Vrede demonstranter foran 3F: Stop det hemmelige salg af vores guldæg
Henter afspiller ...
- Hvorfor ville en privat virksomhed gå ind på præmisser, der tilgodeser en stilladsarbejder som mig, der bare render rundt i sikkerhedssko? spørger Thomas Strømholt. Foto: Privat
Tryg forhandler lige nu om et opkøb af fagforeningernes forsikringsselskab Alka. Det får byggearbejdere til at gå på gaden nu.

Omkring 50 stilladsarbejdere, tømrere og murere trodser søndag eftermiddag blæst og regn for at stimle sammen til demonstration foran 3F’s hovedkontor på Kampmannsgade i København.

De ønsker at vise deres utilfredshed med de igangværende forhandlinger mellem Tryg og fagbevægelsen om et salg af forsikringsselskabet Alka.

Søndag mødes fagforeningerne i Alkas ejerkreds, inden en færdig aftale ifølge Berlingske offentliggøres mandag. I den forbindelse har Facebook-gruppen ’Nej til 42 timer - VORES OK20’ indkaldt til ”kammeratlig hygge” for at markere deres holdning over for 3F’s hovedbestyrelse, siger en af de aktive i gruppen, stilladsarbejderen Thomas Strømholt.

- Vi vil kigge dem i øjnene, inden de går ind til mødet, siger han til Avisen.dk.

- De er i gang med at tage nogle beslutninger uden at have ejerne med. Det kan godt være, de synes, det kunne være rart med en privat virksomhed, hvor beslutningerne bliver taget i toppen, men her er toppen altså bunden. Det er medlemmerne, siger han.

Facebook-gruppen var særdeles aktiv under de seneste overenskomstforhandlinger i foråret. Thomas Strømholt mener, at uenighederne mellem fagbevægelsens top og nogle medlemmer dengang blev blotlagt, og nu frygter han, at fagbevægelsens top ”igen glemmer at spørge medlemmerne”.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Sindssygt problematisk

Jonas Solberg Jensen, der er formand for 3F BJMF Ungdom, har sammen med foreningen lørdag vedtaget en kritisk udtalelse om Alka-forhandlingerne. Han er også mødt op på Kampmannsgade.

- Det er sindssygt problematisk, at så stor en beslutning bliver taget af så få mennesker i fagtoppen. At det ikke er noget, de menige medlemmer får lov at blande sig i. I stedet bliver det gjort i al hast og hemmelighed, siger Jonas Solberg Jensen.

Han og Thomas Strømholt er også enige om, at et salg af Alka vil være en katastrofe.

- Alle har adgang til en rigtig billig og rigtig god forsikring i Alka. Studerende, pensionister og lærlinge har alle råd. Det er enormt vigtigt, at vi har et selskab, som vi selv er med til at eje. I stedet for at pengene går til nogle aktionærer rundt omkring i verden, siger Jonas Solberg Jensen, der også frygter, at forsikringerne vil blive dyrere for medlemmerne efter et salg.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Tænker ikke på en stilladsarbejder

Fagbevægelsens top har vel en idé med at sælge Alka. Kan du ikke se en fordel i, at der kan skaffes penge, der på anden måde kan komme medlemmerne til gavn?

- De har ikke snakket om, at der er brug for penge til andre projekter. De virker bare til at være i gang med at sælge ud af det her guldæg, vi har i fagforeningen, siger den 24-årige tømrer Jonas Solberg Jensen.

Thomas Strømholt, ville det ikke være fint, hvis I fik de samme vilkår, selvom der kom en ny ejer?

- Hvorfor ville en privat virksomhed gå ind på præmisser, der tilgodeser en stilladsarbejder som mig, der bare render rundt i sikkerhedssko? De skal sørge for profit til aktionærerne. Det kan vi selv gøre noget ved, så længe vi ejer det, siger han.

Alka er en guldrandet forretning for ejerne. 2016 gav et overskud på 235 mio. kr., mens der blev tjent hele 344 mio. kr. i 2015.

3F ønsker ikke at kommentere sagen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra HK-formand Kim Simonsen, der også er Alkas bestyrelsesformand.