USA-ekspert efter Trump-sejr: Ja, vi har grund til at være bange

- Trump er dybt uberegnelig, siger USA-ekspert om den udenrigs- og sikkerhedspolitik, vi kan vente efter valget.
David Becker/Reuters/Scanpix

Skræmmende! Rystende! En katastrofe!

Mange danskere udtrykker i dag deres bekymring på Facebook efter valget af Donald Trump som USA's næste præsident.

På Avisen.dk's Facebook-side har 857 ud af 1400 svaret "Jeg er bange nu" på en afstemning om deres umiddelbare reaktion på valget.

"Det er simpelthen en katastrofe," skriver læseren Jeanette Nielsen blandt andet.
 
"Jeg har haft dobbelt statsborgerskab. Indtil nu. Fra i morgen vil jeg kun være dansk," skriver læseren Hans Wollstein.
 

Også mange danske politikere udtrykker stor bekymring over valget.

Blandt dem er det danske EU-parlamentsmedlem og næstformand for EU-Parlamentets USA-delegation, Jeppe Kofod (S), som direkte mener, at Europas sikkerhed er truet.

- Trump har jo sået grundlæggende tvivl om Europas, og dermed også Danmarks sikkerhed, siger han, og peger særligt på Trumps udtalelser om, at han ikke vil garantere, at Nato's musketéred træder i kraft, hvis et østeuropæisk land skulle blive angrebet af Rusland.

Ekspert: Grund til bekymring

Men har danskerne nu også grund til at være så bekymrede?

Ja, mener lektor i amerikanske studier og ph.d. ved Institut for Statskundskab under Aarhus Universitet, Derek Beach.

- Trump er jo dybt uberegnelig. Han ser sig selv som et udenrigspolitisk geni, men hans vidensniveau om udenrigspolitik er forbløffende lavt. Mange af de forslag, som han er kommet med, har været helt sorte, sige han.

Derek Beach peger blandt andet på Trumps løfter om at bruge færre penge på det militære samarbejde NATO.

- Vi vil formentlig se et USA, der tænker mere på sig selv på den internationale scene, og som i mindre grad påtager sig rollen som hele verdens politimand.

Vrede kinesere

En anden bekymring er Trumps facon, som kan bringe forholdet til Kina i fare.

- Der ligger en svær balancegang i forholdet til Kina, som Obama har mestret. Her risikerer vi i højere grad, at Trump kommer til at gøre kineserne vrede, og at det så vil føre til militær oprustning i hele regionen, siger Derek Beach.

I USA bliver embedsværket politisk udpeget efter hvert valg. Her er et problem også, at Trump formentlig vil have svært ved at besætte sin stab med erfarne diplomater.

- Mange sværvægtere har simpelthen sagt, at de nægter at arbejde for ham. I USA kan præsidenten i vid udstrækning ændre sikkerhedspolitikken, hvis han ønsker det, så man skal ikke sætte sin lid til, at embedsværket kan dæmme op for hans politik, siger Derek Beach.

Han understreger dog, at det på nuværende tidspunkt er meget svært at spå om, hvordan Trumps sikkerheds- og udenrigspolitik reelt kommer til at blive.

- Lad os nu se, hvor galt det kommer til at gå. Trump er på mange måder et helt ubeskrevet blad, og det kan jo være, at han begynder at lytte, siger Derek Beach.

Fakta: Trumps udenrigspolitik

Donald Trump har blandt andet sagt, at han vil bruge færre penge på den militære alliance NATO og nogle af de lande, som USA støtter militært, fremover selv skal kunne beskytte sig ved at opbygge et arsenal af atomvåben. Han vil også trække amerikanske tropper ud af Sydkorea og Japan.

Derudover har han blandt andet lovet at "sætte alt ind" på at bremse udbredelsen af radikal islamisme.

Donald Trump er modstander af frihandelsaftaler som TTIP og TTP.

 Endelig har Trump sagt, at hvis loven kan tilpasses, vil han øge brugen af torturformen waterboarding, som er gentagen simuleret drukning.

Kilde: DR og BBC

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.