Nyd fridagen: Skærtorsdag koster os fem milliarder kroner

Det koster Danmark fem milliarder, når danskerne holder fri på helligdage som skærtorsdag, viser en ny beregning fra Dansk Erhverv (DA).
ARKIVFOTO: Når danskerne holder fri og spiser påskelam skærtorsdag, koster det ifølge DA samfundet fem milliarder kroner.
ARKIVFOTO: Når danskerne holder fri og spiser påskelam skærtorsdag, koster det ifølge DA samfundet fem milliarder kroner. Morten Stricker/Scanpix

Når danskerne mæsker sig i sild og lam skærtorsdag, koster det samfundet fem milliarder kroner.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Erhverv, som har regnet på, hvad en arbejdsfri helligdag koster samfundet. Økonom og chefkonsulent i Dansk Erhvervs siger til Jyllands-Posten:

- Vi antager, at produktionen falder med omkring 50 procent på en helligdag, og det svarer til omkring fem milliarder kroner i bruttonationalproduktet (BNP). Det er naturligvis ikke alle, der holder fri på en helligdag, men det er klart, at der ikke produceres på meget som på en normal arbejdsdag, siger hun.

Kan øge arbejdsudbuddet

For tre år siden diskuterede politikerne om store bededag skulle sløjfes som fridag for at øge arbejdsudbuddet. Det blev dog aldrig til noget. Og hverken arbejdsmarkedsordfører for De Radikale, Nadeem Farooq, eller kirkeordfører fra Liberal Alliance, Mette Bock, ønsker at afskaffe skærtorsdag til fordel for at øge arbejdsudbuddet.

I lande som Sverige, Tyskland og England er skærtorsdag en helligdag, men ikke en fridag, og generelt har danskerne flere helligdage end mange andre lande, forklarer Kirstine Helboe Johansen, teolog og adjunkt på Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet.

- Skærtorsdag er dagen for Jesus’ sidste måltid med disciplene. Men ifølge fortællingen foregår det først om aftenen, og det er en af grundende til, at det ikke er en fridag alle steder, siger hun til Jyllands-Posten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.