Berlau: Kontanthjælpsloft er sikker kurs mod rekord i julehjælp

Den nye kontantshjælpsaftale er årsag til et stigende behov for julehjælp, mener formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau.
Børns selvværd og følelse af at være med i fællesskaber har stor betydning for deres muligheder senere i livet, viser undersøgelser, som også peger på, at mange fattige børn i Danmark oplever social isolation
Børns selvværd og følelse af at være med i fællesskaber har stor betydning for deres muligheder senere i livet, viser undersøgelser, som også peger på, at mange fattige børn i Danmark oplever social isolation Foto: Scanpix arkiv

Foreløbige tal fra Frelsens Hær viste for nyligt, at et rekordhøjt antal familier i år vil søge om hjælp til at kunne holde en jul som alle andre familier.

Det er en foruroligende udvikling, mener formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau, der i et debatindlæg i Politiken peger på den nye kontantshjælpsaftale, som en stor årsag til behovet for julehjælp.

"Indførelsen af ny integrationsydelse på en sats langt under kontanthjælpen, kontanthjælpsloft og en 225-timersregel, som i praksis risikerer at fungere som en decideret sænkning af kontanthjælpen for de allermest udsatte, sender os på sikker kurs mod endnu en julehjælpsrekord i 2016," skriver hun i sit indlæg.

Dansk Socialrådgiverforening efterlyser politisk fokus på, at fattigdom også skyldes strukturelle forhold og derfor bør de løses politisk, skriver Berlau.

Hun foreslår derpå at hæve de laveste sociale ydelser for at forhindre, at flere børn vokser op i så stor fattigdom, at der ikke er råd til at fejre jul.

For det kan være med til at skade børnene på sigt, skriver hun.

"Børns selvværd og følelse af at være med i fællesskaber har stor betydning for deres muligheder senere i livet, viser undersøgelser, som også peger på, at mange fattige børn i Danmark oplever social isolation. Dels fordi de ikke kan deltage i sociale aktiviteter, ferier og fritidsaktiviteter, dels fordi mange børn forsøger at skjule fattigdommen for omverdenen."

Læs hele debatindlægget i Politiken her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.