Minister: Syge skal ikke straffes for lang sagsbehandling

Beskæftigelsesministeren mener ikke, syge skal straffes for, at det kan tage tid at skaffe lægeoplysninger. Men det er ikke det, der står i loven, siger Dansk Socialrådgverforening
- Det er enormt positivt, at beskæftigelsesministeren på understreger, at syge borgere ikke bærer den økonomiske risiko. Men desværre tager loven som det ser ud nu ikke højde for dette, siger Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau.
- Det er enormt positivt, at beskæftigelsesministeren på understreger, at syge borgere ikke bærer den økonomiske risiko. Men desværre tager loven som det ser ud nu ikke højde for dette, siger Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau. Søren Bidstrup/Scanpix/arkiv

Står det til Beskæftigelsesministeren skal syge mennesker ikke sættes 6.000 kroner ned i indtægt om måneden, hvis deres kommune ikke kan nå at indhente alle deres lægeoplysninger inden 22 uger.

Sådan mener Ankestyrelsen ellers, at sygedagpengereformen skal forstås.

Men ifølge en pressemeddelelse fra Dansk Socialrådgiverforening understregede beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i går på et samråd, at "syge borgere ikke skal have frataget deres sygedagpenge, hvis kommunen ikke har nået at afklare deres helbredssituation inden for 22 uger."

Det glæder Dansk Socialrådgiverforening, men mener, at loven så bliver nødt til at blive ændret. For det er ikke det, der står.

- Det er enormt positivt, at beskæftigelsesministeren på understreger, at syge borgere ikke bærer den økonomiske risiko. Men desværre tager loven, som det ser ud nu, ikke højde for dette, siger Dansk Socialrådgiverforenings formand, Majbrit Berlau.

Ministeren var kaldt i åbent samråd af beskæftigelsesudvalget om resultaterne af sygedagpengereformen.

Jørn Neergaard Larsens udmelding er så meget desto mere overraskende, fordi den er i strid med, hvad Ankestyrelsen meldte ud i begyndelsen i november.

- Som jeg hører ministerens udtalelser, siger han, at man ikke bør kunne fratage syge borgere deres sygedagpenge efter 22 uger, som er tidsfristen, siger Majbrit Berlau.

Hun er meget positivt overrasket over det, for i starten af november indskærpede Ankestyrelsen ellers, at kommunerne ikke kan træffe afgørelse om at forlænge borgernes sygedagpenge, hvis ikke, der er indhentet tilstrækkelig lægelig information.

Hun glæder sig til at se ministerens skriftlige svar, så der kan komme klarhed over situationen.

Før reformen, der trådte i kraft sidste år, kunne man få sygedagpenge på godt 17.000 kroner i et år, før kommunen skulle vurdere, om man havde ret til at fortsætte med det.

Nu er det efter 22 uger, og hvis ikke man opfylder en række krav, bliver man sat ned på den såkaldte jobafklaringsydelse. Den er på højde med kontanthjælp, 10-14.000 kroner.

De nyeste tal viser, at i de første 22.000 længere sygeforløb efter reformen, er lidt over halvdelen sat ned på den lave sats efter 22 uger.

For nyligt viste en undersøgelse fra Dansk Socialrådgiverforening store problemer med at leve op til de nye korte tidsfrister på 22 uger.

66 procent af de adspurgte socialrådgivere i undersøgelsen svarede, at de ikke kan vurdere borgerens arbejdsevne på et fagligt forsvarligt grundlag i løbet af kun 22 uger. Blandt andet fordi sundhedssystemet simpelthen ikke kan følge med.

Desuden svarer ni ud af 13 kommuner i en undersøgelse fra Ankestyrelsen, at det ikke er muligt at fremskaffe de oplysninger, der skal til for at kunne vurdere, om syge borgere skal have forlænget deres sygedagpenge, inden for de 22 uger.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.