Vrede over kontanthjælpsaftale i Aalborg: Hvad regner I os for?

Det er et udtryk for mistillid, at regeringen vil have kommunerne til at vurdere svage kontanthjælpsmodtageres arbejdsevne endnu engang, lyder det fra lokalpolitiker i Aalborg.
- Hvad regner de os for? Tror de, at vi sidder herude i kommunerne og egentligt ikke ønsker at få folk i arbejde? Vi gør jo i forvejen alt, hvad vi kan, siger vred Aalborg-politiker om blå bloks krav om at genvurdere kontanthjælpsmodtageres arbejdsevne.
- Hvad regner de os for? Tror de, at vi sidder herude i kommunerne og egentligt ikke ønsker at få folk i arbejde? Vi gør jo i forvejen alt, hvad vi kan, siger vred Aalborg-politiker om blå bloks krav om at genvurdere kontanthjælpsmodtageres arbejdsevne. Foto: Scanpix

Sagsbehandlerne rundt omkring i kommunerne kan se frem til på ny at skulle bedømme arbejdsevnen hos de kontanthjælpsmodtagere, som de allerede har vurderet ikke er jobparate.

Det er en konsekvens af den aftale om kontanthjælps, som regeringen tidligere på ugen indgik med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative. Ikke-jobparate kontanthjælpsmodtagere er nemlig ikke automatisk fritaget for kravet om at levere 225 timers arbejde om året. I stedet skal kommunen lave en individuel vurdering.

Det vækker både undren og vrede i Aalborg Kommune, som tidligere har været ude med skarp kritik af loven om ressourceforløb.

- Jeg er simpelthen så hidsig. Det udstiller, at de åbenbart tror, at folk ikke gider arbejde. Det er efterhånden et utiltalende menneskesyn, vi har, siger Mai-Britt Iversen (S) som er rådmand i kommunen og formand for Beskæftigelsesudvalget.

Hvorfor stoler de ikke på vores første vurdering?

En ting er, at lovgivningen på området hele tiden bliver lavet om. Men hun kan ikke forstå, at folketingspolitikerne ikke retter sig efter den inddeling ikke jobparate og ikke-jobparate kontanthjælpsmodtagere, som sagsbehandlerne allerede laver.

- Det undrer mig meget, at vi skal vurdere dem igen. Det er et udtryk for mistillid til vores socialrådgiveres faglighed. Hvad regner de os for? Tror de, at vi sidder herude i kommunerne og egentligt ikke ønsker at få folk i arbejde? Vi gør jo i forvejen alt, hvad vi kan, siger Aalborg-politikeren.

Den kritik forstår beskæftigelsesordfører i Dansk Folkeparti Bent Bøgsted slet ikke.

- Det er jo ikke sådan, at kommunerne skal lave en total revurdering af de ikke arbejdsmarkedsparate. Jeg stoler på, at de har vurderet dem til det, de kan. De skal se på den vurdering, de allerede har lavet og vurdere om situationen har ændret sig. Er der nogle af de ikke-jobparate, der er ved at være klar til arbejdsmarkedet? Hvis ikke, så skal kommunerne ikke gøre det store, siger han til Avisen.dk.

Kender politikerne overhovedet nogen på kontanthjælp?

Mai-Britt Iversen tror, det bunder i, at mange Christiansborg-politikere ikke har et billede af, hvem gruppen af tunge kontanthjælpsmodtagere er, fordi de kun omgås andre fra samfundets top.

- Jeg har boet i social boligbyggeri. Jeg har selv set, hvor blandet gruppen af mennesker på langvarig kontanthjælp er, og hvad det er for nogle problemer, de slås med. Nogle har været udsat for overgreb, nogle har været udsat for livslang mobning, nogle er ufaglærte og kan bare ikke finde arbejde, fordi den type job forsvinder. Mange af dem mangler selvværd. I stedet for at slå dem i hovedet og sige, det er dit problem, at du er på kontanthjælp, bør man tage dem i hånden og sige, hey, vi kan også bruge dig, nu finder vi et job til dig, siger Mai-Britt Iversen (S).

Har aldrig mødt nogen, der ikke ville arbejde

Hun er træt af, at landspolitikerne lovgiver ud fra en idé om, at arbejdsløse ikke vil arbejde.

- Danskerne er jo pisseflittige, og jeg har fløjteme aldrig mødt nogen, som ikke gerne ville arbejde, hvis de kunne. Jeg er ikke naiv, og der findes helt sikkert nogle få, som snyder. Men man kan jo ikke lave lovgivning med udgangspunkt i dem.

I forhold til 225-timersreglen krydser Mai-Britt Iversen (S) fingre for, at lovgivningen i det mindste bliver på en måde, så kommunerne kan fritage de arbejdsløse, som de vurderer ikke er jobparate, så ingen syge kommer i klemme.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.