Dyrere billetter i Tivoli: Stadig ingen juletillæg til ansatte

Det bliver dyrere at tage på julevisit i Tivoli. Men når de ansatte skal på arbejde juleaften, får de stadig ikke en krone ekstra. Fagforeningen HK protesterer - men de går langt over grænsen, mener Tivoli.
Tivoli har hævet billetpriserne i weekenderne. Men ansatte skal stadig arbejde juleaften uden tillæg.
Tivoli har hævet billetpriserne i weekenderne. Men ansatte skal stadig arbejde juleaften uden tillæg. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Tivoli er en magnet for både danskere og turister - ikke mindst i julen, hvor 997.000 mennesker sidste år kiggede forbi.

Det er en god forretning for den gamle have, og i år kan den måske blive endnu bedre.

I hvert fald har Tivoli valgt at hæve priserne på entrébilletter og turpas i julen med 11 kroner fra fredag til lørdag. På den måde bliver forskellen mellem billetter og årskort mindre, og det vil motivere flere gæster til at købe et årskort og derved komme i Tivoli oftere, skriver Tivoli i et dokument, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Fagforening: De malker gæsterne

Selvom julen sandsynligvis vil være en god forretning for den gamle have, tyder alt på, at billetsælgerne i Tivoli må gå på arbejde juleaften helt uden ekstra tillæg.

Det ærgrer fagforeningen HK Service Hovedstaden, som siden sidste år har aktioneret for, at de ansatte skal have et tillæg for julearbejdet. Ifølge fagforeningen vil det kun koste Tivoli 32.000 kroner at give de ansatte et ekstra tillæg, når de må arbejde, mens andre nyder julefreden.

- Der er ikke meget juleeventyr over deres forretningsmetoder. De malker deres gæster, samtidig med at de ansatte skal knokle juleaften uden en påskønnelse. Man skulle næsten tro, det var Joakim Von And, der ejede Tivoli, siger René Knudsen, formand for HK Service Hovedstaden.

Kritiske Aktionærer vil presse Tivoli

HK Service Hovedstaden har flere gange aktioneret foran Tivolis hovedindgang. Men på lørdag får de også støtte fra foreningen Kritiske Aktionærer.

Kritiske Aktionærer er bedst kendt for Enhedslistens Frank Aaens opsange på Mærsks generalforsamlinger, men nu har foreningen af egen drift også kastet sig ind i kampen for juletillæg til Tivoli-medarbejderne. Foreningen har købt en aktie i Tivoli og håber, at de ad den vej kan lægge et pres på Tivolis ledelse.

- Vi vil stille et forslag på Tivolis generalforsamling, om at der skal betales juletillæg. Det kan lægge pres på ledelsen og samtidig skabe en generel debat om, at medarbejdere selvfølgelig skal have en løn, der er i orden, når de arbejder i julen eller på andre særlige dage, forklarer Carl Valentin, talsperson for Kritiske Aktionærer.

- Faktisk er det langt over grænsen, at HK vælger at føre sådan en kampagne mod en virksomhed de har overenskomst med – og som overholder den.
Torben Plank, pressechef i Tivoli

Tivoli: HK går langt over grænsen

I Tivoli er man skuffede over, at HK fører kampagne for juletillæget.

- Vi er stadig helt uforstående over for HK’s kampagne. Vi overholder den overenskomst - altså den aftalte vi har med HK - til punkt og prikke. Det er også slået fast ved en faglig voldgift i juli måned 2015, siger pressechef Torben Plank til Avisen.dk.

Spørgsmålet om juletillægget blev i juni behandlet i en såkaldt faglig voldgift mellem HK og Dansk Industri som repræsentant for Tivoli. Sagen faldt ud til Tivolis fordel, og derfor undrer man sig i Tivoli over, at HK Service Hovedstaden fortsat fører kampagne.

- Faktisk er det langt over grænsen, at HK vælger at føre sådan en kampagne mod en virksomhed de har overenskomst med – og som overholder den. Og det giver slet ikke mening at slå ned på et enkelt element i en overenskomst, som jo er en aftale om de samlede løn- og ansættelsesvilkår, siger pressechef Torben Plank.

HK: Det handler om oplysning

I HK Service Hovedstaden pointerer man, at kampagnen handler om at oplyse offentligheden om, hvordan Tivoli behandler de ansatte - ikke om at Tivoli bryder hverken love eller regler.

- Tivoli gør ikke noget ulovligt, og de bryder ikke nogen overenskomst. Men vi vil gerne gøre opmærksom på, at det ville klæde Tivoli at betale deres ansatte et tillæg, når de skal arbejde juleaften, siger René Knudsen, formand for HK Service Hovedstaden.

Det vil kun være rimeligt, mener formanden, for i mange andre virksomheder får HK'erne tillæg, når de knokler juleaftensdag. Det gælder blandt andet Zoologisk Have i København, Den Blå Planet og biograferne CineMaxx og Nordisk Film.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.