DEBAT

”Forestil dig en arbejdsuge på 21 timer…”

Britisk debattør og tænketank-leder vil gøre op med arbejdshysteriet. Hun vil sænke den ugentlige arbejdstid for at give mere tid til at det, der betyder noget for vores privatliv.
Der vil blive mere tid til familie, venner og naboer, hvis arbejdstiden blev sat ned, mener Anna Coote.
Der vil blive mere tid til familie, venner og naboer, hvis arbejdstiden blev sat ned, mener Anna Coote. Nils Meilvang/Scanpix

I dag er balancen mellem arbejdsliv og privatliv komplet skævvredet.

Det mener briten Anne Coote, der er debattør og leder af den socialpolitiske afdeling i den britiske tænketank New Economics Foundation.

I et interview med Politiken argumenterer hun derfor for at sætte arbejdstiden ned:

LÆS OGSÅ: Familievenlige arbejdstider? Sådan lokker du chefen med

- Det er absurd, at vi knokler som besat i den vestlige verden. Bevidstløst lægger vi de dyrebareste timer af vores liv på en arbejdsplads for at kunne fylde vores huse, garager og sommerhuse op med udstyr og tingeltangel. Hvornår er det nok? Tilsyneladende aldrig! Vi bliver ved. Og ved. Og ved. Den hurtigst voksende forretningsmodel i Storbritannien i disse år er særlige containere til ting, vi ikke kan bruge. Det er jo vanvid! Men vi skænker det ikke en tanke. I stedet arbejder vi videre, siger Anna Coote til Politiken og fortsætter:

21 timers arbejdsuge

- Forestil dig, hvis din arbejdsuge ikke fandt sted i overhalingsbanen med 40 timer om ugen, men 30 timer eller 21 timer. Hvordan ville det lige være at vågne på en tirsdag og kunne bruge mere tid i sengen, mere tid med børnene, mere tid på at læse, på at besøge din mor, hænge ud med vennerne, reparere tagrenden, lave musik, forberede frokost, gå en tur i parken. Det ville jo være et helt andet liv, ikke?

LÆS OGSÅ: Chefer: Familievenlig? Nej, ikke her

Anna Coote har sammen med sine medarbejdere i tænketanken New Economics Foundation fundet ti gode grunde til at sætte arbejdstiden ned:

1) Mindre forbrug
2) En stærkere økonomi
3) Bedre ansatte
4) Lavere arbejdsløshed
5) Øget velvære
6) Mere lighed mellem mænd og kvinder
7) Bedre og mere betalelig børnepasning
8) Mere tid til familie, venner og naboer
9) Mere kvalitet senere i livet
10) Et stærkere demokrati

Skal vi sætte arbejdstiden ned? Deltag i debatten på Avisen.dk's Facebook-side.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.