Vild pris: Så meget koster en komplet samling dyrekort
Ifølge DR's Faktatjek-program Detektor skal der handles stort ind, hvis hæftet med de omdiskuterede dyrekort fra Dansk Supermarked skal fyldes.
Børn på jagt efter de efterstræbte dyrekort. De skal lede længe for at finde specialkortene ...
Børn på jagt efter de efterstræbte dyrekort. De skal lede længe for at finde specialkortene ... Foto: Scanpix

Hundredvis af forargede forældre raser over, at de mest sjældne dyrekort i Dansk Supermarkeds populære kampagne er alt for svære at få fingrene i. Og det betyder, at børnene, og ikke mindst forældrene, har svært ved at få fyldt samlehæfterne.

Og de mange vrede forældre har måske en pointe. Ifølge DR's Faktatjek-program Detektor skal der nemlig handles stort ind, hvis hæftet skal fyldes. Rigtig stort. Vil man være 95 procent sikker på at få alle kort til hæftet, kræver det indkøb for ikke mindre end 76.400 kroner.

100 procent sikker, kan man dog aldrig blive, fortæller professor i statistik på Københavns Universitet Susanne Ditlevsen.

- Man kan kun være 100 procent sikker, hvis man kan købe alle kortene. Og jeg tror ikke, man kan nå rundt i butikkerne, inden der har været nogle andre rundt for at købe nogle, siger hun til Detektor.

Mor: Specialkort er som nål i høstak

De populære dyrekort, som har billeder af alverdens havdyr, udleveres til kunder i blandt andet Føtex og Bilka. For hver hundredekrone, kunden bruger, udleveres en pakke med fire kort. Og et fyldt samlehæfte kræver altså 140 forskellige kort.

Ud af de 140 dyrekort er 30 af dem såkaldte specialkort, som der er produceret færre af, og derfor er svære at få fat i. Børnene og deres forældre ender derfor med at stå med mange ens kort, mens de mangler de sjældne kort. Og det er ifølge Joan Vedel Andersen, som er mor til to, et stort problem. Derfor har hun skrevet en officiel klage til forbrugerombudsmanden, som næsten 1.000 forældre har skrevet under på.

Her er dine chancer for et fyldt samlehæfte

10.000 kr.: En ud af en mia.

20.000 kr.: 0,2 %

30.000 kr.: 7,7 %

40.000 kr.: 33,8 %

50.000 kr.: 62,7 %

60.000 kr.: 81,7 %

70.000 kr.: 91,6 %

80.000 kr.: 96,3 %

90.000 kr.: 98,4 %

100.000 kr.: 99,3 %

UDVID

- Det har også vist sig, at det tilsyneladende er betydeligt sværere at få det, som kaldes specialkort i år, sagde hun i Aftenshowet på DR1, hvor hun også fortalte, at hun har handlet ind for 32.000 kroner, men stadig mangler flere kort, før hæftet er fyldt.

Ifølge Dansk Supermarked er der produceret i alt 87.290.351 almindelige dyrekort, hvilket svarer til ca. 793.548 af hver slags. Specialkortene er der derimod kun produceret 5.819.357 af, hvilket svarer til ca. 193.978 af hver slags.

For 45.4000 kroner er de 50 procent sikker

Kortene er blandet tilfældigt, før de er blevet sendt ud til butikkerne, og det betyder, at sandsynligheden for at købe sig til alle 140 kort er meget lille, fortæller Susanne Ditlevsen

- Hvis du køber ind for 10.000 kroner, så er sandsynligheden stadig stort set nul, nemlig en ud af en milliard. Hvis du skal være 50 procent sikker på at købe dig til alle kortene, så skal have fat i 454 pakker og altså bruge 45.400 kroner i en af butikkerne, siger hun.

Børnefamiliernes problemer med at købe sig til fyldte samlehæfter har resulteret i, at der for tiden bliver afholdt hundredvis af byttedage landet over, hvor børn og deres forældre kan forsøge at bytte sig til de sjældne kort. Men ifølge Joan Vedel Andersen løser byttedagene ikke problemet.

- Vi har samlet så mange kort, og alligevel har vi ikke en gang nok til at kunne bytte os til resten.

Bytteri kan være vejen frem

Er man på jagt efter en fyldt mappe, er det dog en god ide, at møde op til en byttedag, fortæller Susanne Ditlevsen.

- Sandsynligheden for at få en fyldt mappe stiger helt gevaldigt, hvis man går til byttedage. Så får man jo mulighed for at udfylde de huller, man har i sin mappe.

Se mere om tallene bag dyrekort-kampagnen i Detektor i aften, torsdag kl. 21 på DR2

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.