Administration 

Blogger: Syge og arbejdsløse ramt af farlig dehumanisering

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

HVIS MAN studerer forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab, så indgår dehumanisering altid som et væsentligt led i de forløb, som går forud herfor.

Det er eksempelvis et eksplicit led i den amerikanske folkedrabsforsker Gregory H. Stantons stadielære om, hvilke stadier der leder frem til et folkedrab. Og det er et implicit led i den østrigsk-amerikanske politolog Raul Hilbergs analyse af nazisternes udryddelse af de europæiske jøder.

Dehumanisering er også et kendt begreb inden for psykologien, hvor det betegner en måde at udradere de moralske grænser på. Det har eksempelvis den canadisk-amerikanske psykolog Albert Bandura forklaret med sit begreb moralsk frakobling, hvor dehumanisering er én af flere strategier til at frakoble moralsk ansvar for andre.

Dehumanisering betyder, at man gør den anden til et mindreværdigt væsen uden menneskelige kvaliteter. I det øjeblik bliver det sværere at identificere sig med den anden, og så er der lettere adgang til at slukke for empati og moralske forpligtelser.

TIDLIGERE LANDSDOMMER og formand for PTU, nu afdøde Holger Kallehauge, som var en af hovedkræfterne bag Handicapkonventionen i Danmark, gjorde opmærksom på faren ved dehumanisering i sit kapitel i min bog Et liv i andres hænder. Han skrev:

”Det, der er farligst af alt, er, at man distancerer sig fuldstændigt fra et medmenneske, kun ser noget, man misbilliger, afskyer eller foragter; en misbruger, en kriminel, en afviger eller et misfoster. Det er sådan, grundlaget for al diskrimination, misbrug og nedværdigende behandling opstår. Man ser ingen menneskelig lighed eller i hvert fald ikke nok til at opleve medfølelse og gør alt det, der er forkert, uden at få dårlig samvittighed.

Det er derfor, alle de groveste menneskerettighedskrænkelser som deportation, forfølgelse og tortur indledes med propaganda og handlinger, som diskriminerer de udvalgte ofre. Man fratager dem deres menneskelige værdighed ved midler, som gør dem anderledes, bl.a. ved brug af nedsættende omtale, sproglig reduktion, afvigende beklædning (som f.eks. fangedragt og afklipning af hår) og nægter dem hygiejne, så de ikke længere ligner os andre, jf. f.eks. fanger i koncentrationslejre, tiggere og romaer.

Det forekommer både bevidst som led i forfølgelsespolitik og ubevidst inde i os selv, når vi ser noget, som vi ikke bryder os om. (…) Det er vigtigt at lære at se fællesmenneskelige træk uanset visse ydre forskelle og at huske at fokusere mere på det, der ligner, end på det, der adskiller” (i kapitlet ”Respekt for den menneskelige værdighed”, Et liv i andres hænder, Unitas Forlag 2014, side 46-47).

I DANMARK ER vi i disse år vidner til en massiv, politisk orkestreret dehumanisering af grupper i befolkningen. Det er især de syge og de arbejdsløse, der må holde for. Store befolkningsgrupper af syge og arbejdsløse borgere er blevet dehumaniseret og devalueret, parallelt med, at de har fået frataget rettigheder, forringet forsørgelse og samfundsværdi med blandt andet reformerne af førtidspension, fleksjob, sygedagpenge og to gange kontanthjælp. Den anden kontanthjælpsreform fra foråret 2016 har været ekstra voldsom i sin grad af dehumanisering. Også andre grupper af borgere bliver jævnligt udsat for dehumanisering. Det gælder blandt andet nogle indvandrergrupper.

Der har været politisk konsensus om – lige fra SF, Socialdemokraterne og De Radikale til (Dansk Folkeparti,) Venstre, Konservative og Liberal Alliance – at udgrænse syge og arbejdsløse som mindreværdige undermålere og at føre en politik, der behandler dem som undermålere.

De er blevet fremstillet som nassere, syndebukke og andre ubehageligheder i de politiske bestræbelser på at føre Danmark ind i en konkurrencestat og få udmanøvreret de ukonkurrencedygtige fra ligningen. Det samme er til en vis grad sket over for en del af indvandrerne med hele blå blok og Socialdemokraterne i front. Her har De Radikale så ikke været med, men de har til gengæld ført an i dehumaniseringen af de syge siden 2011.

