Thornings maskine fyrer 1,3 mia af på overtid
Helle Thorning-Schmidt besøgte forleden sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus Gorm Branderup
Ikke siden 1920'erne har staten fyret så mange medarbejdere, men samtidig bruges store summer på at udbetale overarbejde.

Staten har fyret næsten tusind medarbejdere siden Helle Thorning-Schmidt (S) satte sig i Statsministeriet.

Men samtidig bruger man enorme summer på at udbetale overarbejde, viser et opslag i Finansministeriets forhandlingsdatabase.

I alt udbetaler staten knap 1,3 milliarder kroner årligt på overarbejde. Det svarer til cirka 8.000 kroner gennemsnitligt til hver af statens godt 160.000 ansatte.

Ansatte kritiserer overtidsforbrug

Det enorme overarbejdsbudget foruroliger juristerne og økonomernes fagforening, Djøf, hvis medlemmer i stor stil har stået for skud i fyringsrunden.

"Hvis man fik bragt det ned, så kunne der jo komme flere i arbejde," konstaterer Lars Qvistgaard, der er formand for de overenskomstansatte djøf'ere.

Omkostningerne til overarbejde er faldet en smule de senere år. Samlet udbetaler staten løn for cirka 90 milliarder kroner.

Lars Qvistgaard mener alligevel, at overarbejde for over en milliard er mange penge.

"Det man skal tænke på er, hvor mange nye folk man kunne ansætte for de penge," påpeger han, og vurderer, at over 100 mand kunne få job, hvis overarbejdet blev begrænset.

Skal løbe hurtigere

Samtidig frygter han, at staten udnytter hans medlemmer, fordi langt de fleste af dem ikke får penge, når de bliver nogle timer ekstra på kontoret.

"Man kan være bekymret for, at de fleksible aftaler, vi har, bliver udnyttet. Sådan at nu hvor man har fyret, så kan man lade vores medlemmer arbejde over og udfylde hullerne," lyder det fra Lars Qvistgaard.

Også Gymnasieskolernes Lærerforening mener, at overarbejdet udgør et problem. Formand Gorm Leschly vurderer, at alene på hans område kunne der ansættes "hundredevis" af nye lærere, hvis overarbejdet kom under kontrol.

"Vi skal have gjort op med mængden af overarbejde," slår han fast, efter en rapport har dokumenteret, at erhvervsskolelærere kan score helt op til 720.000 kroner i overarbejdsbetaling på et år.

Svært at undgå overtid

SF's finansordfører, Jonas Dahl, er ked af overarbejdet. Det skal begrænses så meget som muligt, mener han.

"Man skal selvfølgelig løbende se på, hvad kan lade sig gøre. Kan det være muligt at ansætte en medarbejder, så er det bestemt en overvejelse værd," siger han.

Socialdemokraternes finansordfører, John Dyrby Paulsen, understreger, at man i staten generelt gør meget for at begrænse overarbejde.

"Men det er klart, at man skal gøre, hvad man kan for at begrænse overarbejde," påpeger han.

"Jeg tror dog ikke, det er muligt at udrydde overarbejde fuldstændig," siger finansordføreren.