Opgivende Camilla om nul ferie: Nu skal mine børn åbenbart straffes

For 33-årige Camilla Petterson er det ubegribeligt, at hendes børn må bøde, hvis kontanthjælpsmodtagere ikke længere får ret til ferie.
For den 33-årige kontanthjælpsmodtager Camilla Petterson er det helt gak, når regeringen foreslår, at fjerne kontanthjælpsmodtagernes ferie.
For den 33-årige kontanthjælpsmodtager Camilla Petterson er det helt gak, når regeringen foreslår, at fjerne kontanthjælpsmodtagernes ferie. Privatfoto.

For 33-årige Camilla Pettersons to piger på ti og tolv år får det store konsekvenser, hvis regeringens udspil til nye kontanthjælpsregler bliver en realitet.

På grund af flere alvorlige sygdomme har Camilla Petterson været på kontanthjælp, siden hun var 18 år. Og derfor vil hun ikke længere kunne holde ferie med sine døtre, hvis et nyt udspil bliver vedtaget.

Regeringen ønsker at tilbagerulle den fem ugers ferie til kontanthjælpsmodtagere, som den forrige regering indførte i 2012.

Det fastslog beskæftigelsesminister Jørgen Neergard Larsen (V), da han tidligere i dag fremlagde regeringens bud på en ny kontanthjælpsreform.

Og den besked var dråben, der fik bægeret til flyde over for Camilla Petterson.

- Det er helt sort. Regeringen bliver ved med at tage penge fra os kontanthjælpsmodtagere, og nu fjerner de også vores mulighed for at holde ferie med vores børn, så vi ikke har noget familieliv tilbage, siger hun til Avisen.dk

Altid til tjeneste

I dag har mennesker, som har modtaget kontanthjælp eller særlig ydelse i 12 sammenhængende måneder, ret til op til fem ugers ferie, hvor de ikke skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Men, hvis den nye kontanthjælpsreform bliver gennemført, er det slut.

Nu skal alle kontanthjælpsmodtagere altid stå til rådighed, fortalte beskæftigelsesministeren Jørn Neergaard Larsen, da han præsenterede de nye regler.

Men med to børn i skolealderen kan det være sin sag konstant at stå til rådighed, mener Camilla Petterson.

- Hvis jeg hele tiden skal det, har vi slet ikke mulighed for at lave noget som en familie sammen med ungerne, siger hun.

Og hun er blandt andet bekymret for, om familien vil få tid til at tage på små udflugter, når de ikke må holde fri i længere tid end en weekend.

Børnefødselsdagene er sparet væk

Camilla Petterson bor på landet i Borup på Midtsjælland i et hus, som hendes kæreste har købt. Han arbejder som lastbilchauffør. Hans job har blandt andet betydet, at de blev ramt af den gensidige forsørgerpligt, fortæller hun.

- Vi kæmper hver måned for at få pengene til at række. Hele vores økonomi ramler. Hver eneste måned er vi i minus, siger Camilla Petterson.

Og det mærker familiens yngste også, forklarer hun.

Ifølge hende er der sjældent råd til nyt tøj, og hendes døtres skoletasker er ved at gå fra hinanden.

Derudover er der ikke penge til at invitere deres venner på besøg, når de har fødselsdag, forklarer hun.

- Det gør mig ked af det, at vi ikke kan holde noget for dem, for pigerne vil rigtig gerne have klassekammerater med hjem. Men det er vigtigere, at vi får mad på bordet, end at vi holder en børnefødselsdag.

Ofte er familien også nødt til at takke nej til invitationer til familiefødselsdage, fordi omkostningerne ved at skulle købe en gave er for høje i forhold til familien øvrige budget.

Værst for børnene

Ifølge Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab med speciale i velfærdsstaten, er det problematisk, når børn af kontanthjælpsmodtagere ikke har de samme vilkår som børn af forældre, der arbejder.

Og hvis regeringen sløjfer kontanthjælpsmodtagernes ferie, er det med til at sætte børnene i en anderledes situation, end deres kammerater, mener han.

-  Det bliver sværere at opretholde muligheden for at have et almindeligt liv på linje med andre, når man ikke engang har mulighed for at holde en ferie, siger Bent Greve til Ritzau.

At det ikke er sjovt for børn at stikke ud, bekræfter Camilla Petterson overfor Avisen.dk.

- Mine børn er kede af, at de ikke kan gøre de samme ting, som alle andre. Vi skal vende hver eneste krone. Og selv hvis de spørger om en ting til 25 kroner i Netto, bliver jeg nogle gange nødt til at sige nej til, siger hun.

For at spare kører Camilla Petterson desuden rundt til mange forskellige butikker for at få de bedste tilbud. Og hun er altid på jagt efter nedsatte varer, der nærmer sig sidste udløbsdato.

Månedligt bruger hun omkring 3000 kroner på at handle fødevarer ind til familien.

Frygter at huset må sælges

Regeringen skønner, at inddragelsen af kontanthjælpsmodtagernes ferie vil bidrage med ti millioner kroner i statskassen om året. Men besparelsen er ikke pengene værd, mener Bent Greve.

- Ti millioner kroner er jo ikke meget i forhold til, at man får nogle skadevirkninger på børnefamiliers muligheder for at opretholde en levestandard og tilværelse på linje med den andre har, siger han til Ritzau.

Og at det kan få konsekvenser for en familie, er Camilla Petterson slet ikke i tvivl om. I det hele taget er hun helt uforstående overfor de politiske prioriteringer.

- Hvorfor sparer man penge på os, der får kontanthjælp, som stort set ingenting har at leve for, spørger hun opgivende.

Regeringen lægger blandt andet op til at skære i kontanthjælpen for 7000 par på offentlig forsørgelse.

Ifølge Camilla Petterson vidner det om, at ingen tænker på dem, som besparelserne går udover.

- Jeg er træt af politikernes cirkus. De glemmer, at vi også er mennesker, selvom vi får kontanthjælp, siger hun.

Lige nu er hendes største frygt, at hendes kæreste bliver nødt til at sælge huset, så familien må flytte tilbage til et af de ghetto-områder, hvor de tidligere har boet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.