DET ER FARLIGT, når man udgrænser grupper i befolkningen på dén måde som værende fundamentalt anderledes og tilhørende en moralsk underløben race. Det er her, skredet for alvor sker, og en helt anden moral træder i kraft over for disse andre. Historien har vist os, at vi bør frygte og se med største alvor på en sådan udgrænsning.

Dehumanisering behøver naturligvis ikke at føre til folkedrab eller forbrydelser mod menneskeheden. Men det er en reel risiko. Og dehumaniseringen i sig selv betyder store lidelser for de grupper af mennesker, som bliver udsat for den. De danske syge og arbejdsløse har allerede mistet utroligt meget.

Når man bevidst dehumaniserer dele af befolkningen, så stiller man sig også uden for menneskerettighederne og læren efter Anden Verdenskrig, som handler om, at det er så vigtigt at sikre respekt for den enkelte borgers værdighed. Regeringen og Folketinget er faktisk forpligtet på menneskerettighederne, som de selv har ratificeret, selvom de fleste partier har afvist at inkorporere dem direkte i lovgivningen.

DERFOR ER DET foruroligende, at hele blå blok samt Socialdemokraterne nu er kommet på, at de ikke alene vil ”gå til kanten” af menneskerettighederne, men også ”modernisere” dem, så Folketinget ikke skal være begrænset i den politiske adfærd over for mindretalsgrupper.

Dehumaniseringen er uhyre farlig og nedbrydende for vores samfund, og den er allerede grim at se på. Jeg vil opfordre regeringen og de øvrige folketingspolitikere til at være meget påpasselige og tænke sig godt om i deres politik fremadrettet.

Det er nu, man bør gøre en stor indsats for at vende skuden og finde menneskeligheden og værdigheden frem igen – over for hele befolkningen! Gør man ikke det, viser man sig som bødler og ikke som demokratisk valgte repræsentanter for befolkningen.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Janni og Karsten
Kendte

Janni og Karsten:

Folk tigger om penge

Britney
Kendte

Midt i retssag:

Britney smider toppen

stenkast
Krimi

Svensk politi:

116 sager om stenkast

Kongeskibet i rum sø
Kongelige

Kongeskibet er igen klar til dronningen

OL
Sport

OL-surfere jubler:

Tyfon nærmer sig Tokyo

vild med dans
Kendte

Afsløring:

Hun skal være med i Vild med dans

test
Nyheder

Professor: Test af skolebørn dyrt og svært

brand
Nyheder

Tørt vejr presser brandmænd 

Miami
Nyheder

Eftersøgning i Miami er officielt afsluttet

Et til salg skilt i et vindue
Livsstil

Forældre er blevet guldrandede på lejlighedskøb

To ældre hvidhårde damer i rødt
Helt vildt

Mød Amsterdams ældste sexarbejdere:

Har haft 335.000 mænd

En mand vinker ved en gade
Sport

Jonas Vingegaard hyldet

En blond storbarmet kvinde med kaninører
Kendte

Dolly Parton tilbage i frækt kanin-kostume

En megayacht og en smilende mand
Kendte

Tom Cruise nyder ferien i sin megayacht

Nyheder

Har du været i Frankrig og Belgien - her er hvad du skal gøre

Ohland
Kendte

Oh Land afslører:

Færdig som X Factor-dommer

uheld
Nyheder

Voldsomme billeder: Bil endte på taget

Helena Christensen
Kendte

Helena Christensen:

Slanger sig på klaveret

regn
Nyheder

Regndans:

Nu skifter vejret

Ghita Nørby
Underholdning

Ghita Nørby:

Jeg bliver ked af det

øl
Nyheder

Vi drikker øl uden procenter

forældre
Kendte

Efter ni års kamp:

Endelig forældre

skolebørn
Nyheder

Skolebørn kan holde smitte kørende

smitte
Nyheder

Midt i smittestigning:

Festival med 40.000 gæster

harald
Nyheder

Kong Harald:

Vi skal lære om Utøya

tun
Nyheder

Danske lystfiskere:

Må fange fem ton tun

portræt Claudia Rex
Film og TV

Comeback i Vild med Dans

Christian Eriksen på banen
Sport

Christian Eriksen færdig i Italien

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Sygeplejerske-konflikt:

