Kontanthjælpsloftet: Det sagde Venstre før valget

I dag løfter regeringen sløret for det nye kontanthjælpsloft. Men hvad er der egentligt blevet sagt om loftet under valgkampen?
Indtil nu har Lars Løkke Rasmussen og resten af Venstre holdt munden lukket tæt i, når det har handlet om detaljerne i det moderne kontanthjælpsloft.
Indtil nu har Lars Løkke Rasmussen og resten af Venstre holdt munden lukket tæt i, når det har handlet om detaljerne i det moderne kontanthjælpsloft. Scanpix

Det har været længe undervejs, men i dag sker det endelig:

Venstre præsenterer sit forslag til et moderne kontanthjælpsloft fredag formiddag.

Kontanthjælpsloftet har været et stort mysterium, siden Venstre for to år siden luftede idéen om at genoplive det loft, som Thorning-regeringen havde afskaffet - men i en mere moderne udgave.

I efteråret 2013 sagde Lars Løkke Rasmussen, at det moderne kontanthjælpsloft skal begrænse de samlede ydelser, som en familie får:

- Et nyt, moderne kontanthjælpsloft skal fastsætte et loft over, hvor meget man kan modtage i offentlige ydelser. Ud over kontanthjælpen kan der eksempelvis være tale om boligsikring, børnecheck og en række enkeltydelser.

Det skal ramme børnefamilier

Siden har både han og resten af Venstre ved flere tilfælde nævnt loftet - ikke mindst i valgkampen. Ingen har indtil nu villet sige noget konkret om loftets detaljer, men enkelte ting er der dog sluppet ud.

For eksempel har finansminister Claus Hjort Frederiksen udtalt, at loftet skal ramme de arbejdsløse, der får andre ydelser ved siden af kontanthjælpen - altså typisk børnefamilier, der får tilskud og børnepenge.

- Hvis du kun får kontanthjælp, bliver du ikke ramt af det, sagde han til DR i marts 2013.

Men børnepengene er fredet

Lars Løkke Rasmussen har på den anden side afvist, at det er børnepengene eller andre ydelser, der skal røres ved.

- Tænkningen om det moderne kontanthjælpsloft er ikke at gå på jagt efter alle mulige ydelser. Skræmmebilledet om, at nu vil vi nedsætte det ene eller det andet, har ikke noget på sig, sagde han i marts til Jyllands-Posten.

Og i juni måned, et par uger før folketingsvalget, lovede han, at det nye loft ikke vil sende børnefamilier ud i fattigdom.

- Der er en grænse for, hvor lavt det loft kan være. Vi har jo ingen planer om at sende familier ud i fattigdom, sagde han blandt andet.

To skruer

Samtidig gjorde han det klart, at loftet skal have følgeskab af en skattelettelse til de laveste indkomster, så forskellen mellem at være på kontanthjælp og at have et lavtlønnet arbejde bliver større:

- Det interessante er jo, hvordan vi kan gøre gevinsten ved at arbejde større, og der er to skruer, man kan dreje på.

- Det ene er loftet over, hvor meget man samlet set kan få i kontanthjælp og en række andre ydelser. Det andet er, hvor meget man kan give i skattelettelser, og det er jo det sidste, der optager mig mest.

- Og jo mere, vi kan komme igennem med vores økonomiske politik, jo mere er der plads til i skattelettelser, og jo højere kan loftet være, sagde Lars Løkke Rasmussen den 8. juni under valgkampen.

Ingen fattige børn

Samme dato uddybede Venstres daværende finansordfører Peter Christensen:

- Vi har sagt helt klart, hvilken retning vi ønsker: Det skal kunne betale sig at gå fra ledighed til over i et job.

- Lars Løkke har sat to streger under, at vi ikke kommer til at føre en politik, der bringer børn under regeringens fattigdomsgrænse (dette var før Venstre skrottede netop fattigdomsgrænsen, red.)

Også andre ydelser blev fredet. Under valgkampen afviste Venstre for eksempel, at dagpengesatsen skal røres.

- Uanset hvor mange gange venstrefløjen lyver om det, har Venstre ingen planer om at ændre på dagpengesatsen, sagde Kristian Jensen (nuværende udenrigsminister) den 6. juni.

Skattelettelserne kommer senere

Hvor stor forskel, der skal være på de samlede ydelser og hvad man kan tjene ved et mindstelønsjob, kommer altså an på mange ting. Men Løkke ser dog helst, at der er mindst et par tusind kroner i forskel om måneden, har han udtalt.

I regeringsgrundlaget står der, at kontanthjælpsloftet er første fase i den såkaldte jobreform, og at anden fase, som  er skattelettelser på de laveste indkomster, først kommer i foråret 216:

- Første fase i efteråret 2015, hvor der indføres et kontanthjælpsloft, der sætter loft over, hvor meget man kan modtage fra det offentlige. Loftet skal omfatte størstedelen af de offentlige ydelser, som en kontanthjælpsmodtager kan få.

Samlet set tyder det på, at loftet skal ramme dem, der får andre ydelser fra det offentlige oven i kontanthjælpen, uden dog direkte at skære i disse ydelser. Dette vil især ramme børnefamilier, mens for eksempel enlige uden børn typisk ikke vil blive ramt.

De konkrete detaljer bliver præsenteret af beskæftigelsesminister Jørn Neergaard fredag klokken 9.30.

- Uanset hvor mange gange venstrefløjen lyver om det, har Venstre ingen planer om at ændre på dagpengesatsen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.