Nu kan Danmark jagte lønsvindlere i fire øst-lande
Farvel og tak Danmark! Det har hidtil været let for østeuropæiske firmaer at gemme sig for danske myndigheder og fagforeninger i hjemlandet. Det kan nye samarbejdsaftaler ændre på. (Foto: FOTO: Scanpix arkiv/Torben Klint)
Danmark har landet aftaler for at bremse social dumping med Polen, Letland, Litauen og snart Slovakiet. Fagbevægelsen vil have flere og bedre aftaler.

Danmark er godt på vej til at lukke en aftale med Slovakiet, der skal gøre det lettere for danske myndigheder at kontrollere, at slovakiske firmaer betaler skat og løn efter reglerne, når de arbejder i Danmark.

Danmark har i den seneste tid indgået tilsvarende samarbejdsaftaler med Polen, Letland og Litauen, som skal styrke kampen mod social dumping.

Det bekræfter beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) over for Avisen.dk.

- Jeg tror, at vi er lige på trapperne med en aftale med Slovakiet. Dermed har vi aftaler med de lande, hvor der kommer flest fra. Det er jeg rigtig glad for, fordi det gør det nemmere at få konkrete informationer - for eksempel om falske selvstændige fra de her lande, siger han.

Firmaer gemmer sig i hjemlandet

Stigende tilstrømning af billig arbejdskraft fra især Østeuropæiske lande har i de seneste år bragt løn- og arbejdsvilkår på det danske arbejdsmarked under hårdt pres.

Men det har ofte vist sig nærmest umuligt at kontrollere, om udenlandske firmaer fusker med løn eller skat, fordi danske myndigheder har svært ved at få informationer fra firmaernes hjemlande.

På samme måde har det i mange tilfælde været umuligt for danske fagforeninger at inddrive løn og bod fra firmaer, som danske domstole eller det fagretlige system har dømt dem til at betale.

Skal forpligte

I en fælles pakke mod social dumping foreslår LO og FTF, at regeringen bør indgå flere og bedre bilaterale samarbejdsaftaler med relevante EU-lande.

- Det er vigtigt, at aftalerne bliver mere forpligtende, blandt andet med konkret myndighedsopfølgning overfor de pågældende virksomheder. For det andet ser vi gerne flere bilaterale aftaler, siger LO-formand Harald Børsting.

Ifølge hovedorganisationerne, som tilsammen repræsenterer omkring 1,5 million lønmodtagere, bør aftalerne garantere, at udenlandske firmaer ikke kan gemme sig for sanktioner i hjemlandet.

Venstre kritiserer regeringen for nøl

Samarbejdsaftalerne falder i god jord hos Dansk Arbejdsgiverforening, som er enige med LO og FTF i, at området fortjener stor politisk opmærksomhed.

- En del andre EU-medlemslande har gjort brug af bilaterale aftaler. Der er formentlig behov for aftaler med flere lande, og det kan også være, at der er behov for at udbygge de aftaler, vi allerede har, siger underdirektør Steen Müntzberg.

Også Venstre er begejstret, men kritiserer regeringen for nøl.

- Vi ser gerne, at regeringen får mere fart på indgåelsen af bilaterale aftaler med EU-lande. Det har taget alt for lang tid at få påbegyndt det arbejde, skriver arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen i en mail.

Henrik Dam Kristensen er ikke afvisende over for flere samarbejdsaftaler.

- Det er jo på min vagt, at de her aftaler er indgået. Men jeg er helt enig i, at de bilaterale aftaler skal udvikles og vil gerne arbejde for, at der kommer flere, siger han.

via Listen To News