Vil have regeringen på banen

Retsbygningen i Rønne
Krimi

Satte ild til ekskonens hus

Haakon og Mette-Marit
Kongelige

Ti år efter Utøya: Norsk kongehus i sorg 

Skulder på anonym politimand
Sport

Mand angreb politiet - med bue og pil

Pige viser sit fund frem
Nyheder

11-årig pige finder 2000 år gammel mælketand

Hvid mercedes
Biler

Mænd leasede og videresolgte biler for millioner

hvepse
Sundhed

Hvepsene er på vej:

Sådan undgår du stik

Jesper Groth
Kendte

Grandprix-stjerne: 

Viser kæresten

Nyheder

Flere end fire millioner er stukket

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Sorgen forsvinder aldrig

Vejrudsigt
Nyheder

Sommeren fortsætter:

Mere vand og varme

felix
Kongelige

Klar til hverdag i trøjen:

Forelsket prins Felix fylder 19 år 

revolver
Helt vildt

Det Vilde Vesten:

Revolver til vild pris

strejke
Nyheder

Sygeplejerskestrejke:

Udskyder 40.000 behandlinger

Et instrumentbræt i solen
Biler

For varmt i bilen:

Sådan køler du den ned hurtigt

En SUV i regnvejr med palmer i baggrunden
Helt vildt

Video:

Dubai laver sin egen regn

en overdækket gylletank
Krimi

To mænd er i livsfare efter arbejde i gyllekanal

Nyheder

Fanger bevæbnet med barberblade tager gidsler i Sverige

En stor dukke med et øje
Sport

OL-maskotter

De værste og de bedste

En landsby set fra luften
Krimi

Politiet skyder mand i maven på Lolland

bryst
Nyheder

120.000 kvinder:

Får udsat kræftundersøgelser

Bjørn
Helt vildt

Vild video:

Cirkusbjørn angriber kvinde

En badebro ud i vandet
Krimi

42-årig mand nægter at have stukket 19-årig ihjel

Bachelor
Kendte

Bachelor-kaos:

Nu taler Michaela

Nissebanden
Film og TV

Færdig med elsket rolle: Det ville være patetisk

Bornholm
Nyheder

Bornholm:

Bolighandler boomer

Jaffer
Kendte

TV-par:

Vi gemte os bag solbriller og bøllehatte

bændelorm
Nyheder

Tollundmanden:

Bændelorm og byggrød

dræbt
Krimi

19-årig ung mand dræbt

bryllup
Nyheder

Dansk par skal giftes på ikonisk sted

Brygmann
Kendte

Martin Brygmann:

Er blevet morfar

klatrer
Nyheder

Sydkoreansk klatrer uden fingre savnes 

macron
Nyheder

Spionagesag:

Macron kan være udsat

brand
Nyheder

Voldsomme billeder: Meterhøje flammer

krigsskib
Nyheder

Irans største krigsskib: Kurs mod Danmnark

trans
Underholdning

Forsidemodel:

Første transperson nogensinde

Nyheder

200 personer døde under oversvømmelser

Nyheder

Milliardær-succes:

Ældste og yngste i rummet nogensinde

En ældre dame og en yngre
Kendte

Ghita Nørby i ny shitstorm

Sport

OL-chef: Legene kan stadig blive aflyst

dronning margrethe vinker i grønlandske gevandter
Kongelige

Grønlandsbesøg aflyst

En rødhåret dame ved et rundt vindue
Kendte

Stor dansk forfatter død

Et kæmpe hvidt hus ved Øresund
Helt vildt

Strandvejsvilla solgt:

Årets dyreste

Nogle kvinder jubler på stranden i bikinier
Sport

Fik bøde:

Nægtede at spille i bikini

En mand bliver vaccineret af en kvindelig sygeplejerske
Corona

Allergiske reaktioner efter coronavaccine er sjældne

Nyheder

Fysiske bøger måtte vige for e-bøger under corona

Et livreddertårn med gult flag på en strand
Nyheder

Travl uge for livreddere 

En skaldet man med solbriller foran er rumraket
Nyheder

Jeff Bezos rejser i dag ud  i rummet 

To bægre is og en ske på et bord
Mad og drikke

Ben & Jerry's stopper issalg 

Prins Harry portræt
Kongelige

Prinsen skriver selvbiografi:

Nu afslører Harry alt

Vej ved vandet.
Krimi

Mand død efter fald fra 20 meter høj skrænt

politi søger i ruiner
Krimi

Dansker død i oversvømmelser i Belgien