Lolland-borgmester: Neergaards pæne kontanthjælps-ord hjælper ikke

Kommunerne må ikke eksportere fattige borgere til kommuner med billigere boliger, slog beskæftigelsesminister Jørn Neergaard fast på et samråd i dag. Men der skal handling bag ordene, lyder reaktionen fra en af de ramte kommuner.
Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).
Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S) og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Foto: Lolland Kommune/Scanpix

- Det nytter jo ikke noget, at Neergaard siger til kommunerne, at de ikke må sende borgere til kommuner med billige boliger, når han selv er ansvarlig for lovgivning, der gør, at borgerne bliver nødt til at flytte.

Sådan lyder det fra Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), ovenpå dagens samråd om kommunernes eksport af sociale problemer.

Ramt af kontanthjælpsloftet

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) var indkaldt i samråd for at forholde sig til, at flere kommuner har rådet borgere, der er ramt af kontanthjælpsloftet, til at flytte til kommuner, hvor boligerne er billige.

Det er blandt andet Glostrup Kommune, der tidligere har vejledt borgere ramt af kontanthjælpsloftet i at flytte til blandt andet Lolland.

Og dét må de ikke, sagde Neergard på samrådet.

- Man må ikke eksportere sociale udfordringer til andre kommuner. Hvis der er eksempler på, at borgere bliver vejledt på en sådan måde, så har man misforstået opgaven med at hjælpe borgere i økonomiske eller sociale problemer, sagde ministeren ifølge Ritzau.

Men han afviste samtidig at sende et såkaldt hyrdebrev, altså en officiel meddelelse, til kommunerne om reglerne.

"Nytter ikke at skælde ud på Glostrup"

Fra Lolland tvivler Holger Schou Rasmussen på, at hverken hyrdebrev eller ministerord vil hjælpe.

- Det nytter jo ikke noget at skælde ud på Glostrup Kommune, fordi hvad pokker skal de gøre, når der står en kontanthjælpsmodtager, og siger, at han ikke har råd til sin husleje, efter at han er blevet ramt af loftet? De har jo ikke flere billige boliger til dem, siger han til Avisen.dk.

Ifølge borgmesteren har nedlæggelse af arbejdspladser i yderkommunerne sammen med nedsættelsen af de sociale ydelser skabt en situation, hvor folk i arbejde flytter ud af kommuner som Lolland, mens arbejdsløse flytter ind.

Han sendte tidligere på måneden et brev til Neergaard og andre politikere på Christiansborg, hvor han opfordrer dem til at finde en løsning, der kan skabe bedre balance.

- Det handler for eksempel om at sikre at vi får nogle arbejdspladser igen. Vi havde et skattecenter, som gik fra 250 til 50 medarbejdere i forbindelse med den sidste skattereform. Nu skal der så oprettes to ny skattecentre. Hvorfor ikke lægge det udenfor København, siger Holger Schou Rasmussen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.