Gitte havde 11 sygedage: ”Næste gang er du fyret"

Efter 9 år som telefonist på Sygehus Vendsyssel havde Gitte 11 dages sygdom på et år. Det var nok til at hun fik en advarsel.
Gitte Hartmann følte, at det, der skulle være sygesamtaler om hendes helbred, i stedet var en slags tjenstlige samtaler med trusler om fyring.
Gitte Hartmann følte, at det, der skulle være sygesamtaler om hendes helbred, i stedet var en slags tjenstlige samtaler med trusler om fyring. Privatfoto

Efter 9 år som telefonist på Sygehus Vendsyssel havde Gitte Hartmann ikke forventet at blive truet med fyring på baggrund af kun få sygedage. Men det var beskeden fra en personalekonsulent, da hun blev indkaldt til en samtale i slutningen af 2013.

På det tidspunkt havde hun haft i alt 11 sygedage i løbet af året.

- Jeg synes, det var en elendig behandling, fortæller Gitte i dag.

- Hvis min chef havde indkaldt mig til en ganske almindelig sygesamtale, så kunne vi have taget det. Men de kørte det store maskineri i stilling, uden at jeg kunne få at vide, hvad det drejede sig om. Du er jo stemplet på forhånd, siger hun.

Avisen.dk kan i dag fortælle, at en lang række fagforeninger slår alarm, fordi de offentlige arbejdsgivere er blevet hurtigere til at finde fyresedlen frem, når medarbejdere er syge.

LÆS OGSÅ: Fagforeninger slår alarm: Offentlige chefer fyrer de syge

Hvad gør jeg nu?

Gitte Hartmann var året inden blevet opereret for slidgigt i begge knæ. Det betød 3 ugers sygemelding, som var afklaret med lederen. Senere på året begyndte hun at få migræneanfald, som også betød nogle sygedage.

- Allerede der blev jeg truet med fyring ved det første møde. Der blev aftalt et nyt møde, og hvis ikke jeg var fuldt arbejdsdygtig til den dato, ville der blive iværksat en opsigelse, fortæller Gitte.

Det overraskede hende, at en opsigelse kom på tale så hurtigt.

- Jeg tænkte ’shit, hvad gør jeg nu’? Jeg havde den trussel hængende over hovedet og måtte ikke blive syg, for så ville jeg ryge ud, siger Gitte.

Men efter besøg hos både læge, neurolog og fysioterapeut, kom hun også over migrænen. Så hun arbejdede igen for fuldt blus.

I løbet af 2013 havde hun nogle pletvise sygedage med eksempelvis influenza. Det er svært at undgå, ikke mindst når man har små børn, mener Gitte.

11 sygedage nåede det at blive til, så lå der i november en indkaldelse til en samtale.

- Så tænkte jeg, ’hvad har jeg nu gjort?’ Jeg ringede til min chef med det samme og spurgte, hvad det drejede sig om. Men det ville han ikke udtale sig om, fortæller Gitte.

Trussel på trussel

Der var 14 dage til mødet, hvor hun ikke måtte få noget at vide. Det var meget ubehageligt, husker Gitte.

På mødet var det igen en personalekonsulent fra regionen, som førte ordet. Fra nu af skulle Gitte blandt andet aflevere en lægeerklæring for hver eneste sygedag, ellers ville hun blive fyret. Samtidig henviste de til tidligere samtaler om sygefravær, som aldrig havde været holdt, siger Gitte.

- Jeg blev beskyldt for både det ene og det andet. Det var ligesom trussel på trussel. Det lå imellem linjerne, at de ville af med mig, følte Gitte.

Det samme vurderede hendes fagforening, som havde været med til mødet. Fagforeningen gennemgik også Regionens papirer, men der stod intet om de møder, som lederen og personalekonsulenten mente havde været holdt.

Men det psykiske pres tog hårdt på Gitte Hartmann, der blandt andet fik migræneanfald som følge af stress. Efter anbefaling fra hendes læge blev hun sygemeldt på ubestemt tid.

Det betød, at hun måneden efter blev indkaldt til endnu en samtale. Her fik hun at vide, at hun ville blive opsagt.

Gitte Hartmann er i dag på benene, og leder efter arbejde på mange forskellige områder. Hun er stadig harm over behandlingen på hendes tidligere arbejdsplads.

- Jeg synes, det var hurtigt at tage den beslutning – og at true med fyring. Det er altså ikke særlig sjovt, understreger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.