37 jyske lærere scorer 142.000 kr på overtid
I Haderslev har lærerne på byens handelsskole danmarksrekord i indbringende overarbejde. Her ses den berømte domkirke i byen. Wikimedia
Det er på nogle enkelte erhvervsskoler, overarbejdet er massivt. Haderslev og Aalborg handelsskoler forklarer sig.

142.222 kroner

Så mange penge fik lærerne på Haderslev Handelsskole i gennemsnit udbetalt hver i overarbejdsbetaling i 2010.

Det gør lærerne på den sønderjyske skole til landets absolut bedst betalte. 621.000 kroner fik de 37 lærere i alt i lønningsposen.

"2010 var for os et meget turbulent år," konstaterer skoleleder på Haderslev Handelsskole Peter Jepsen.

Han forklarer, at to af skolens lærer blev ramt af sygdom i familien og at skolen pludselige måtte oprette ekstra undervisningshold. Det fik overarbejdet til at løbe løbsk.

Jyske skoler med mest overarbejde

I en netop offentliggjort rapport fra Moderniseringsstyrelsen kommer det frem, at lærerne på erhvervsskolerne herhjemme har et massivt overarbejde. Det koster staten 380 millioner kroner årligt og holder unge lærere fra at komme ind på arbejdsmarkedet.

Overarbejdet sker især på en række jyske skoler. I top ti over skoler med mest overarbejde befinder sig kun to, som ligger øst for Storebælt.

På Aalborg Handelsskole scorede de 173 lærere knap 80.000 kroner hver i overarbejde. Det sikrer skolen en tredjeplads på listen. Kun overgået af Haderslev Handelskole og Business College Syd i Sønderborg.

Poul Søe Jeppesen, der er direktør på handelsskolen i Aalborg, er ikke stolt af sine bronzemedalje.

"Det er et problem at nyuddannede ikke kommer i job. Det tager jeg på mig, der kunne vi godt gøre det bedre," siger han, og lover, at skolen nu vil iværksætte en undersøgelse af, hvorfor overarbejdet i den grad har taget overhånd.

Overarbejdet fortsætter

Begge skoleledere er dog enige om, at de ikke kan få overarbejdet helt udryddet.

Lærerne sætter nemlig stor pris på det givtige ekstra timer, siger de.

"Det er bredt i lærerkorpset. Både ældre og mindre erfarne lærere vil gerne have ekstra timer," forklarer Poul Søe Jeppesen', og tilføjer:

"Vi har ingen problemer med at få afsat de ekstra timer."

Samme toner lyder fra Haderslev.

"Vi planlægger overtid i god dialog med lærerne. Hvis vi har lærere, der kan og vil. Så kan de godt få lov at arbejde mere end 37 timer," siger Peter Jepsen.

Han vurderer, at overarbejdet i dag er cirka halvt så stort som i det specielle 2010. Og sådan vil det blive ved med, fordi skolens midler udnyttes bedst ved at lade lærere, der vil, arbejde over.

"Vi har en kultur, hvor lærerne er fleksible og vil gerne give det en skalle," siger han, og forklarer, at flere lærere som kommer fra det private erhvervsliv gerne vil arbejde 50 timer om ugen.