Tivoli-ansatte skal knokle juleaften uden genetillæg

For første gang nogensinde holder Tivoli åbent juleaften og nytårsaften. Men Tivoli nægter at betale ekstra lønkroner til ansatte, der skal ofre højtiden med familie og venner for at gå på arbejde.
Omkring 1500 personer i alle aldre arbejder i Tivoli. Men i år kniber det med julestemningen for en del af de ansatte, som for første gang skal på arbejde til jul eller nytår.
Omkring 1500 personer i alle aldre arbejder i Tivoli. Men i år kniber det med julestemningen for en del af de ansatte, som for første gang skal på arbejde til jul eller nytår. FOTO: Scanpix/Linda Kastrup

En nytårstur i rutschebanen.

I år slår Tivoli for første gang nogensinde portene op for gæster både juleaften og nytårsaften.

Men det kniber med julestemningen for de ansatte, som skal veksle højtiden med familie og venner for en iskold aften i billetlugen.

Tivoli nægter nemlig at betale genetillæg til en del af havens ansatte, selv om det er normalt på stort set alle andre arbejdspladser.

Fagforeningen HK starter nu en indsamling til de ansatte i protest.

"Tivoli har fuldstændig nægtet at forhandle. Og vi mener, at det er helt urimeligt, at man skal arbejde på juleaftensdag uden at få tillæg," siger René Knudsen, der er formand for HK Service Hovedstaden.

Kræver klejner til jul

Under overskriften 'Klejner til jul' vil HK fra i dag, lørdag, dele julehjerter og klejner ud foran Tivoli.

"Vi opfordrer folk til at gå i Tivoli og hygge sig, vi vil bare gerne gøre opmærksom på, at Tivoli ikke betaler en rimelig løn," siger René Knudsen fra HK.

Andre fagforeninger bakker op om klejne-aktionen. Blandt andet Fødevareforbundet NNF.

"Tivoli er jo nærmest et synonym for alt, hvad der er godt og hyggeligt i Danmark. Og det forpligter Tivoli til at matche samfundets normer for at behandle folk ordentligt," siger afdelingsformand Henrik Tonnesen, som selv stiller op foran Tivoli.

Fagforbundet 3F bekræfter, at kontrollører på 3F-overenskomst heller ikke får ekstra i lønposen for at arbejde til jul og nytår.

LÆS OGSÅ: Klejne-protest foran Tivoli

Flere af de overenskomster, der gælder for de omkring 1.500 ansatte i Tivoli, er lavet dengang, Tivoli kun havde åbent om sommeren.

Der er derfor ikke aftalt nogen betingelser for at sende folk på arbejde til jul og nytår, som teknisk set ikke tæller som helligdage.

Fordi Tivoli holder lukket i perioder, bliver personale ansat fra periode til periode. Forud for juleåbningen har interesserede fået af vide, at de på forhånd skal sige ja til at arbejde enten juleaften eller nytårsaftensdag.

Elektrikerne i den gamle have er blandt de heldige, der bliver belønnet for at arbejde til jul og nytår, men forskelsbehandlingen vækker oprør i Dansk El-Forbund.

"Det er trist, at Tivolis ledelse ikke har valgt at have de samme ordnede forhold for deres kontrollører og billetfolk. Særligt i set i lyset af, at Tivolis direktør har fået en lønstigning på 25 procent. Så det er ikke fordi pengene mangler, man har bare puttet dem ned i den forkerte lomme," siger organiseringskonsulent Morten Als Velling.

Tivoli afviser tillæg på mærkedage

Tivoli understreger, at udviklingen fra sæson- til helårsvirksomhed er positiv, fordi det betyder mere arbejde til de ansatte

"Vi følger naturligvis de regler, der er i de overenskomster, vi har indgået med fagforeningerne, men ser det ikke som naturligt, at der skal gives tillæg for arbejde på forskellige mærkedage," skriver pressechef Torben Plank i en mail til Avisen.dk.

Pressechefen oplyser, at Tivoli er i en åben og positiv dialog med fagforeningerne om medarbejdernes løn- og ansættelsesforhold.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.