Hjertebanken, koldsved, søvnproblemer og kortvarig stress kan nemt udvikle sig til angst, depression og langtidssygemelding.
Stadig flere danskere opdager ikke deres stress i tide. Det betyder, at de først søger hjælp, når de ligger helt ned. Det oplever stresscoach Bjarne Toftegård.
- Der kommer absolut flere og flere stressede, og desværre også flere alvorligt stressede, fordi man ikke sætter ind tids nok, men først når det er gået galt, siger han til Newspaq.
Bjarne Toftegård, skifter og leder af firmaet 'Forebyg Stress' med 65 tilknyttede stresscoaches fra hele Danmark, har prøvet stress på sin egen krop. Han advarer mod at tage let på symptomerne.
- Hvis man ikke tager stress i opløbet, kan det udvikle sig til noget meget mere alvorligt. Længerevarende stress kan resultere i nervesammenbrud, meget alvorlig angst og depression, siger han.
I fagforeningen for jurister og økonomer, Djøf, modtager man også et stigende antal henvendelser om alvorlig stress.
Det skyldes, at de ansatte er bange for at miste jobbet, og derfor klemmerne ballerne sammen, lyder det fra chefkonsulent Dorte Gotthjælp Nielsen.
- Stress kan opfattes som et svaghedstegn, og hvis der er rigtig travlt på en arbejdsplads kan kolleger og chefer tænke: "Nej, ikke én mere, Nu skal vi andre løbe stærkere." Derfor surrer medarbejderne sig mere fast til stolen, siger hun.
Djøf modtog sidste år 820 henvendelser om stress, i år forventes tallet af passere 1.100, hvilket er mere end fire gange så mange som for fire år siden. Fagforbundet har set mange eksempler på stressramte medlemmer, der har modtaget en fyreseddel.
- Mange tror ikke, at man fyres, når man er syg eller har stress, men det kan man sagtens, siger Dorte Gotthjælp Nielsen.
Også Bjarne Toftegård oplever, at krisen gør de ansatte bange for at indrømme over for chefen, at de er stressede.
- For når der kommer fyringsrunde, hvad så? Er man så en af dem, der ryger?, siger han.
At stress kommer snigende og rammer folk, der normalt kan have mange bolde i luften, gør det ekstra svært at sætte ind i tide.
- I de fleste tilfælde, hvor folk går hen og bliver alvorligt stressede, er der ingen alvorlige stressårsager. Der er bare en masse små ting, der bliver for meget. Til sidst er der én dråbe, der får bægeret til at flyde over, siger Bjarne Toftegård.