Ukrainer passer svin i Nordjylland: Vennerne sagde, Danmark var som en drøm
- Der er ikke så mange problemer med os. Folk som mig fra Østeuropa er rigtig glade bare for at have et job i Danmark, fortæller Maksym Lyanchenko. Foto: Privatfoto
Den 31-årige ukrainer Maksym Lyanchenko er en af et stigende antal udenlandske landbrugsmedhjælpere i Danmark. Her udlever han sin drøm. I Ukraine var han ikke sikker på at få udbetalt sin løn, men det bekymrer han sig ikke om her.

Selvom Maksym Lyanchenko fra Ukraine skal stå tidligt op om morgenen for passe sit job som svinepasser, så er han ovenud tilfreds med sit arbejde. Han har studeret på et institut for landbrug i Ukraine, men valgte at tage pause fra studierne for at arbejde som landmand i Skandinavien.

Den 31-årige ukrainer ser Danmark som mulighedernes land, siger han til Ugebrevet A4.

- Unge mennesker har ikke de samme muligheder i Ukraine. Vores muligheder er meget bedre i Danmark. Det er en af årsagerne til, at jeg har valgt at arbejde her, siger Maksym Lyanchenko, som på engelsk forklarer, at han går på en sprogskole to gange om ugen for at lære dansk.

Han er en af et stigende antal udenlandske landbrugsmedhjælpere i dansk landbrug. Hver tredje ansat i landbruget er nu udlænding, viser ny rapport, som du kan læse mere om her:

Udlændinge holder dansk landbrug kørende

For fire år siden forlod Maksym Lyanchenko Ukraine for at arbejde på et gartneri i Norge. Siden 2016 har han boet i Mariager, som er en mindre by i Nordjylland. Her bor han sammen med sin 29-årige kone Nathalia. De blev gift i Skanderborg for omtrent seks måneder siden.

- Mange af vores venner havde allerede taget turen til Danmark. De talte om, at det næsten var som en drøm at arbejde her. Min plan var egentlig at tage tilbage til Ukraine for at gøre min uddannelse færdig. Men efter et stykke tid i landet fandt vi ud af, at vi hellere vil blive i Danmark, siger Maksym Lyanchenko.

I de seneste to år har han arbejdet på en svinefarm, hvor han tager sig af den daglige pasning af grisene.

Han kommer fra et område i Ukraine nær hovedstaden Kiev. På spørgsmålet om, hvorfor han valgte at flytte væk fra hjemlandet, svarer Maksym Lyanchenko.

- Det er nok muligt at finde job i Ukraine, men man er aldrig sikker på, om man i sidste ende får udbetalt sin løn. Nogle mennesker venter i fire til seks måneder på deres løn. I nogle tilfælde kommer den aldrig.

Maksym Lyanchenko forklarer, at det også kan ske, at man bliver stillet en månedsløn på 3.000 kroner i udsigt, men i sidste ende kun får udbetalt 1.000 kroner.

- Det er sådan, det fungerer i Ukraine. Ukrainske politikere og forretningsmænd er ikke til at stole på, når det handler om at få udbetalt løn. De gør, som de har lyst til, siger han og tilføjer:

- Der gælder ingen regler for de rige og magtfulde mennesker.

Maksym Lyanchenko har flere bud på, hvorfor danske landmænd i vid udstrækning vælger at ansætte østarbejdere. For eksempel betyder den økonomiske situation i de postkommunistiske lande i øst, at mange østarbejdere ofte er klar til at gøre næsten "hvad som helst" for at blive i Danmark.

- Der er ikke så mange problemer med os. Folk som mig fra Østeuropa er rigtig glade bare for at have et job i Danmark. Nogle østeuropæere arbejder over tid uden at få løn. Vi er som regel også klar til at at arbejde i weekenderne, hvis vi bliver bedt om det, siger han og forklarer, at de også er vant til mere vanskelige og barske vilkår end danskere.

Den ukrainske landarbejder fortæller, at han er meget glad for livet i Danmark. Han føler, at de lokale indbyggere i Mariager har taget mod ham og hans kone med åbne arme. Derfor er deres plan at blive boende i landet i mange år endnu.

- Danskerne behøver ikke at bekymre sig så meget. Her kan man roligt parkere sin bil uden at skulle bekymre sig over, om nogle har taget den, når man kommer tilbage, siger Maksym Lyanchenko og tilføjer:

- Det er ikke som i mit land.