BØRNELIV: PARKERET I INSTITUTION?

Far til fem: Masser af tid til både arbejde og familieliv

Der er masser af tid til både arbejde og familieliv, lyder det fra far til fem, der har lagt en hel strategi for familiens samvær.
Bo Bresson er far til fem og har ingen problemer med at få familielivet til at gå op med sit fuldtidsjob.
Bo Bresson er far til fem og har ingen problemer med at få familielivet til at gå op med sit fuldtidsjob. Privatfoto

For Bo Bresson og hans hustru er det ingen sag at få arbejdet til at gå op med familielivet. Heller ikke selvom de har fem børn og begge arbejder fuldtid.

De har nemlig lagt en decideret familiestrategi, som alle i familien lever efter til hverdag.

- Når nu man i en virksomhed kan skabe effektivitet og trivsel ved at have en strategi, hvorfor skulle man så ikke også kunne det i en familie? siger Bo Bresson, der til hverdag arbejder som strategisk playmaker og foredragsholder.

LÆS OGSÅ: ”Forestil dig en arbejdsuge på 21 timer…”

På væggen i familiens køkken-alrum hænger en stor whiteboard-tavle, hvor strategien er nedfældet i sirlige rækker og kolonner. Her kan familiens medlemmer hele tiden følge med i husets regler og indsatsområder - og selv komme med forslag til ændringer.

Du kan se hele familiestrategien her.

Inspireret af virksomheder

Strategien lavede de i fællesskab, da familiens tredje barn fyldte et år. Det er 18 år siden, og i dag er børnene mellem 14 og 22 år. Fire af dem bor stadig hjemme.

Strategien er stærkt inspireret af dem, mange virksomheder gør brug af, fortæller Bo Bresson.

- Det er meget bevidst, at vi kalder det en strategi, for den indeholder nogenlunde de samme elementer, som man har i en strategi på arbejdspladsen, siger han og fortsætter:

LÆS OGSÅ: Familievenlige arbejdstider? Sådan lokker du chefen med

- Vi har en ’mission statement’, der beskriver formålet med, at vi overhovedet har en familie. Og så har vi værdier og nogle konkrete spilleregler.

Eksempler på regler er, at man sørger for at løse sine opgaver, altid giver besked om, hvor man er, og at spisning enten foregår i køkkenet eller i spisestuen.

Folk lyver sig travle

Hele formålet med strategien er at sætte familien i fokus. Noget som alt for få børnefamilier formår i dag, mener Bo Bresson. Han er godt træt af debatten om pressede børnefamilier, der ikke kan få deres arbejds- og familieliv til at hænge sammen.

For det er slet ikke arbejdet, der gør det svært for forældre at finde tid til familien.

LÆS OGSÅ: Chefer: Familievenlig? Nej, ikke her

- Tiden til at have både familieliv og arbejdsliv er der. Det er rent faktuelt. Folk lyver om, hvor meget de arbejder, dokumenterer en undersøgelse fra Rockwool Fonden. De tror, at deres arbejde fylder så utroligt meget, men det gør det i virkeligheden ikke, siger Bo Bresson.

For meget tid på Facebook

I stedet fylder forældre dagen op med andre ting, der tager tid og fokus fra familien.

- Forældre har nogle ualmindeligt gode rammebetingelser i Danmark. Der ligger rigtig meget spildtid ud over arbejdet og familien, som man ligeså godt kan pille ved for at nå det, man gerne vil, siger han og fortsætter:

- Folk bruger lige så meget tid på Facebook som på direkte omsorg for deres børn og mere tid på TV og andre medier end på at arbejde, så måske er det det, man skal starte med at skrue ned for.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.