der skal ske med de alvorligt syge, end regeringen selv mener at have aftalt. Marlene Harpsøe (DF) var lidt mere nuanceret end i forårets folketingsbehandlinger af lovforslaget og forholdt sig ved samrådet lidt mere til den situation, at mange syge mennesker kommer på kontanthjælp.

Og hun kritiserede regeringen for ikke at ville løse det problem, der som nævnt blandt andet hænger sammen med reformen af førtidspension og fleksjob. Det var naturligvis letkøbte udsagn, for kontanthjælpsreformen og dens helt uoverskuelige konsekvenser for de syge er jo en realitet, og det blev både regeringen, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance advaret kraftigt om igen og igen under selve forhandlingerne om reformen, under høringsfasen og under folketingsbehandlingen.

Det ser således meget skralt ud for tusindvis af syge mennesker, som ikke har den fjerneste mulighed for at ændre ved deres situation. Det er overhovedet en selvmodsigelse, at syge mennesker bliver underlagt en reform med den officielle intention at få flere borgere i arbejde, når de fleste af dem er for syge til at arbejde og overhovedet ikke kan reagere på reformens såkaldte ”incitamenter”. De egentlige intentioner må derfor formodes at være nogle andre.

JEG HÅBER, AT REGERINGEN alligevel i nærmeste fremtid vil gøre noget ved problemet. Men det er ikke nok at tage de mest syge ud af kontanthjælpssystemet og at gøre det om mange måneder. Der bør ske noget snart. Man kunne begynde med at fritage alle aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere fra beskæftigelseskravet og kontanthjælpsloftet! Og så burde man åbne nye døre til sygedagpenge-, fleksjob- og førtidspensionssystemet. Det kan kun ske ved en forbedring af disse ordninger. De syge vil jo findes, uanset hvor ufleksible og rigide socialordninger den politiske magt vælger at stå på mål for.

Kan regeringen og dens forligspartier virkelig se de tusindvis af sygdomsramte borgere og deres familier i øjnene med god samvittighed, når de inden for de næste måneder vil skulle gå fra hus og hjem eller på anden måde komme til at lide meget slemt under denne reform?

Jeg håber, at der må være et gran af social samvittighed et sted inde bagved kynismen. Man kan altså ikke bare efterlade tusindvis af sygdomsramte borgere i en elendig situation, som de ikke selv har nogen jordisk chance for at ændre på.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

Et skønt sommerhus i Saltbæk
Advertorial

Annonce

5 tips til underholdning i sommerhuset

en gul etageejendom
Advertorial

Annonce

Optag et andelsboliglån og nyd fordelene

en knitrende ild
Advertorial

Annonce

Den ultimative guide til træpillefyr

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen

dankort
Nyheder

Stort nedbrud:

Dankort og MobilePay 

fungerer igen

Stig Tøfting og kronprinsen spiller fodbold
Kongelige

Frederik på banen

mand i arkiv
Nyheder

Tyskland lukker Stasi-arkivet

johnny fra kandis smiler
Film og TV

Kandis-Johnny synger

om sex i nyt program

klitlandskab i sommerhusområde
Sundhed

Højsæson for hugorme:

Det her må du aldrig gøre

person tager mobiltelefon fra bord
Krimi

Pas på:

Lommetyvene er tilbage

danske fodboldfans jubler på stadion
Sport

Så meget tjener spillerne

på EM-succes

pakke med ammeindlæg
Nyheder

Tilbagekalder produkt:

Kan få alvorlige

konsekvenser for barnet 

kvinde ligger i koma i seng
Helt vildt

Kvinde vågner

efter 10 måneder

i koma

annette heick sidder på stol og slår ud med armene
Kendte

Annette Heick sælger ud 

grønt græstæppe i parken i københavn
Nyheder

DMI om lørdag:

Der skal et dansk mål til

for at holde os varme 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Se listen:

Her kan du stadig købe

hus til under 1 million

madbude i kø foran mcdonalds i Indonesien
Helt vildt

Populær menu skabte

kaos på McDonald's

grise står i små indelukker
Dyreliv

EU: Slut med bure

og tremmedyr 

Clausholm Gods
Film og TV

Slottet fra "Den store bagedyst" skifter ejer

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Mette F beklager krænkende adfærd 

Havnen i Rønne
Krimi

Eftersøgt mand fundet død i havn

Retten i Næstved
Krimi

To dømt i stor amfetaminsag - bagmand mangler

Portræt Sarah Bro
Kendte

Nyt job til Sarah Bro

(Tallet set ude fra
Nyheder

3-årig faldt i vandet:

Pædagogerne opdagede intet

Delvis solformørkelse
Nyheder

Delvis solformørkelse over Danmark

billede af en højgravid Gosiame Thamara Sithole
Helt vildt

Kvinde fødte ti børn
- nu er hun forsvundet

Nyheder

Lussing til Macron skal give fængsel

portræt af jørgen leth
Kendte

Jørgen Leth ramt
af flere blodpropper

person bliver testet for covid-19
Corona

Antallet af indlagte falder til det laveste i otte måneder

billede af en karryret
Mad og drikke

Risiko for din sundhed: Dit karrypulver kan være giftigt

Prognathodon
Dyreliv

Afsløring: Monster-øgle huserede i Danmark

Et flixtrain kører gennem Berlin
Nyheder

Guf for togelskere: Rutenet til 40 byer genopstår

Mønter og pengesedler
Nyheder

Kunde får erstatning for negative renter

Nyheder

Solformørkelse i dag
- det må du ikke gøre

billede af Ulrikke Toft Simonsen og Lord Siva
Kendte

Dansk stjernepar jubler: Vi venter en lille pige

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

mundbind der er smidt ud
Corona

Overblik:
Sådan åbner Danmark

Blå blink på politibil
Krimi

Mand dør efter styrt fra kran 

Prins Charles og Diana i 1981
Kongelige

Prinsesse Dianas bil til salg

Kvinde med meget stor mave
Helt vildt

Føder 10 børn på én gang

Scene fra den oprindelige nissebande
Film og TV

Tidlig julegave: 
Nissebanden 
vender tilbage

mand går op ad bakke
Rejser

Tag på bjergbestigning i Danmark

Lina Baun Danielsen i byretten
Underholdning

Line Baun anker i Se og Hør-sagen

Luis Enrique på fodboldbanen
Sport

Corona-alarm i EM-trup:

Indkalder 11 nye spillere

Portræt Magnus Heunicke
Corona

Epidemien er på tilbagetog

En kænguru hopper
Dyreliv

Kænguru løs i Hurup

en ambulance
Krimi

Tragedie: Lille dreng dræbt i ulykke

Et smadret hus med murbrokker i haven
Helt vildt

Skændtes om betalingen:

Så gik håndværkerne amok