Fagforeninger overrasker: Derfor støtter vi Trump
Mange amerikanske arbejdervælgere støtter Donald Trump. I den seneste måling fra amerikansk LO sagde hvert tredje medlem inden valget, at de ville stemme på ham. Her er en bygningsarbejder ved at fjerne T'et på en af Trump-imperiets bygninger på Manhattan. (Foto: Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix)
Når Donald Trump fredag bliver indsat som amerikansk præsident vil der helt usædvanligt være flere fagforeningsrepræsentanter til stede.

Normalt er amerikanske fagforeningers støtte til Demokraterne under præsidentvalgene så sikkert som amen i kirken.

Men valgkampen mellem Donald Trump og Hillary Clinton var langt fra normalen, og ved Trumps indsættelse i Washington fredag eftermiddag dansk tid vil flere fagforeningsrepræsentanter være til stede for at støtte den nyvalgte republikaner.

En af dem er Jerry Flynn. Han er direktør i politiforbundet New England Police Benevolent Association (NEPBA), som samler politifolk i de seks stater i New England-området nord for New York.

Forbundet erklærede sin støtte til Trump allerede i december 2015, da han talte på deres kongres.

- Siden har flere fagforeninger gjort det samme. Det er især fagforeninger med politifolk, grænsevagter og andre, der håndhæver loven, som støtter Trump. Flere af dem er også til stede i Washington, siger Jerry Flynn til Avisen.dk.

Teamsters for Trump

Flynn fortæller, at politiforbundets støtte især skyldes Trumps hårdere kurs over for kriminelle og løfter om at give politiet mere råderum.

- Han har blandt andet lovet at indføre en national dødsstraf for skyldige i politidrab og at sikre os bedre uddannelse, siger han.

Der er ikke mange fagforeninger, der ligesom NEPBA åbent har støttet Trump.

Men en undersøgelse fra amerikansk LO, AFL-CIO, viser at 33 procent af medlemmerne i svingstaterne Florida, Nevada, Ohio, Pennsylvania og Wisconsin ville stemme på Trump i september sidste år. Tilbage i juni var tallet helt oppe på 41 procent i en lignende opgørelse.

Udviklingen sker i et USA, hvor 7,5 millioner amerikanere er arbejdsløse, og 43 millioner lever under den officielle fattigdomsgrænse, selvom mange af dem har fuldtidsjob.

Det store transportarbejderforbund Teamsters, der traditionelt ses som en demokratisk højborg, overraskede med at vente helt til august sidste år med at erklære sin støtte til Hillary Clinton.

Det skyldes utilfredshed med Clinton i Teamsters-baglandet, mener jernbanearbejderen Jeff Hester, der er talsmand for gruppen Teamsters for Trump.

- Jeg har været medlem af en fagforening i hele mit arbejdsliv, og jeg plejede at stemme demokratisk. Men jeg føler ikke, at demokraterne fører en politik, der gavner almindelige arbejdere, siger han til Avisen.dk.

Modstand mod TPP

Det er især Clintons forbindelser til finansverdenen i Wall Street og støtte til frihandelsaftaler som TPP, der har gjort hende upopulær blandt arbejdervælgerne, mener han.

- TPP og globalisering er bare en måde at dumpe lønnen. Det har Trump lovet, at han vil gøre noget ved.

Han peger også på et opgør med det, han kalder demokraternes angreb på kulindustrien.

- Demokraterne har lukket mange kulminer under påståede hensyn til miljøet. Jeg tror også, at du finder mange af Trumps støtter blandt de arbejdere, der plejede at have jobs der, siger han.

Milliardæren Trump er ellers ikke kendt for at føre en specielt fagforeningsvenlig politik i sit store forretningsimperium.

Han er blandt andet blevet kendt for at bruge illegale arbejdere og ikke udbetale løn.

På hans hotel i Las Vegas undersøger arbejdsretten i øjeblikket anklager om trusler og fyringer af fagligt aktive, skriver Fagbladet 3F.

Alligevel skræmmer det ikke Jeff Hester væk.

Han mener, at konflikten omkring Trumps hotel er sat igang af det, han kalder "demokratiske håndlangere".

Donald Trump bliver indsat klokken 12 lokal tid i Washington. Indsættelsen kan følges fra klokken 16 dansk tid på DR og TV2.

via Listen To News