Fagforeninger slår alarm: Offentlige chefer fyrer de syge

Offentlige arbejdsgivere er blevet hurtigere til at fyre syge medarbejdere, lyder det fra fem fagforeninger. Kommunernes Landsforening afviser.
Når sygemeldte indkaldes til såkaldte omsorgssamtaler, kommer opsigelse alt for ofte i spil med det samme, mener en lang række fagforeninger.
Når sygemeldte indkaldes til såkaldte omsorgssamtaler, kommer opsigelse alt for ofte i spil med det samme, mener en lang række fagforeninger. Foto: Arkiv/Scanpix

Hjemmehjælpere med dårlig ryg og skolelærere med stress skal ikke regne med lang tid i sygesengen, før de risikerer en fyreseddel.

Sådan lyder det fra en lang række fagforeninger, som nu slår alarm.

Danmarks Lærerforening, FOA’s Social- og Sundhedsafdeling, Dansk Sygeplejeråd, Jordemoderforeningen og HK Kommunal siger alle til Avisen.dk, at de kommunale og regionale arbejdsgivere er blevet hurtigere til at fyre medarbejdere, der er langtidssyge.

Ingen af de fem fagforeninger fører en statistik, der kan underbygge det. Men de faglige konsulenter på området er ikke i tvivl om, at de offentlige chefer giver kortere snor til syge, lyder det samstemmende.

Læs også: Gitte havde 11 sygedage: ”Næste gang er du fyret"

Andre fagforeninger arbejder på at indsamle statistisk materiale, fordi de har en formodning om det samme, men vil endnu ikke udtale sig.

Hurtigere på aftrækkeren

Palle Nielsen er formand for FOA SOSU og repræsenterer 17.500 SOSU’er i Københavnsområdet.

- Vi kan se en voldsom stigning i antal opsigelser på grund af sygdom, siger han.

I første halvdel af 2015 er der sket en tredobling i forhold til får år tidligere, fortæller han, men erkender, at de ikke ved, hvor lang tid de ansatte har været syge.

- Vi bruger rigtig meget tid på de her sager. Når jeg snakker med sagsbehandlerne, så oplever de, at arbejdsgiverne er blevet hurtigere på aftrækkeren, siger Palle Nielsen.

Reformen af sygedagpenge fra 2014 betyder blandt andet, at en syg medarbejder nu kan koste den offentlige arbejdsgiver ca. 7.000 kroner mere om måneden efter 22. uge.

Samtidig er der kommet krav om at sætte tidligere ind med samtaler og køreplaner for den syge.

Tjenstlige samtaler

I de fem fagforeninger har alle en oplevelse af, at samtaler, der egentlig skal hjælpe den syge med at finde tilbage til arbejdet, kan have en bagside.

- Flere oplever, at de her sygesamtaler udvikler sig til en tjenstlig samtale. Når det sker, skabes der allerede en konflikt fra starten, og det kan udvikle sig til at blive en opsigelse, siger Palle Nielsen fra FOA SOSU.

Han mener, at det er kommunernes pressede økonomi, der i sidste ende bestemmer politikken for sygemeldte.

Også HK Kommunal er frustrerede over at opleve syge medlemmer, som føler sig under anklage.

- Der er enormt politisk fokus på, at alle skal have en tilknytning til arbejdsmarkedet, og at sygemeldte skal hurtigst muligt tilbage på arbejde. Det hænger jo slet ikke sammen med, at nogle arbejdsgivere trækker i den anden retning og leder efter begrundelser for at fyre den sygemeldte, siger næstformand Mads Samsing.

Kommuner: Vi er blevet bedre

I Kommunernes Landsforening er formand for løn- og personaleudvalget Michael Ziegler helt uenig i fagforeningernes vurdering.

- Vi har jo ingen tal på det, så det handler om fornemmelser. Min oplevelse er altså en anden, understreger han.

- Kommunerne er bestemt ikke blevet hurtigere til at fyre syge. Tværtimod oplever jeg, at er de meget opsat på, at fastholde medarbejdere og hjælpe de syge tilbage på arbejde. Meget af det handler om tidlig indsats, og derfor er man tidligt ude i en dialog med den sygemeldte, siger Michael Ziegler, der til daglig er borgmester i Høje-Taastrup.

Han erkender, at det indebærer en balance, så medarbejderen ikke føler et negativt pres. Samtidig understreger han, at kommunerne er mere tålmodige med syge medarbejdere end de private arbejdsgivere.

Ekspert: Tidlig fyring nemmest

Det er rigtigt, at kommunerne er mere rummelige over for syge eller svage medarbejdere, siger Thomas Lund, der er seniorforsker på Marselisborg Centret og ekspert i sygefravær. De har en større del ansættelser på særlige vilkår, så som fleksjob.

Men eksperten kan sagtens genkende fagforeningernes oplevelse af, at sygedagpengereformen har betydning for håndteringen af langtidssyge.

- Spillerummet er nu kun 22 uger i stedet for 52, så arbejdspladsens kompensation ryger altså noget tidligere end før. Det gode er, at det lægger op til at komme i gang med noget i en fart, og det er der god grund til, siger han.

- Men i praksis betyder det også, at man er mere bekymret for, hvordan det kan gå i nogle af de her sager. Hvis man er usikker på, om det kommer til at koste mere, så er den nemme løsning at iværksætte en tidlig afskedigelse. Den tendens kan vi godt se, siger Thomas Lund.

Han har blandt andet lavet forskning i Region Syd men understreger, at der ikke er statistisk materiale, som viser noget om, hvor tidligt syge bliver fyret.

- Uanset hvad, så har man en syndflod af undersøgelser der viser, at kontakten til arbejdspladsen er noget af det mest afgørende for at få syge tilbage på arbejdsmarkedet. Det giver sig selv, at det er noget lettere, hvis man stadig har et arbejde, siger Thomas Lund.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.