BØRNELIV: PARKERET I INSTITUTION?

Til børnefamilier: “Så klem dog ballerne sammen”

Enhedslistens forslag om at gøre det til en ret at gå på deltid og få lønnen suppleret op med dagpenge får en lunken modtagelse hos en del læsere. De mener, at børnefamilierne må lære at skrue ned for deres aktiviteter, og selv betale for at arbejde mindre.
Børnefamilierne må tage sig sammen, finde tiden til børnene og selv betale for det, lyder nogle af reaktionerne fra læserne i kølvandet på at Enhedslisten foreslår, at forældre skal kunne gå ned i tid og få suppleret lønnen op med dagpenge.
Børnefamilierne må tage sig sammen, finde tiden til børnene og selv betale for det, lyder nogle af reaktionerne fra læserne i kølvandet på at Enhedslisten foreslår, at forældre skal kunne gå ned i tid og få suppleret lønnen op med dagpenge. Johan Gadegaard, scanpix arkiv

Når der er småbørn i familien skal man have ret til at gå ned i tid og tilmed kunne få suppleret op til fuld løn via dagpengesystemet. Sådan lyder et nyt familiepolitisk forslag fra Enhedslisten i dag.

LÆS OGSÅ: Johanne Schmidt: Forældre er ved at segne af stress

Forslaget har affødt en storm af kommentarer fra Avisen.dk’s læsere. Og mange af dem handler om, at småbørnsforældre i dag må lære at skrue ned - både for forbruget og for aktiviteterne.

"Så må alle de forældre sælge deres dyre biler og alle deres dyre og unødvendige ting. Så deres udgifter ikke løber så meget op hver måned. Og så må de selv aftale med deres arbejdsgiver at gå ned i tid," skriver Benny.

Vil ikke betale deres villa og Volvo

En anden læser skriver, at hun på ingen måde vil punge ud til børnefamilierne. De skal i stedet lære, at prioritere, mener hun.

"Det er muligt, de er ved at falde om af stress. Men så må de lade være at satse så højt, så de er NØDT til at have fuldtidsjob, for at klare alle de kæmpe udgifter de selv har sat sig i. 2 biler - villa- osv...Jeg vil i hvert fald ikke være med til at betale , så de kan gå på deltid....næææ...de skal tænke sig om, skal de," skriver Lone.

LÆS OGSÅ: Far til fem: Masser af tid til både arbejde og familie

Også andre læsere peger på, at børnefamilierne har skruet deres forbrug alt for højt op, og at de derfor selv har sat sig i en uheldig klemme.

"Er så træt af at høre hvor hårdt småbørnsfamilier har det, klem dog ballerne sammen og kom igang. Og lad være med at købe hus til 2-3 mill. Hvis ikke du kan holde til den indsats, der skal til, for at betale gildet," skriver Henrik.

Vi løber hurtigere i dag

Andre læsere mener dog, at man ikke bare kan forudsætte, at børnefamilierne stræber efter at vælte sig i luksusgoder.

"Det er da utroligt, som det forudindtages, at alle børnefamilier har 2 biler og andet unødvendig luksus... mon også vaskemaskine og den slags hører ind under der…," skriver Rikke.

LÆS OGSÅ: "Forestil dig en arbejdsuge på 21 timer..."

Og Karina peger på, at der er nogle helt andre krav på arbejdsmarkedet i dag end tidligere.

"Tror I virkelig, det er de dyre ting folk går op i? Arbejdsmarkedet er mere stressende end for bare 5 år siden. Der skal spares og dem, der tilbage, skal løbe hurtigere," skriver hun.

Hellere en slap røv

Flere mener dog også, at børnefamilierne selv pålægger sig at sætte tempoet op - også i fritiden, hvor tiden med børnene skal findes. Mange har for travlt med at skulle alt muligt uden for familien, mener nogle læsere.

"Det ikke arbejde folk får stress af, men for meget fritid hvor de løber til alt muligt," skriver Lars.

LÆS OGSÅ: Pædagoger: Vi må ignorere gråd og sult

Samme tema tager en førstegangsmor også op i et debatindlæg i Politiken i dag. Under overskriften: ‘Hellere have en slap røv, end være en røvdårlig mor,’ spørger Freia Dam blandt andet:

“Hvor langt oppe i sin egen popo kan man egentlig tillade sig at have sit hoved og sine løbesko, når man også skal være mor og far?” med henvisning til eksempler på forældre, der knap har tid til samvær med deres børn, fordi de skal dyrke deres ekstremsport.”

Børn slipper for 42-timers institutionsuge

At børnefamilier skal lære at prioritere deres tid og bare skal tage sig sammen er et argument, der går igen i familie- og arbejdslivsdebatten. Et argument som Johanne Schmidt Nielsen kalder “uforskammet.” Hun mener, vi som samfund har et reelt problem, og der er da også flere læsere, der kommer børnefamilierne i møde.

“Jeg holder med Johanne, for tiderne har skiftet siden da, og jeg ville nødig være i de unges sko i dag, de bliver presset fra alle kanter, og det er konstant. Måske nogen skulle se de unge med børn i et andet lys. Det er meget hårdt at være forældre og udearbejdende idag, skriver Anette, der er i midten af 50’erne.

LÆS OGSÅ: Børneforsker om institutioner: Børn bliver stressede

Og Tanja anfører, at mere luft til børnefamilierne vil gavne børnene.

“Det vil hjælpe de pressede forældre, men det vil i DEN grad også hjælpe børnene, som ikke behøver at være i institution i 42 timer. Hvorfor mon de børn, der blev født for 30 år siden, ikke magter opgaven i dag? Kunne det have noget med deres dårlige start på livet at gøre? De blev passet ude hele banden, for deres forældre råbte ikke om hjælp.”

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.