Lolland sender regning til ministeren: "Ikke rimeligt, at vi skal betale jeres reformer"

Finansminister Claus Hjort Frederiksen kan snart forvente en millionregning fra Lolland på de ekstra udgifter, kommunen får som følge af kontanthjælpsloftet.
Borgmester Holger Schou Rasmussen vil sende regningen for de mange kontanthjælpsmodtagere, der flytter til Lolland, til finansminister Claus Hjort Frederiksen.
Borgmester Holger Schou Rasmussen vil sende regningen for de mange kontanthjælpsmodtagere, der flytter til Lolland, til finansminister Claus Hjort Frederiksen. Foto: Lolland Kommune/Scanpix

- Det kan simpelt hen ikke være rigtigt, at vores borgere skal betale regningen for regeringens nationale reformer!

Sådan lyder det fra Lollands borgmester, socialdemokraten Holger Schou Rasmussen, der nu vil tage drastiske metoder i brug for at råbe regeringen op om de øgede udgifter, kommunen får som følge af kontanthjælpsloftet.

- Vi har simpelt hen besluttet i byrådet, at vi hvert år vil gøre op, hvor meget de borgere, som flytter til Lolland på grund af de skæve reformer, koster kommunen i form af kontanthjælp og ekstra sociale udgifter. Og så vil vi sende regningen til ministeren, siger Holger Schou Rasmussen til Avisen.dk.

Den minister, han henviser til, er finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Koster millioner

Lollands beslutning kommer efter, at kommunen de sidste år har oplevet en voldsom tilstrømning af borgere på kontanthjælp, der ikke har råd til at betale de dyrere huslejer i andre kommuner.

- For hver kontanthjælpsmodtager, vi selv producerer, flytter der tre til fra andre kommuner. Fra august sidste år til august i år fik vi 211 nye borgere på overførselsindkomster. Det koster os 25 millioner netto i kontanthjælp alene. Dertil kommer så de ekstra udgifter til socialrådgivere, særlig støtte til børnene og så videre, siger Holger Schou Rasmussen.

Flere eksperter har peget på, hvordan denne udvikling bliver forstærket som følge af regeringens kontanthjælpsloft.

Og tidligere i dag kom det så frem, at Glostrup Kommune ligefrem rådgiver borgere, der ikke har råd til huslejen, til at flytte til billigere kommuner som Lolland.

- Det er jo helt grotesk, men jeg kan sådan set godt forstå dem i Glostrup, for hvad pokker skal de ellers gøre? De har jo ikke de billige boliger, der er brug for, siger Holger Schou Rasmussen. 

Borgmesteren understreger, at alle nytilflyttere er velkomne i Lolland Kommune.

- Det gælder direktører såvel som kontanthjælpsmodtagere. Men vi er nødt til også at få de ressourcer, der skal til, for at kunne give de nye borgere den hjælp, de har brug for, siger han.

Har mistet 3600 borgere med arbejde

Holger Schou Rasmussen peger på, hvordan en række statslige reformer har været med til at dræne kommunen for statslige arbejdspladser.

- Det gælder blandt andet kommunalreformen, domstolsreformen, skattereformen og politireformen, som alle har betydet lukning af hundredevis af arbejdspladser, uden at vi har fået en eneste tilbage i den seneste udflytning af statslige arbejdspladser, siger Holger Schou Rasmussen.

Dertil betyder kommunernes refusionsregler, at Lolland får mindre refusion for deres udgifter til de nye borgere, når de ikke kan få dem i arbejde.

- Samtidig ser vi så, hvordan borgere fra andre kommuner, som har særligt brug for hjælp, flytter ind i de huse, der bliver efterladt. Det skaber jo en udvikling, hvor udgifterne bliver mere og mere skævt fordelt, siger Holger Schou Rasmussen.

En undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viste tidligere i år, at 3600 borgere med job siden 1990 er flyttet fra Lolland. I samme periode er 1360 arbejdsløse flyttet til kommunen i stedet.

Kræver statslige arbejdspladser

For at dæmme op for udviklingen har et flertal i byrådet nu sat penge af på kommunalbudgettet til hvert år at gøre op, hvad de mange nye borgere på kontanthjælp koster kommunen.

Den regning skal så sendes til regeringen. Men det er ikke først og fremmest penge, Holger Schou Rasmussen håber på at få tilbage.

- Vi vil hellere have vækst og statslige arbejdspladser, end vi vil have penge, siger borgmesteren.

Han håber, at regeringen vil reagere med en plan for, hvordan der kan skabes et Danmark i bedre balance.

- Vi har det simpelt hen sådan, at nok er nok. Det er ikke en rimelig måde at behandle borgerne i Danmark på.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.