Nett er syg, på kontanthjælp og flov: "Jeg kan ikke forsørge min familie"

24-årige Nett Eskildsen er flov over at være på kontanthjælp, men hun er for syg til at arbejde. Hun har daglige bekymringer om fremtiden.
"Jeg er fyldt op med bekymringer. Det er jo ikke kun mig, det går ud over. Det er også min familie," siger den 24-årige kontanthjælpsmodtager Nett Eskildsen.
"Jeg er fyldt op med bekymringer. Det er jo ikke kun mig, det går ud over. Det er også min familie," siger den 24-årige kontanthjælpsmodtager Nett Eskildsen. Foto: Privat

Arbejdsdagen 3. februar 2010 blev skæbnesvanger for den i dag 24-årige Nett Eskildsen.

En snestorm rasede over Danmark, og i radioen blev al unødig færdsel frarådet. Alligevel hoppede Nett Eskildsen op på sin cykel. Hun arbejdede i hjemmeplejen og var opsat på at komme ud til de syge og handicappede borgere, som havde brug for hjælp trods de store mængder sne og glatte veje.

Nett Eskildsen var vant til at cykle 60 kilometer om dagen, men det glatte føre fik pludselig cyklen til at forsvinde under hende.

- Jeg væltede og slog mit ben. Det pegede 90 grader i den forkerte retning, fortæller hun om det, der skulle blive startskuddet til hendes møde med systemet.

Ulykken ødelagde den unge kvindes knæ og hofter. Hun har siden været igennem tre operationer, der hver især har taget hende et helt år at komme sig over. Lægerne ville egentlig ikke operere på en patient, der var så ung, men der var ingen anden udvej. I dag har hun stærke smerter hver dag, ligesom hun konstant kan risikere at falde, fordi hendes ben forsvinder under hende.

- Min mand er nødt til at give mig tøj på, inden han går på arbejde, fordi vi ikke ved om jeg har en god eller dårlig dag, siger hun.

Må droppe astmamedicin

Da Nett Eskildsens sygedagpenge hørte op, kom hun på kontanthjælp. Og det har hun været lige siden på trods af speciallægeerklæringer, der siger, at hun har mistet to tredjedele af sin arbejdsevne. Men ifølge kommunen er hun for ung til en førtidspension.

Det har haft store konsekvenser for familiens økonomi. Hendes mand er i hæren, og på grund af reglerne om gensidig forsørgelsespligt bliver Nett Eskildsen trukket i kontanthjælp, når han får udbetalt for meget. Det sker eksempelvis, når han bliver sendt på øvelser.

- Jo mere han får, jo mindre får jeg. Vi sidder hver måned og håber på, at han ikke får en bonus, fortæller Nett Eskildsen.

Med mandens løn, Netts kontanthjælp og børnepenge til familiens to børn - Celina på 20 måneder og Emilia på seks måneder - får familien alt i alt udbetalt godt 13.000 kroner hver måned. Huslejen for boligen i Odense er på 7.300 kroner. En bolig, de har svært ved at flytte fra, fordi Nett Eskildsen her har en nogenlunde mulighed for at klare sig selv. Der er ingen trapper i hjemmet, og området omkring boligen er uden bakker og ujævnt terræn.

Derudover prioriterer familien forsikringer og fagforeninger højt.

- Det er dyrt, men nødvendigt. Så hellere have flere dage med rugbrød end god mad, fortæller Nett Eskildsen om prioriteringen.

Når de faste udgifter, der også dækker institution og et lån på 60.000 kroner fra familien, er betalt, har familien omkring 3.000 kroner tilbage. De skal blandt andet bruges på mad, bleer, modermælkserstatning, særlige d-dråber til familiens piger og så Nett Eskildsens medicin. Den er dyr, for hun har stærke smerter.

Hun kan ikke længere tage morfin i pilleform, da hun har et blødende mavesår. Derfor bruger hun nu smerteplastre, og hendes medicinudgifter har rundet 600 kroner om måneden. Hendes mand har astma og har også brug for medicin, men den bliver de af og til nødt til at droppe. Der er simpelthen ikke råd.

Frygter den nye kontanthjælpsaftale

Tidligere på ugen indgik regeringen en ny kontanthjælpsaftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative. Og for familien Eskildsen kan det betyde, at der bliver endnu mindre at rutte med.

Det er min mand, der forsøger os alle fire. Det er pinligt. Jeg er flov, fordi jeg burde ikke være på kontanthjælp
Nett Eskildsen

- Jeg er fyldt op med bekymringer. Det er jo ikke kun mig, det går ud over. Det er også min familie. Jeg kan ikke engang forsørge min familie. Det er min mand, der forsøger os alle fire. Det er pinligt. Jeg er flov, fordi jeg burde ikke være på kontanthjælp, siger hun.

Hun ved endnu ikke, hvad aftalen reelt betyder for hende, men hun frygter, at det kan være boligsikringen, der ryger. Hun har forsøgt at få kommunen til at udlægge, hvad aftalen reelt betyder for hende, men har ikke kunnet få et klart svar.

- Det værste er at gå i uvished. Vi vågner hver dag og er nødt til at tjekke avisen, fordi vi ikke ved, hvad der sker, siger hun og udtrykker et ønske om, at kommunen selv tager kontakt, når der kommer ændringer i ydelserne.

Nett Eskildsens største bekymring er hendes piger. Hun gør alt for, at de ikke skal mærke familiens økonomiske problemer. Men det påvirker også hende selv meget.

- Jeg er så ked af det hele tiden. Jeg kan ikke tilbyde dem noget. Ikke nok med, at de skal vokse op med en mor, der ikke kan det samme som andre mødre. Jeg kan heller ikke give dem det samme, som andre børn får, siger Nett Eskildsen.

Systemet skal ikke splitte os ad. Det skal de ikke have lov til. Vi holder sammen
Nett Eskildsen

Både hende og manden er fast besluttet på, at politikerne og deres lovgivning ikke skal ødelægge familien.

- Systemet skal ikke splitte os ad. Det skal de ikke have lov til. Vi holder sammen. Jeg er så ked af, at de ikke kan se, hvad deres beslutninger gør. De må gerne komme herhjem og se det, de skal bare selv medbringe kaffe, for det har jeg ikke råd til. Men jeg vil gerne have at de ser, hvor slemt det er, lyder det fra Nett Eskildsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.