USA løsner sanktioner mod Myanmar
Amerikanske firmaer kan atter investere i det sydøstasiatiske land, fastslår Obama, som støtter reformbølge.

USA skruer nu ned for sine økonomiske sanktioner mod Myanmar.

Det fastslår den amerikanske præsident, Barack Obama, ifølge de internationale nyhedsbureauer.

Reuters skriver, at amerikanske selskaber dermed får lov til at gøre forretning i Myanmar, hvis investeringerne foregår i tråd med internationale standarder.

Beslutningen kommer, fordi Myanmar har taget positive skridt i retning mod demokratiske reformer, og denne adfærd vil amerikanerne gerne støtte, lyder det fra Obama onsdag aften dansk tid.

Meldingen kommer kort tid før, at den første amerikanske ambassadør i Myanmar i to årtier ankommer til det sydøstasiatiske land.

Barack Obama understreger dog, at sanktionerne mod det burmesiske militær stadig gælder, og han er stadig bekymret for generalernes magt, lyder det.

Demokrati-ikonet Aung San Suu Kyi fik mandag sin historiske parlamentsdebut i Myanmar, som har indledt en ny fase i landets kamp for at få etableret demokrati i landet, der tidligere hed Burma.

- Jeg vil gøre mit bedste for landet, lød det fra modtageren af Nobels fredspris.

Sammen med 36 andre medlemmer af sit NLD-parti deltog hun i en parlamentssamling som almindelig politisk folkevalgt - efter at have været forfulgt systemkritiker i en lang årrække.

Parlamentet i Myanmar domineres dog stadig af militæret og deres politiske allierede. Men økonomiske reformer er i gang, og oppositionen vinder mere og mere indflydelse.

Suu Kyi udsatte sin debut i parlamentet i sidste uge for at komme til kræfter efter en udmattende europæisk rundtur og for at besøge sin valgkreds.

Hendes parti, Den Nationale Liga for Demokrati, vandt en sikker sejr ved suppleringsvalget i april. Oppositionen satte sig på næsten samtlige parlamentspladser, der var på på valg ved suppleringsvalget.

Suu Kyi, som har tilbragt i alt 15 år i detention og husarrest siden 1989, var opstillet for første gang, efter at hendes parti besluttede at afslutte en boykot af det politiske system.

/ritzau/AFP