Syge får sparket: "Nu er der kun plads til dem, der kan yde 100 procent"

Det er stik imod sund fornuft, når kommunale og regionale arbejdsgivere fyrer syge ansatte, mener Dansk Sygeplejeråd.
Det giver ikke mening, at sundhedsvæsenet er blevet effektiviseret så meget, at der ikke er plads til at få sygemeldte tilbage i arbejde, mener Dansk Sygeplejeråd. Billedet er at arkivbillede fra en demonstration mod nedskæringer.
Det giver ikke mening, at sundhedsvæsenet er blevet effektiviseret så meget, at der ikke er plads til at få sygemeldte tilbage i arbejde, mener Dansk Sygeplejeråd. Billedet er at arkivbillede fra en demonstration mod nedskæringer. Foto: Arkiv/Scanpix

Samfundet skyder sig selv i foden, når ledere på offentlige arbejdspladser fyrer syge medarbejdere i stedet for at hjælpe dem tilbage i arbejde.

Sådan lyder kritikken fra næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg.

Fem forskellige fagforeninger slår i dag alarm, fordi de mener, at regionale og kommunale arbejdsgivere er blevet hurtigere til at fyre ansatte, som er langtidssyge.

Dansk Sygeplejeråd arbejder på at få et statistisk materiale, der kan vise udviklingen. For meldingerne fra deres faglige konsulenter er klar, siger næstformanden:

- Der er helt klart sket en stramning i forhold til, hvor kort en lunte arbejdsgiverne har, før de griber ind over for sygemeldte. Det er også blevet vanskeligere at få folk tilbage på arbejde igen på en eller anden form for særlige vilkår, siger Dorte Steenberg til Avisen.dk.

Kun plads til dem, der kan yde 100 procent

Hun mener, årsagen først og fremmest skal findes i den pressede økonomi på hospitaler og i kommuner.

- Derfor kommer der hurtigere reaktioner, og det man kunne kalde mindre rummelighed, siger Dorte Steenberg.

Fagforeningen bruger mange kræfter på medlemmer, som efter sygdom ikke kan arbejde lige så meget eller med de samme ting som før. Men det er blevet sværere at finde plads til dem med særlige behov. Det kunne være færre tunge løft for at skåne en dårlig ryg eller nedsat tid for at komme sig efter stress.

- De bliver afskediget, hvis ikke der er en mulighed for at komme tilbage i en anden funktion eller på nedsat tid. Det er jo stik imod al sund fornuft, siger Dorte Steenberg.

Hej nye chef, vil du hjælpe mig ind på arbejdsmarkedet?

Forskningen viser, at jo længere, en sygemelding varer, jo sværere er det at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Derfor mener næstformanden, at udviklingen ikke bare er trist for de sygemeldte, men også går stik imod hele samfundets interesse.

- Jeg synes ikke, det er acceptabelt, at vi laver nogle arbejdspladser, der er så gennemeffektiviserede, at der ikke er plads til, at man i en periode kan fungere på mindre end 100 procent, siger hun.

Dorte Steenberg vurderer, at det især er i løbet af de sidste to-tre år, at den uheldige udvikling har taget fart. Desværre er det en tendens i hele sundhedsvæsnet, siger hun. Derfor er det ofte en meget svær situation for sygeplejersker, der er blevet fyret efter længere tids sygdom.

- Det mest logiske er, at den arbejdsgiver man har, der hvor man bliver syg, også er den arbejdsgiver, der hjælper en tilbage. Det er jo så godt som helt umuligt at komme og sige til en ny arbejdsgiver, at nu skal du hjælpe mig ind på arbejdsmarkedet igen, lyder det fra næstformanden i Dansk Sygeplejeråd.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.