Efter reform: Syge lærere kommer hurtigere under luppen

Arbejdsgiverne fyrer syge lærere tidligere end før, siger en faglig konsulent i Danmarks Lærerforening.
Foto: Arkiv/Scanpix

- Der er ingen tvivl om, at vi igennem de seneste fire-fem år har oplevet et alvorligt skred. Arbejdsgiverne er hurtigere ude med afskedigelser nu, siger Karen Andersen, der er konsulent i DLF og arbejder med afskedigelser.

En styrket indsats for at få syge tilbage i arbejde kan have en alvorlig bagside, mener Danmarks Lærerforening og fire andre fagforeninger. For det gør arbejdsgiveren opmærksom på, at den syge medarbejder kan blive dyr at have ansat, hvis udsigterne er uklare - og så kommer fyresedlerne hurtigere op fra skuffen.

Karen Andersen har en klar fornemmelse af hvorfor:

- Reglerne omkring sygedagpenge og opfølgninger er blevet strammet mere og mere gennem årene. Der er ingen tvivl om, at arbejdsgiverne oplever, at refusionen enten bliver mindre eller forsvinder, siger hun.

Syge bliver dyrere

Reformen af sygedagpenge fra 2014 betyder blandt andet, at en syg medarbejder nu kan koste den offentlige arbejdsgiver ca. 7.000 kroner mere om måneden efter 22. uge.

Og det er ikke blot blevet dyrere at have syge medarbejdere. Nye regler om flere og tidligere samtaler betyder, at syge medarbejdere kommer meget hurtigere under luppen, forklarer Karen Andersen.

- Der er ikke en kommune med respekt for sig selv, som ikke har et regelsystem for, hvornår der skal holdes fraværssamtaler, og hvilke tiltag, der skal sættes i gang for at få den sygemeldte hurtigt tilbage på arbejdspladsen, siger hun.

Og det kan i princippet være ganske godt, mener Karen Andersen. Men det betyder også, at eksempelvis en skoleleder hurtigere bliver opmærksom på, at en syg medarbejder måske ikke har så gode udsigter til at blive rask inden for de kommende måneder.

- Så er det jo fristende at sætte en afskedigelsessag i gang – og det gør de tidligere og tidligere, siger Karen Andersen.

Reformer gav flere syge

Og det er en trist udvikling, mener hun. For lærerne er tendensen ekstra uheldig, fordi andre reformer samtidig har betydet et øget sygefravær.

- Lærerne er i den særlige situation, at de lige har haft en arbejdstidsreform oveni en inklusionsreform. Det har lagt et hårdt pres på en del, og vi har jo set en alvorlig stigning i for eksempel sygemeldinger med stress.

Formand for løn- og personaleudvalget i Kommunernes Landsforening Michael Ziegler (K) er ikke enig.

- Kommunerne er bestemt ikke blevet hurtigere til at fyre syge. Tværtimod oplever jeg, at er de meget opsat på, at fastholde medarbejdere og hjælpe de syge tilbage på arbejde. Meget af det handler om tidlig indsats, og derfor er man tidligt ude i en dialog med den sygemeldte, siger Michael Ziegler, til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.