EL og SF: Henrik Dam taler med to tunger
Så sent som i sidste uge stemte beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) imod en af de centrale anbefalinger i LO og FTF's udspil mod social dumping. (Foto: FOTO: Scanpix arkiv/Keld Navntoft)
Beskæftigelsesministeren kritiseres for slingrekurs i kampen mod social dumping.

Et fælles udspil mod social dumping fra LO og FTF vækker begejstring på den politiske venstrefløj.

Mindre begejstring er der for beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), som ellers erklærer sig positivt indstillet over for udspillet.

Både SF og Enhedslisten kritiserer nu ministeren, fordi han så sent som i sidste uge stemte imod et forslag om obligatoriske arbejdsklausuler i kommuner og regioner - som også er at finde blandt LO og FTF's seks krav.

- Beskæftigelsesministeren siger, han er positiv over for LO og FTF's krav. Men desværre har han allerede afvist et af de helt centrale krav om obligatoriske arbejdsklausuler i offentlige kontrakter. Alle i rød blok bør da være enig med LO og FTF om, at skattekroner ikke skal kunne misbruges til social dumping, siger Finn Sørensen, der er ordfører for social dumping hos Enhedslisten.

Det offentlige skal stille krav

Hovedorganisationerne LO og FTF repræsenterer tilsammen omkring 1,5 million lønmodtagere, og stiller seks konkrete forslag til, hvordan politikerne sammen med arbejdsmarkedets parter kan styrke kampen mod social dumping.

Ny pakke mod social dumping

LO og FTF stiller i fællesskab seks forslag til, hvordan indsatsen mod social dumping kan forbedres.

  1. Politikerne skal bakke om den danske model, herunder retten til at konflikte.
  2. Lovgivning skal sikre opfyldelsen af aftalerne for udstationerede lønmodtagere, som er overenskomstdækkede i Danmark, i forlængelse af EU's regler.
  3. Arbejdsklausuler gøres obligatoriske for alle regioner og kommuner.
  4. Myndighederne skal intensivere arbejdet med at sikre overholdelsen af danske regler, og der skal indføres hårdere straffe.
  5. Lovgivning om kædeansvar for de lovbaserede krav om skat, moms, arbejdsmiljø og sociale bidrag.
  6. Der etableres bilaterale aftaler med relevante EU-lande for at forhindre udenlandske firmaer i at gemme sig i hjemlandet.
UDVID

Det skal blandt andet ske ved obligatoriske arbejdsklausuler, som forpligter kommuner og regioner til at stille krav om ordentlige løn- og arbejdsforhold for ansatte i firmaer, der for eksempel bygger eller gør rent for det offentlige.

- Det er jo nogen glimrende forslag, og det er også en positiv udtalelse, som Henrik Dam kommer med. Problemet er, at han taler med to tunger. Ord og handling skal følges ad, også selv om vi er lige før et valg, siger Eigil Andersen, der er arbejdsmarkedsordfører i SF.

Finn Sørensen er dog overordnet glad for den styrkelse af indsatsen mod social dumping, som regeringen har gennemført i samarbejde med venstrefløjen.

- Det er i sig selv et argument for at holde Lars Løkke væk fra magten, for så bliver indsatsen lig nul. Men regeringen er for frygtsom, for bange for EU og for bange for arbejdsgiverne. Vi skal turde bruge de redskaber der virker, siger han.

via Listen To News